Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Εκπαιδευτική επίσκεψη Κύπριων μελισσοκόμων στην Κυπαρισσία

Πολυπληθής ομάδα Κύπριων Επαγγελματιών Μελισσοκόμων βρίσκεται στην Κυπαρισσία πραγματοποιώντας επταήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη! Η επίσκεψη υλοποιείται με χρηματοδότηση του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου (Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020) σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών, στο πλαίσιο του Καθεστώτος 1.3 «Βραχυπρόθεσμες ανταλλαγές και επισκέψεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και δάση» που αφορά ενίσχυση δραστηριοτήτων επισκέψεων σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις ή δασικές εκμεταλλεύσεις σε χώρες της Ε.Ε. ή γειτονικής τρίτης χώρας.Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι από την Κύπρο κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στην Κυπαρισσία θα επισκεφθούν μελισσοκομεία της περιοχής και
τυποποιητήρια μελιού, ενώ θα λάβουν μέρος σε θεωρητικές καταρτίσεις στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.



Παράλληλα, θα ενημερωθούν για τον πρωτογενή τομέα της Τριφυλίας, για τα κηπευτικά και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, καθώς και για τις ελιές και το λάδι της περιοχής, ενώ θα δουν από κοντά, σε επισκέψεις που θα κάνουν, εγκαταστάσεις και καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Από την πλευρά του, το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας βοηθά στην υλοποίηση του προγράμματος της εκπαιδευτικής επίσκεψης και ένα μέρος του θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του.

Πρώτος σταθμός, χθες το πρωί, της Ομάδας των Κύπριων Μελισσοκόμων, μαζί με το διευθυντή του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας, Γιώργο Τσουμάνη και τον πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Αρκαδίας – Μεσσηνίας – Λακωνίας, Γιώργο Λάγιο, ήταν η ΔΑΟΚ Τριφυλίας, όπου τους έγινε θερμή υποδοχή από το διευθυντή Αντώνη Παρασκευόπουλο.

Ο κ. Παρασκευόπουλος τους ενημέρωσε για την αγροτική παραγωγή στην Τριφυλία και βεβαίως τη Μελισσοκομία και τους άρρηκτους δεσμούς του ιδίου και της υπηρεσίας με φορείς και υπηρεσίες της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Λάγιος επισήμανε: «Υποδεχόμαστε τους συναδέλφους φίλους Κυπρίους για μία εβδομάδα. Θα τους φιλοξενήσουμε στο νομό μας, θα συζητήσουμε τα προβλήματα της Μελισσοκομίας, καθώς πολλά από αυτά είναι κοινά για όλους μας, θα γίνει εκπαίδευση στους Κύπριους συναδέλφους και θα τους ξεναγήσουμε στα αξιοθέατα της Μεσσηνίας».

Με τη σειρά του, ο κ. Τσουμάνης σημείωσε: «Ξεκίνησε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα κατάρτισης των Κύπριων Μελισσοκόμων στην περιοχή μας. Ήρθαν με χρηματοδότηση του κυπριακού υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με βάση το πρόγραμμα ανταλλαγής αγροτών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Αρκαδίας – Μεσσηνίας – Λακωνίας.

Θα επισκεφθούμε μελισσοκομεία, τυποποιητήρια μελιού και θα κάνουμε θεωρητικές καταρτίσεις στις εγκαταστάσεις του Κέντρου “ΔΗΜΗΤΡΑ” Κυπαρισσίας. Παράλληλα, θα επισκεφθούμε θερμοκήπια και καλλιέργειες ελιάς για να δώσουμε ακριβώς το προφίλ της περιοχής μας. Τους καλωσορίζουμε και τους ευχόμαστε καλή διαμονή».

Εκ μέρους του Παγκύπριου Επαγγελματικού Συλλόγου Μελισσοκόμων Κύπρου, ο Μιχάλης Κραμβής ανέφερε: «Έχουμε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής επισκέψεων. Διαλέξαμε την περιοχή εδώ, της Κυπαρισσίας, γι’ αυτό το πρόγραμμα. Θα μείνουμε εδώ μία εβδομάδα για ανταλλαγή απόψεων και προγραμμάτων για τη μελισσοκομία και οτιδήποτε έχει σχέση με τη γεωργική παραγωγή της περιοχής. Η επιλογή της έγινε κατόπιν διαβουλεύσεων με το Σύλλογο Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Αρκαδίας – Μεσσηνίας – Λακωνίας και με το αντίστοιχο γραφείο της περιοχής».

Μετά τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας επισκέφθηκαν τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας, όπου συναντήθηκαν με το μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο, με τον οποίο συζήτησαν εγκαρδίως λαμβάνοντας την ευλογία του. Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας περιελάμβανε ακολούθως επισκέψεις στα συσκευαστήρια μελιού Γκιώνη στους Γαργαλιάνους, στο Οινοποιείο «Νέστωρ» στον Πύργο με γευσιγνωσία τοπικών οίνων και στο ελαιοτριβείο Καραμπότσου στο Αμπελόφυτο!  Του Ηλία Γιαννόπουλου  tharoos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα