Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Σκληρό και με αμφίβολη αποτελεσματικότητα: Το χειρότερο μέτρο απ’ την αρχή της πανδημίας


Ας ελπίσουμε να πρυτανεύσει η λογική και να μην εφαρμοστεί
Σύμφωνοι, βιώνουμε μια πρωτοφανή κατάσταση με την πανδημία και κάποια λάθη δικαιολογούνται. Να συμφωνήσουμε επίσης ότι οι λοιμωξιολόγοι ξέρουν πολύ καλύτερα απ’ όλους τους γιατρούς του καναπέ (καλή ώρα όπως εμείς) που σπεύδουν να πουν το μακρύ και το κοντό τους στην αρένα των social media.
Ακόμα και ο πιο καλοπροαίρετος σχολιαστής όμως δεν μπορεί να μην παρατηρήσει ότι κάποια πράγματα είναι ακατανόητα. Από ετούτο εδώ το σάιτ πρέπει να έχουμε γράψει πάνω από 40 φορές για την καθυστέρηση στη λήψη του πιο προφανούς μέτρου. Εκείνου της γενικευμένης χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Την ώρα που οι απανταχού ψεκασμένοι έριχναν κατάρες και αναθέματα εμείς λέγαμε ότι απ’ τον Αύγουστο κιόλας θα έπρεπε να έχει ληφθεί το συγκεκριμένο μέτρο, όταν ήταν ακόμα νωρίς. Με μηδενικό κόστος θα κράταγες την οικονομία ανοιχτή και τον κόσμο σου ασφαλή. Ακόμα δεν έχει εξηγήσει κάποιος ειδικός τον λόγο για τον οποίο έπρεπε να φτάσουμε τα 1000 κρούσματα την ημέρα για να πάρουμε το μέτρο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός το είχε χαρακτηρίσει ως «το εμβόλιο μέχρι να βγει το πραγματικό εμβόλιο».

Μεγαλύτερες ακόμα απορίες γεννά ένα νέο μέτρο το οποίο σύμφωνα με όλα τα ρεπορτάζ εξετάζει η κυβέρνηση μετά από υπόδειξη των λοιμωξιολόγων και θα το ενεργοποιήσει αν ο αριθμός των κρουσμάτων ανέβει κι άλλο. Εκείνο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για τους άνω των 65. Το πρόβλημα με το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι μόνο η σκληρότητα του, αλλά κυρίως το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα του είναι εξαιρετικά αμφίβολη.

Θα κλείσουμε δηλαδή τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα στα σπίτια της γιατί αν βγει έξω θα κινδυνεύει. Πολύ ωραία. Στην Ελλάδα όμως που δεν είμαστε Σουηδία για να ζουν οι ηλικιωμένοι μόνοι τους οι άνω των 65 έχουν στο σπίτι τους παιδιά και εγγόνια.

Σας φαίνεται λογικό να κινδυνεύει ο ηλικιωμένος περισσότερο έξω (εφόσον φοράει μάσκα και τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας) απ’ ό,τι μέσα στο ίδιο του το σπίτι που θα ‘χει δίπλα του τον 18χρονο και τον 40χρονο οι οποίοι θα κυκλοφορούν κανονικά έξω;

Άσε που οι πιτσιρικάδες θα πιστέψουν ότι οι ηλικιωμένοι είναι πλέον προστατευμένοι και ασφαλείς οπότε οι ίδιοι δεν θα χρειάζεται να προσέχουν τόσο.

Σε ανύποπτο χρόνο ο Ηλίας Μόσιαλος είχε σημειώσει ότι δεν είναι υπέρ του συγκεκριμένου μέτρου και δεν είναι ο μόνος που το υποστηρίζει αυτό.

Συμφωνούμε όλοι ότι σε περιπτώσεις πανδημίας και έκτακτων αναγκών, θα πρέπει όλοι να κάνουμε υποχωρήσεις και παραχωρήσεις. Για το καλό το δικό μας και των συνανθρώπων μας. Όμως το να τιμωρείς μια ηλικιακή ομάδα χωρίς να μπορείς να της εγγυηθείς ότι με αυτόν τον τρόπο την προστατεύεις, δεν είναι απλώς σκληρό και άδικο. Είναι αυτογκόλ που θα το βρεις μπροστά σου στο μέλλον…
menshouse, Θάνος Ιατρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα