Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Κίνδυνος να σταματήσουν οι Κρατικές Γεωτρήσεις Φιλιατρών – Εξοχικού

Το σοβαρό κίνδυνο να σταματήσουν να λειτουργούν οι Κρατικές Γεωτρήσεις Φιλιατρών – Εξοχικού εξαιτίας συσσωρευμένων χρεών προς τη ΔΕΗ, επισημαίνει η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή σε επιστολή που απέστειλε προς όλους τους χρήστες των Κρατικών Γεωτρήσεων, καλώντας τους σε γενική συνέλευση τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών.Στην επιστολή αναφέρεται: «Αγαπητοί συνάδελφοι, σας ευχόμαστε ένα 2018 ήρεμο και προσοδοφόρο με υγεία και κάθε καλό για σας και τις οικογένειές σας. Βρισκόμαστε πραγματικά στην ανάγκη να σας στείλουμε αυτή την επιστολή - ενημέρωση, διότι πλέον η κατάσταση είναι δραματική και ίσως αποβεί χωρίς επιστροφή, αν συνεχίσουμε να δείχνουμε απάθεια, αποχή και μη λήψη ευθυνών και μέτρων. Είναι πράγματι αποκαρδιωτικό το ότι στη σύσκεψη στις 11.12.2017, όπου όλοι είχαμε ενημερωθεί τηλεφωνικά, συμμετείχαν μόνο 10 παραγωγοί. Αυτή είναι ίσως η τελευταία προσπάθεια και εκπέμπουμε σήμα μεγάλου ΚΙΝΔΥΝΟΥ και άμεσου να ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ, δεδομένης της αδυναμίας εξόφλησης του λογαριασμού προς τη ΔΕΗ και όχι μόνο. Ήδη έχουν σταματήσει οι εξής γεωτρήσεις: Γ11, Γ14 και Γ6 με περαιτέρω κίνδυνο να διακόψει
οριστικά η ΔΕΗ τη σύμβαση και με ό,τι αυτό σημαίνει. Το πρόβλημα είναι άμεσο, μεγάλο και ξεπερνά τις δυνατότητές μας, γιατί πλέον οι πόρτες κλείνουν η μία μετά την άλλη και αν εμείς οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν πάρουμε ΤΩΡΑ μέτρα, δυστυχώς για τη νέα καλλιεργητική περίοδο ΔΕ θα λειτουργήσουν οι γεωτρήσεις για κανέναν. Συσσωρευμένα χρέη του παρελθόντος, μη κατανόηση του δώρου του νερού που είχαμε στα χέρια μας, ζαμανφουτισμός, ανευθυνότητα και, κυρίως, αμέλεια, πολλές φορές σκανδαλιστική, στις οικονομικές μας υποχρεώσεις, κυρίως από τους καλλιεργητές κηπευτικών, μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση.
Το πρόβλημα δε θα μας το λύσουν άλλοι. Εμείς πρέπει ΤΩΡΑ να πάρουμε μέτρα και ας είναι επώδυνα. Προέχει να λυθεί το άμεσο πρόβλημα να επαναλειτουργήσουν οι γεωτρήσεις και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε το όλο θέμα, όπως -διαχείριση του νερού- εν όψει μάλιστα και της μελλοντικής λειτουργίας του φράγματος που μας αφορά, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και κάνοντας απογραφές, τοπογραφικές αποτυπώσεις δικτύων και ό,τι άλλο χρειάζεται για σωστή και σταθερή διαχείριση.
Με τους λιγοστούς παραγωγούς της σύσκεψης στις 11/12/2017 συζητήσαμε και ακούστηκαν προτάσεις που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν σοβαρά. Μακάρι στην επόμενη σύσκεψη που θα γίνει στις 12 Φεβρουαρίου ημέρα Δευτέρα και ώρα 7.30 το βράδυ στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών (Ο ΠΥΡΣΟΣ), να υπάρχει απαρτία για να ληφθούν οριστικά μέτρα χωρίς αποκλεισμούς και να εφαρμοστούν για όλους τους καλλιεργητές κηπευτικών και ελαιοπαραγωγούς χωρίς προσωποληψίες και «Κουμπαριές»! Για άμεση αντιμετώπιση αποπληρωμής προς τη ΔΕΗ και επαναλειτουργία των γεωτρήσεων χωρίς διακοπή πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργηθεί ένα ικανοποιητικό αποθεματικό με την άμεση οικονομική συμμετοχή όλων των παραγωγών (Κηπευτικών – Ελιάς). Φαίνεται ρεαλιστικό και αναγκαίο:
1. Να γίνει άμεση καταβολή από όλους ανεξαρτήτως του ποσού των διακοσίων ευρώ ως εφάπαξ. Το ποσό αυτό δε θα συμψηφιστεί με την κατανάλωση νερού για το πότισμα. Το ποσό των 200 ευρώ θα μπορούσε να επιστραφεί στον παραγωγό όταν σταματήσει οριστικά να κάνει χρήση των γεωτρήσεων.
2. Άμεσος διπλασιασμός από 10 ευρώ σε 20 του ποσού που καταβάλλεται, όταν γίνεται η αίτηση για πότισμα (κάθε χρόνο αίτηση για όλους τους ενδιαφερόμενους).
3. Αύξηση του κόστους ανά ώρα κατά 3 ευρώ στην κατανάλωση μέχρι να δημιουργηθεί το αποθεματικό το οποίο θα καλύπτει και συντηρήσεις και επισκευές δικτύων και γεωτρήσεων. Μελλοντικά η τιμή ανά ώρα θα μπορούσε να μειωθεί όταν η κατάσταση γίνει πιο ομαλή.
4. Οπωσδήποτε στις αιτήσεις για πότισμα να δηλώνονται όλες οι εκτάσεις που ποτίζονται (αυτό μπορεί να ελεγχθεί από τη δήλωση για τις επιδοτήσεις).
Αυτή η επιστολή έχει, εκτός της ενημέρωσης, το σκοπό της υλοποίησης και μάλιστα τελεσίδικη πως αν κάποιος παραγωγός δεν εξοφλήσει τα χρέη του των προηγούμενων ετών, δε θα ποτίσει από το φορέα των κρατικών γεωτρήσεων για τη νέα περίοδο και ας φροντίσει από τώρα να βρει νερό και να ρυθμίσει, προγραμματίσει τις καλλιέργειές του.
Σας υπενθυμίζουμε ότι το πρόβλημα είναι άμεσα υπαρκτό και βαθύ, κι αν προσωρινά λυθεί με έστω προσωρινή λειτουργία των γεωτρήσεων, το θέμα παραμένει καυτό, και για αυτό πρέπει ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ υπεύθυνα να συμμετάσχουμε στη ριζική επίλυση της διαχείρισης του φορέα που αφορά μόνο εμάς.
Από τη λήψη της επιστολής και μέχρι τη σύσκεψη πρέπει να έχουμε μαζέψει τα αναγκαία χρήματα για την επαναλειτουργία των γεωτρήσεων, γιατί και το καλοκαίρι δεν είναι μακριά (για τις ελιές).
Δυστυχώς, οι πόρτες «περιφέρεια» «διευκολύνσεις» και λοιπά, παρόλη την προσπάθειά μας, κλείνουν και θα είναι πραγματικά κρίμα το αγαθό του νερού, για το οποίο άλλες περιοχές υποφέρουν από την έλλειψή του, να το πετάξουμε από τα χέρια μας. Μόνοι μας και άμεσα πρέπει να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, γιατί αν βουλιάξει το καράβι, θα βουλιάξουμε όλοι μαζί. Όλοι στη σύσκεψη της 12ης/2/2018 και ημέρα Δευτέρα στις 7.30 το βράδυ, στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών (Ο ΠΥΡΣΟΣ)».
Του Ηλία Γιαννόπουλου tharrosnews

1 σχόλιο:

  1. Μου αρεσει πολυ το προσωποληψιες και κουμπαριες.ΧΑΧΑΑΑ Μαλλον βρωμαει η υποθεση απο κακοδιαχειρηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα