Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Tα offshore... μυστικά της «κόκκινης αριστοκρατίας» της Κίνας

«Παράδεισοι» όπως οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι αποκαλύπτουν την σχέση μεταξύ του... big business και της ελίτ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας... Τα οκτώ μέλη της ελίτ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, των οποίων οι συγγενείς χρησιμοποίησαν οffshore εταιρείες, αποκαλύφθηκαν στα Panama papers.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι η εγγονή ενός ισχυρού Κινέζου ηγέτη έγινε ο μοναδικός μέτοχος σε δύο εταιρίες στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, όταν ήταν ακόμα έφηβη. Η Jasmine Li είχε μόλις αρχίσει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ, όταν οι εταιρείες καταχωρήθηκαν στο όνομά της το Δεκέμβριο του 2010. Ο παππούς της, Jia Qinglin, την εποχή εκείνη ήταν ο νούμερο τέσσερα στην πολιτική ιεραρχία της Κίνας.
Άλλες πολιτικές προσωπικότητες που έχουν επωφεληθεί από τις υπεράκτιες εταιρείες περιλαμβάνουν τον γαμπρό του προέδρου, Xi Jinping, και τον γαμπρό του Zhang Gaoli, ενός άλλου μέλους του κορυφαίου πολιτικού σώματος της Κίνας, της Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου της χώρας (Politburo) .
Ολοι αποτελούν μέλη της «κόκκινης αριστοκρατίας», η επιρροή της οποίας εκτείνεται πολύ πέρα ​​από την πολιτική. Στην λίστα υπάρχει και το όνομα της κόρης του Li Peng, ο οποίος επέβλεψε τα σκληρά αντίποινα εναντίον των διαδηλωτών στην πλατεία Τιενανμέν, καθως και η Gu Kailai, σύζυγος του Bo Xilai, το πρώην μέλος του Πολιτικού Γραφείου που φυλακίστηκε σε ισόβια για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

Οι συγγενείς είχαν εταιρείες που ήταν πελάτες της offshore νομικής εταιρείας Mossack Fonseca. Δεν υπάρχει τίποτα στα έγγραφα που να δείχνει ότι οι εν λόγω πολιτικοί είχαν κάποια ευνοϊκή μεταχείριση για τις εταιρείες συνδεδεμένες με μέλη της οικογένειάς τους.
Από τη Δευτέρα, η Κίνα έχει μπλοκάρει την πρόσβαση στις αποκαλύψεις για τις πολιτικές της οικογένειες. Υπάρχουν αναφορές για διαγραφή εκατοντάδων posts στα κοινωνικά δίκτυα Sina Weibo και WeChat, και ορισμένα μέσα ενημέρωσης -συμπεριλαμβανομένου του CNN- λένε ότι εν μέρει οι ιστοσελίδες τους έχουν μπλοκαριστεί.

Δύο ακόμη πολιτικοί υψηλού προφίλ- ο αδελφός του πρώην αντιπρόεδρου Ζeng Qinghong και ο γιος του πρώην μέλους του Πολιτικού Γραφείου Tian Jiyun, είναι διευθυντές μιας offshore εταιρείας. Έχουν εμπλακεί στο παρελθόν σε μια δικαστική υπόθεση σχετικά με το πώς Κινέζοι «πρίγκιπες» έχουν χρησιμοποιήσει πολιτικές διασυνδέσεις για οικονομικό κέρδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα