Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Χρονάς: 1 στις 8 γυναίκες θα παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού-Σωτήρια η έγκαιρη πρόληψη


Άγγελος Χρονάς για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού: «Δίνουμε ως Περιφερειακή Αρχή μεγάλη σημασία στην πρόληψη».
Η σημασία του προληπτικού ελέγχου και της διενέργειας της βασικής εξέτασης, που είναι η μαστογραφία, σε τακτική βάση, είναι και τη φετινή 25η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Μαστού, το βασικό μήνυμα που πρέπει να περάσει σε όλο το γυναικείο πληθυσμό και όχι μόνο.
Η πρόληψη είναι η βασική ασπίδα θωράκισης ενάντια στον Καρκίνο του Μαστού, που αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Κάθε χρόνο αναφέρονται 6000 νέες περιπτώσεις Καρκίνου του Μαστού παγκοσμίως, ενώ μία στις οχτώ γυναίκες θα παρουσιάσει αυτής της μορφής τον Καρκίνο σε κάποια φάση της ζωής της.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφερειακή Αρχή Νίκα στηρίζει κάθε δράση που στοχεύει στην πρόληψη και στο πλαίσιο αυτό σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, διενεργείται πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου στην ΠΕ Κορινθίας. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 828 μαστογραφίες και 630 Τέστ ΠΑΠ στο Δήμο Κορινθίων, σε εν εξελίξει πρόγραμμα αντίστοιχο στο Δήμο Ξυλοκάστρου έχουν διενεργηθεί 460 μαστογραφίες και 335 τέστ ΠΑΠ και στη συνέχεια ο ίδιος έλεγχος θα πραγματοποιηθεί στο Κιάτο και στόχος είναι η διενέργεια αντίστοιχων ελέγχων σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Τόσο ως Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όσο και κυρίως ως Χειρουργός Γιατρός, θέλω να δώσω και μερικές χρήσιμες συμβουλές σε όλες τις γυναίκες. Μεταξύ αυτών είναι:
Να πραγματοποιούν από την ηλικία των 20 ετών αυτοεξέταση, να προβαίνουν σε μαστογραφία από τα 40 έτη και μετά, ενώ αν υπάρχει λόγος η μαστογραφία μπορεί να γίνει και σε μικρότερες ηλικίες.
Επίσης να γίνεται υπερηχογράφημα μαστών καθώς και κλινική εξέταση.
Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως ο Καρκίνος του Μαστού δεν είναι αθεράπευτη ασθένεια, αλλά για να έχουμε θετικά αποτελέσματα θα πρέπει να υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την πρόληψη, που εκτός από τις εξετάσεις επιτυγχάνεται και με την τήρηση καλών συνηθειών στην καθημερινότητα των γυναικών, όπως είναι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά, ο περιορισμός του αλκοόλ, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, η αποφυγή μακροχρόνιας ορμονοθεραπείας, η σωματική άσκηση, η χρήση ελαιολάδου.
Σωστή Ενημέρωση, Προληπτικές Εξετάσεις , Καλή διατροφή και Άσκηση είναι οι βασικοί παράγοντες στη μάχη κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα