Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Αυτά τα κέρματα του ευρώ πάνε για κατάργηση


Για ορισμένους είναι άχρηστα, για άλλους πιάνουν απλά χώρο στο πορτοφόλι... Άλλοι πάλι δεν ξέρουν τι να τα κάνουν. Αυτά τα κέρματα του ευρώ πάνε για κατάργηση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει σοβαρά την πρόταση να αποσυρθούν από τη χρήση τα κέρματα του 1 και των 2 λεπτών (cents) του ευρώ.
Έχει ξεκινήσει διαβούλευση για αξιολόγηση και εκτίμηση επιπτώσεων στη χρήση κερμάτων 1 και 2 λεπτών.
Η αξιολόγηση αυτή απαιτείται από τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ (Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 651/2012), η οποία εξουσιοδοτεί την Κομισιόν να εξετάζει περιοδικά και προσεκτικά τη χρήση διαφορετικών ονομαστικών αξιών κερμάτων ευρώ με βάση τα κριτήρια κόστους και αποδοχής του κοινού. Η εκτίμηση επιπτώσεων θα επικαιροποιήσει την ανάλυση της έκθεσης του 2018 για το θέμα.
Βάσει αυτής της αξιολόγησης, και όπως ανακοινώθηκε στο πρόγραμμα εργασιών της Κομισιόν για το 2020, η Κομισιόν θα αποφασίσει στα τέλη του 2021 εάν μια νομοθετική πρόταση για τη θέσπιση ενιαίων κανόνων στρογγυλοποίησης για πληρωμές σε μετρητά στη ζώνη του ευρώ, και ενδεχομένως για τη διακοπή χρήσης των κερμάτων 1 και 2 σεντ είναι απαραίτητη.
Όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο αυτής της αξιολόγησης, θα μελετήσει προσεκτικά τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της θέσπισης ενιαίων κανόνων στρογγυλοποίησης. Οποιεσδήποτε πιθανές μελλοντικές προτάσεις επί του θέματος θα βασίζονται στο αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης και δεν θα υποβληθούν έως ότου ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.
Το πιθανό αυτό μέτρο περιλαμβάνεται στο εκτελεστικό σχέδιο της ΕΕ για το τρέχον έτος.
Οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται στο να εισάγουν κανονισμούς στρογγυλοποίησης στα ποσά των καταναλωτικών αγαθών σε όλα τα μέλη της ΕΕ, . Η στρογγυλοποίηση θα είναι το πρώτο βήμα για την τελειωτική αχρησία τους, καθώς αυτή αναμένεται να θέσει σταδιακά εκτός χρήσης τις μικρότερες υποδιαιρέσεις αυτές του ευρώ.
Μεταξύ των 19 χωρών του ευρώ, η Ολλανδία, η Φιλανδία, η Ιταλία και το Βέλγιο, ήδη έχουν θεσπίσει κανονισμούς για να ενθαρρύνεται η στρογγυλοποίηση των ποσών στις πληρωμές με μετρητά, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η χρήση των δύο αυτών νομισμάτων.
Πάντως, σε δημοσκόπηση του 2017 οι πολίτες των χωρών μελών της Ευρωζώνης τάσσονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπέρ του να αποσυρθούν τα νομίσματα τούτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα