Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Νέο πακέτο στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ με τα μισά λεφτά χάρισμα


Ένα έκτακτο πακέτο μέτρων στήριξης θα “συνοδεύσει” τις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τη συγκράτηση της πανδημίας. Θα περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που θα πληγούν περισσότερο με το βάρος να πέφτει κυρίως στον χώρο της εστίασης, του αθλητισμού, του πολιτισμού και του τουρισμού που αναμένεται ότι θα υποστούν και τις μεγαλύτερες συνέπειες το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η επιστρεπτέα προκαταβολή νούμερο 4 θα πριμοδοτηθεί με τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ επιπλέον και ο προϋπολογισμός της θα ξεπεράσει τα 1,2-1,3 δις. ευρώ ενώ θα υιοθετηθεί η συνταγή του “50-50” για τις επιχειρήσεις που θα πληγούν περισσότερο ειδικά στους τέσσερις ευαίσθητους κλάδους: τουρισμό (που δεν έχει αυξημένη δραστηριότητα αυτή την περίοδο), πολιτισμό, εστίαση και αθλητισμό. Δηλαδή στα 1000 ευρώ που θα εισπράττει από το δημόσιο μια επιχείρηση με βάση τη μείωση των εσόδων της, τα μισά δεν θα τα δίνει πίσω. Για τους εργαζόμενους θα επανέλθει το μέτρο της αναστολής και της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 ευρώ) ενώ το αντίστοιχο θα ισχύσει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα έχουμε νέο κύμα αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων προκειμένου αυτές να πληρωθούν από τον Μάιο του 2021 και μετά ενώ οι τράπεζες θα επανέλθουν στο προσκήνιο με “πάγωμα” και των δανειακών υποχρεώσεων που μπορεί να επεκταθεί και στο επόμενο έτος.
Συνολικά, το νέο έκτακτο πακέτο μέτρων θα έχει προϋπολογισμό σημαντικά υψηλότερο του ενός δισ. ευρώ ενώ θα “αγγίξει” (δεδομένου ότι πλέον μπαίνουμε στον Νοέμβριο) και τον προϋπολογισμό του 2021.
Η ανάγκη να αυξηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια για τη στήριξη της οικονομίας, προέκυψε από τη στιγμή που βάφονται κόκκινες περιφέρειες της χώρας με μεγάλο πληθυσμό και αυξημένη συμμετοχή στο ΑΕΠ της χώρας. Από μόνη της η Θεσσαλονίκη επιδρά σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας ενώ πολλά από τα περιοριστικά μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός σήμερα, αναμένεται ότι θα αφορούν και στις πορτοκαλί περιοχές στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Αττική. Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη ανακοινώσει το πακέτο των μέτρων για τις πορτοκαλί και τις κόκκινες περιοχές το οποίο θα επικαιροποιηθεί (από πλευράς εύρους) και θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Το πακέτο περιλαμβάνει:
1. Για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ισχύει η κήρυξη της Περιφερειακής Ενότητας σε επίπεδο 4, οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που ορίζεται κατ’ ελάχιστο σε 14 ημέρες, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.
2. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα, που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ σε μηναία βάση. Σε περίπτωση που η διάρκεια παραμονής στο επίπεδο 4 της Περιφερειακής Ενότητας είναι 14 ημέρες ή λιγότερο, η αποζημίωση του μηνός ανέρχεται σε 300 ευρώ.
3. Για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον εν λόγω μήνα, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.
4. Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
5. Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 που θα δοθεί τον μήνα Δεκέμβριο, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 4, δεν επιστρέφεται το 50% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής. Επιπλέον, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 3 ή σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δεν επιστρέφεται το 30% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής.
6. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.   thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα