Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Το ρόφημα αυτό καταστρέφει τα οστά μας, αλλά οι περισσότεροι συνεχίζουν να το καταναλώνουν

Το ρόφημα αυτό καταστρέφει τα οστά μας, αλλά οι περισσότεροι συνεχίζουν να το καταναλώνουν
Έχετε ποτέ τρελή επιθυμία να πιείτε ένα ποτήρι γάλα; Όταν τρώτε πρωινό, ή ένα νόστιμο γλυκό, ή όταν θέλετε να φάτε δημητριακά; Όλοι έχουμε ακουστά το οφέλη του γάλατος, ειδικά για τα παιδιά που αναπτύσσονται – κάνει καλό στα κόκαλα και στα δόντια – και σίγουρα ήπιατε κι εσείς μπόλικο μεγαλώνοντας. Είναι όμως πραγματικά καλό για τα οστά μας;
Το γάλα στα σούπερ μάρκετ είναι παστεριωμένο. Η παστερίωση είναι μια διαδικασία η οποία καταστρέφει τα παθογόνα στο φαγητό, σκοτώνει τα μικρόβια που μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες και αποτρέπει το γάλα από το να ξινίσει γρήγορα. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, κάθε μόριο γάλατος θερμαίνεται μέχρι μια συγκεκριμένη θερμοκρασία και κρυώνει γρήγορα.
Το πρόβλημα είναι ότι με την παστερίωση σκοτώνονται επίσης και τα καλά βακτήρια (προβιοτικά) αλλά και μερικά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C και το ιώδιο. Καταστρέφονται ακόμη και τα
ένζυμα του γάλατος. Αυτά τα ένζυμα που έχουν χαθεί δυσκολεύουν την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου.
Οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση σε γάλα έχουν και τα υψηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης. Μας λένε ότι το γάλα βοηθά τα κόκαλα μας να είναι γερά και υγιή, αλλά πρόσφατες μελέτες δείχνουν το αντίθετο.
Είτε είναι πλήρες, είτε με 1%, 2% λιπαρά, είτε αποβουτυρωμένο, όλα τα γάλατα περνούν από παστερίωση. Αν έχετε στο μυαλό σας υγιείς και καθαρές αγελάδες να βοσκούν στο γρασίδι όλη μέρα και που και που να παράγουν το γάλα σας, ετοιμαστείτε να αλλάξετε άποψη.
Οι αγελάδες που παράγουν το γάλα που αγοράζουμε είναι παραφουσκωμένες μια μια ορμόνη που ονομάζεται rBGH και τις κάνει να παράγουν περισσότερο γάλα. Η ορμόνη αυτή έχει απαγορευτεί στην Ιαπωνία, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στις ΗΠΑ για να αυξάνει την παραγωγή κατά 10-15%.
Το γάλα που παράγεται από τέτοιες αγελάδες περιέχει ως και 20 παυσίπονα, αντιβιοτικά και ορμόνες ανάπτυξης σε κάθε ποτήρι, ενώ μελέτες το έχουν συνδέσει με την αυξημένη ανάπτυξη όγκων και καρκίνου. Οι αγελάδες είναι ευαίσθητες και επιρρεπείς σε ασθένειες και το γάλα τους περιέχει μεγάλες ποσότητες πύον.
Εκεί ξεκινά η παστερίωση, η οποία ωστόσο δεν εγγυάται την καθαρότητα του προϊόντος. Έχουν αναφερθεί περιστατικά σαλμονέλας από παστεριωμένο γάλα – που υποτίθεται ότι είναι καθαρό.
Όταν το γάλα περνά από παστερίωση, γίνεται όξινη τροφή, δηλαδή χάνει τα φυσικά και απαραίτητα ηλεκτρόνια του. Όσο πιο πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα καταναλώνουμε, τόσο πιο μεγάλη ανάγκη έχει το σώμα μας για να διατηρεί σταθερό το επίπεδο pH.
Και το κάνει τραβώντας αλκαλικά στοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο) από άλλα μέρη του σώματος, ανάμεσα τους και τα οστά. Με τον καιρό, γίνονται πιο αδύναμα, ευαίσθητα και επιβαρύνονται με οστεοπόρωση.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα πάτε στο σούπερ μάρκετ, αναζητήστε μια πιο υγιή εναλλακτική από το παστεριωμένο γάλα.
Δείτε πως να φτιάξετε γάλα αμυγδάλου στο σπίτι:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα