Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Ανοιχτό το θέμα της χωροθέτησης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Τριφυλία

Γράφτηκε από την  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online
Ανοιχτό το θέμα της χωροθέτησης  μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Τριφυλία Ανοιχτό άφησε ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας το ενδεχόμενο για αλλαγή χωροθέτησης της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων του Δήμου Τριφυλίας, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν έχουν πρόβλημα να διολισθήσουν μερικές εκατοντάδες μέτρα -πράγμα που σημαίνει ότι δεν απομακρύνεται από την περιοχή των Γαργαλιάνων- αλλά μπορεί να μην είναι και το λατομείο Αλέρτα, όπως είχε πρόσφατα αποφασιστεί. 
Το θέμα επανήλθε στο συμβούλιο τόσο με σχετικό ερώτημα που έγινε από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ευστάθιο Ανδρινόπουλο όσο και με την συζήτηση τροποποίησης του προϋπολογισμού για εγγραφή πίστωσης 15.000 ευρώ, προκειμένου να γίνει η συγκεκριμένη μελέτη. Η τροποποίηση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς την καταψήφισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Για το θέμα των σκουπιδιών υπήρξε έντονη αντιπαράθεση του δημάρχου με τον κ. Ανδρινόπουλο κατά την διάρκεια της συζήτησης. Ο κ. Κατσίβελας ενημέρωσε το Σώμα και για την πρόσφατη επίσκεψη που έκαναν στο Δήμο Ευρώτα βλέποντας την λειτουργία της εκεί μονάδας και τόνισε χαρακτηριστικά ότι "εκεί πήραν πρωτοβουλίες και τόλμησαν και κατάφεραν πράγματα που εμείς ονειρευόμαστε να κάνουμε αλλά είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε". Από την πλευρά του ο κ. Ανδρινόπουλος μίλησε για σύγχυση που επικρατεί στο θέμα των σκουπιδιών, που κάποιοι μάλιστα θέλουν να επικρατεί, ενώ αναφέρθηκε στο ιστορικό των αποφάσεων από το 2012 μέχρι και πρόσφατα που δεν εφαρμόστηκαν, λέγοντας πως δεν τηρήθηκαν και οι διαδικασίες που είχε αποφασίσει το Δ.Σ. Χαρακτήρισε την απόφαση επιλογής της θέσης μεθοδευμένη χωρίς επιστημονικό κριτήριο και χωρίς ο δήμαρχος να μπορεί να εξηγήσει γιατί πάρθηκε. Τόνισε επίσης πως έχει ζητηθεί η σύγκληση του Τοπικού Συμβουλίου Γαργαλιάνων, η οποία δεν έχει γίνει, κάτι που δείχνει ότι ίσως κάτι άλλο κρύβεται. Επισήμανε δε ότι κανείς δεν είναι κατά της διαχείρισης των σκουπιδιών με ολοκληρωμένη διαχείριση, αλλά κατά της διαδικασίας που έχει ακολουθηθεί και ζήτησε την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης του Δ.Σ. για την χωροθέτηση.
Ο επικεφαλής της ΡΑΚΙ Επαμεινώνδας Βουδούρης τόνισε πως όχι μόνο από το 2012 δεν έγινε τίποτα, αλλά ούτε και από τον Οκτώβρη που πάρθηκε απόφαση από το σημερινό Δ.Σ. "Η επιλογή της θέσης έπρεπε να είχε γίνει μέσα από διαδικασία διαλόγου, καταγγείλαμε και καταγγέλλουμε τη διαδικασία και την έλλειψη διαλόγου" ανέφερε.
Με ποιες γνώσεις και με ποιο κριτήριο επιλέχθηκε η θέση, αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Σαράντος Κουκούμης, τονίζοντας πως οι ίδιοι υποστηρίζουν την ύπαρξη ενός δημόσιου φορέα για τη διαχείριση των σκουπιδιών και για ακόμη μια φορά ζήτησε να ενημερωθεί το συμβούλιο κάτω από ποιες συμφωνίες θα πάνε τα σκουπίδια στην ΤΕΡΝΑ. Τόνισε δε, ότι το θέμα έχει πολιτικοοικονομικά συμφέροντα που κρύβονται από πίσω.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας τόνισε πως είναι αστείο να απολογείται ο ίδιος γιατί δεν εφαρμόστηκαν αποφάσεις του 2012, ενώ κάλεσε τον κ. Ανδρινόπουλο να πάρει θέση και στην ουσία να πει αν αυτή η μονάδα που θέλουν να κάνουν καταστρέφει και μολύνει το περιβάλλον. Για το διάστημα  από τον Οκτώβριο και μετά είπε πως μεσολάβησαν οι εκλογές και δεν υπήρχαν οι πόροι, ενώ πρόσθεσε: "Ο,τι και να κάνουμε ζητάτε να ανέβουμε στο σταυρό". Σημείωσε επίσης πως άλλοι δήμοι δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα,
τονίζοντας πως ξέρουν ότι ο δρόμος των αποφάσεων είναι μηχανικός. Αφήνοντας περιθώριο για αλλαγή θέσης κατά μερικές εκατοντάδες μέτρα, ανέφερε καταλήγοντας: «Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα γίνει. Αν στη διερεύνηση της ευρύτερης περιοχής είναι κάτι πιο ελκυστικό, δεν έχουμε πρόβλημα να διολισθήσουμε μερικές εκατοντάδες μέτρα».
Κ.Μπ. Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/dimoi/item/63092-trifylia-skoupidia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα