Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

ΚΚΕ: “Οι πάντες βοούν για κρούσματα σε χώρους δουλειάς στη Μεσσηνία και οι αρμόδιες αρχές κρύβουν τις ευθύνες”


Σε σοβαρές καταγγελίες προχωρά το ΚΚΕ Μεσσηνίας. Καταγγέλλουν για κρούσματα κορονοϊού σε χώρους εργασίας που κρύβονται από την εργοδοσία, και ζητούν από τις αρμόδιες αρχές ενημέρωση για τον αριθμό των κρουσμάτων όπου αυτά εντοπίζονται, αλλά και μέτρα προστασίας των εργαζομένων.
TΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΤΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ
“Τις τελευταίες μέρες σημειώνονται αυξημένα κρούσματα Covid – 19 στη
ν Μεσσηνία. Δικαιολογημένα αυξάνεται και η ανησυχία κάθε λαϊκής οικογένειας. Πολύ δε περισσότερο που με την ανεύθυνη στάση των αρμόδιων αρχών η ενημέρωση για την κατάσταση δίνεται με το σταγονόμετρο και μετά από πολλά “φίλτρα”.
“Ενώ “οι πάντες βοούν” ότι τα κρούσματα εντοπίζονται σε χώρους δουλειάς, μετατρέποντάς τους σε εστίες υπερμετάδοσης, οι αρμόδιες κρατικές αρχές σιωπούν. Με αυτή τους τη στάση κρύβουν τις ευθύνες κράτους και εργοδοσίας για τις τραγικές ελλείψεις σε μέτρα προστασίας των εργαζόμενων”.
Τα γεγονότα είναι χαρακτηριστικά:
Εργαζόμενοι φοβούνται να πουν ότι νοσούν, μήπως η εργοδοσία τους απολύσει ή στην καλύτερη τους αφήσει απλήρωτους για όσο διάστημα διαρκέσει η απουσία τους από την δουλειά.
Άλλους εργαζόμενους τους “συμβουλεύει” η εργοδοσία να το κρατήσουν μυστικό για το “καλό της επιχείρησης”.
Σε άλλες περιπτώσεις η εργοδοσία “κρύβει” κρούσματα, ειδικά των εργαζομένων που δουλεύουν μαύρα και ανασφάλιστα.
Σε αυτά τα περιστατικά το κράτος, οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, ο Δήμος Καλαμάτας κάνουν τα στραβά μάτια. Στηρίζουν με τη στάση τους την εργοδοσία, που μόνο της άγχος είναι η κερδοφορία, η αυξημένη παραγωγή και το “να βγουν οι παραγγελίες”. Αυτό οδηγεί στο να γίνεται λάστιχο κάθε μέτρο προστασίας της υγείας των εργαζομένων.
Από τις ίδιες τις εξελίξεις είναι άμεση η ανάγκη της οργανωμένης παρέμβασής του λαού. Έχει “ατομική ευθύνη” να παλέψει και να διεκδικήσει:
1] Άμεση ενημέρωση για τα κρούσματα στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία.
2] Τώρα πρέπει να διασφαλιστούν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία.
Εδώ και τώρα εκτεταμένοι και επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι στο σύνολο του προσωπικού, απολύμανση των εργασιακών χώρων. Δωρεάν διαγνωστικά τεστ για τις οικογένειές τους. Άμεση διεκπεραίωση των μοριακών ελέγχων ακόμη και με επίταξη ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων του νομού.
Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων για όλες τις μέρες που αναγκαστικά μένουν εκτός εργασίας, χωρίς καμία επιβάρυνσή τους. Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Άδειες ειδικού σκοπού για τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων.
3] Ειδικά για τους μαθητές και τα σχολεία οι “οδηγίες” του ΕΟΔΥ αφήνουν γονείς και εκπαιδευτικούς αβοήθητους να ψάχνουν μόνοι τους για τεστ με δικά τους έξοδα. Τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ ισοδυναμούν με μπάχαλο, με αποτέλεσμα να γενικεύεται η ανησυχία και η ανασφάλεια γονιών και εκπαιδευτικών που δεν ξέρουν τι να κάνουν και από πού να λάβουν υπεύθυνη ενημέρωση.
Απαιτείται άμεσα και δωρεάν τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.
Κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου εξοπλισμού για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών που βρίσκονται σε καραντίνα. Επιπλέον προσωπικό για τις ανάγκες διαμόρφωσης έκτακτου σχολικού προγράμματος και της τηλεκπαίδευσης.
Να παρθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να μη χρεωθεί καμιά μέρα κανονικής άδειας σε εργαζόμενους γονείς, να μη χαθεί κανένα μεροκάματο.
Με ευθύνη των δήμων να πραγματοποιούνται άμεσα απολυμάνσεις στο σύνολο του σχολικού χώρου.
Να υλοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα για μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, για άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών, για εξεύρεση νέων αιθουσών, για άμεσες επιπλέον προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας – μονιμοποίηση των 3ωρων συμβάσεων.
4] Εδώ και τώρα να καλυφτούν όλα τα κενά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και στις υπόλοιπες δομές Υγείας του Νομού.
Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας με μόνιμο προσωπικό.
Επιπλέον, να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να καλύπτεται πλήρως η λειτουργία του νοσοκομείου, ως νοσοκομείο – Covid. Να μην πάνε πίσω οι υπόλοιπες λειτουργίες του νοσοκομείου (χειρουργεία, προγραμματισμένες εξετάσεις κλπ).
Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών στον τομέα της υγείας.
Πλήρης λειτουργία του Κ.Υ. Καλαμάτας και των υπολοίπων Κ.Υ. του νομού που είναι σε άθλια κατάσταση. Να στελεχωθούν όλα τα αγροτικά ιατρεία, που σήμερα, τα περισσότερα από αυτά δεν είναι σε θέση να καλύψουν ούτε τη στοιχειώδη συνταγογράφηση.
Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα υγείας και πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.
Όλα τα παραπάνω μέτρα αποτελούν την ελάχιστη κρατική υποχρέωση για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στην παρεμπόδιση της διασποράς της πανδημίας στην τοπική κοινότητα.
Ο λαός και η νεολαία πρέπει να οργανωθούν, να παλέψουν και να τα διεκδικήσουν. Ακόμα και τώρα, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, τίποτα δεν χαρίζεται. Στον “σύγχρονο” καπιταλισμό, ο μόνος νόμος που μένει απαραβίαστος είναι αυτός της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Με αυτόν όμως δε συμβαδίζουν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού για μόρφωση, δουλειά, υγεία. Ακόμα και για τα αυτονόητα – στοιχειώδη μέτρα προστασίας, απαιτείται μαζικός και ανυποχώρητος αγώνας.
Αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώσει εδώ και τώρα”.
Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την υγεία του λαού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα