Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

«Αόρατος» Ρομά με χάπια και χασίς


Ενας 67χρονος Ρομά συνελήφθη από την ΟΠΚΕ το Σάββατο στη Θουρία με 1,2 γραμ. χασίς και 8 ναρκωτικά χάπια.
Ο συλληφθείς είναι ένας από τους... αόρατους τσιγγάνους, χωρίς ταυτότητα. Δηλαδή, δεν έχει ποτέ εγγραφεί σε Δημοτολόγιο γιατί δεν έχει δηλωθεί η γέννησή του και άρα δεν υπάρχει για το ελληνικό κράτος, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του.
Οι αστυνομικοί φυσικά και οι Αρχές γενικότερα δεν έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια φαινόμενα για πρώτη φορά ή μία από τις σπάνιες φορές. Το πρόβλημα δεν είναι νέο για κανέναν: δήμους, διωκτικές αρχές και κοινωνικές υπηρεσίες και οι αστυνομικοί σε κάθε τέτοια σύλληψη αφού καταχωρίσουν για τη διαδικασία τα στοιχεία που ο ίδιος θα δηλώσει (όνομα, επώνυμο, τόπο κατοικίας κ.λπ.), προχωρούν στο τμήμα σε δακτυλοσκόπησή του, προκειμένου να διαπιστωθεί αν και στο παρελθόν διέπραξε κάποιο αδίκημα.
Ετσι, από την πλευρά της Αστυνομίας σχηματίζεται κανονικά η δικογραφία για να οδηγηθεί ο συλληφθείς στον εισαγγελέα και να αποδοθούν κατηγορίες. Κάνοντας το ρεπορτάζ, μάθαμε από αστυνομικές πηγές πως από εκεί και πέρα ο... ανύπαρκτος μέχρι τότε Ρομά υποχρεούται να δηλώσει την ύπαρξή του στο Δημοτολόγιο και να ανοίξει οικογενειακή μερίδα, για να εκδώσει ταυτότητα. Κάτι το οποίο καθίσταται ευκολότερο όταν οι γονείς είναι εγγεγραμμένοι σε ένα Δημοτολόγιο και έχουν οικογενειακή μερίδα. Οταν όμως δεν έχουν ούτε οι γονείς (κάτι καθόλου σπάνιο), τότε ακολουθείται άλλη διαδικασία μέσω της προσφυγής στη Δικαιοσύνη.
ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ
Με άλλα λόγια, αν κάποιος προέρχεται από γονείς οι οποίοι δεν ήταν ούτε αυτοί εγγεγραμμένοι στα Δημοτολόγια, σημαίνει ότι για να αποκτήσει ταυτότητα, άρα και ελληνική ιθαγένεια, θα πρέπει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να εμπλακεί σε δαιδαλώδεις διαδικασίες πολλών ετών. Επιπλέον, οι Ρομά αυτής της κατηγορίας δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν και αυτό κάνει εύκολο για τους ίδιους να εντάσσονται σε παραβατικές ομάδες, αλλά και να ψηφίζουν, χωρίς να έχουν δικαίωμα ψήφου. Επίσης, γεννούν παιδιά που και αυτά είναι... ανύπαρκτα για το ελληνικό κράτος. Ως μια εναλλακτική, πολλοί τα δηλώνουν στο όνομα συγγενών τους, οι οποίοι στη συνέχεια εισπράττουν τα επιδόματα που θα δικαιούνταν οι πραγματικοί γονείς. Είναι εύκολο, λοιπόν, να καταλάβει κανείς ότι απέναντι σε ένα άτομο με το οποίο το κράτος δεν μπορεί να είναι σίγουρο ποιος είναι, δεν μπορεί και να το ελέγξει. Κι ένα κυρίαρχο ζήτημα παραμένει αυτό της νομιμότητας των πράξεών του, καθόσον Ρομά, τσιγγάνος ή γύφτος, όπως και να αποκαλείται, τόσο ο ίδιος όσο και εκατοντάδες ομόφυλοί του στη Μεσσηνία και τη Νότια Πελοπόννησο είναι... ανύπαρκτοι για το ελληνικό κράτος.
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ
Το συγκεκριμένο πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο όταν τα παιδιά αδήλωτων στα Δημοτολόγια τσιγγάνων παντρεύονται, χωρίς να δηλώσουν πουθενά το γάμο τους. Ετσι διαιωνίζεται ένας φαύλος κύκλος, καθώς κανείς δεν γνωρίζει την ταυτότητα των παιδιών που θα γεννηθούν. Τα... αόρατα αυτά παιδιά δεν θα πάνε ποτέ στο σχολείο και το πιθανότερο είναι να τα εκμεταλλεύονται οι γονείς ή συγγενείς τους για να ζητιανεύουν ή μπορεί να πέσουν θύματα παράνομης διακίνησης και εμπορίας, όπως συμβαίνει με δεκάδες τσιγγανόπαιδα από Βαλκανικές χώρες. Επίσης, και στη Μεσσηνία, βλέπουμε παιδιά Ρομά με πρώιμες παραβατικές συμπεριφορές, ακόμα και από την ηλικία των 8 ετών, που εξωθούνται στην παρανομία για να την βγάζουν "καθαρή" οι μεγάλοι. Κι ακόμα και αν πέσουν αυτά τα παιδιά στην αντίληψη των Αρχών, για να αποκτήσουν ιθαγένεια και να έχουν αστυνομική ταυτότητα, θα πρέπει να γίνει προσφυγή στη Δικαιοσύνη, άρα και έξοδα, αλλά και να αντιμετωπίσουν χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Και παρόλο που η κατάσταση αυτή είναι γνωστή, όπως και οι όποιες συνέπειές της και θα έπρεπε να είχε ήδη αντιμετωπιστεί, η Πολιτεία δεν έχει καταλήξει σε σοβαρή προσπάθεια καταγραφής τους, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα και να μην συλλαμβάνεται κάποιος στα 67 του χρόνια χωρίς ταυτότητα γιατί δεν έχει ποτέ δηλωθεί η γέννησή του και αποκτήσει ιθαγένεια. 
 Νικολέττα Κολυβάρη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα