Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Άγιος Παντελεήμονας: Τουλάχιστον 40 κρούσματα στο γηροκομείο - «Άργησαν να βρουν το πρώτο κρούσμα»


Τα κρούσματα κορονοϊού στο γηροκομείο είναι ήδη 40 και υπάρχουν φόβοι πως θα ξεπεράσουν τα 45, είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Συνεχίζεται η μεταφορά των ηλικιωμένων που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα, σε νοσοκομεία αναφοράς για την Covid-19. Τα κρούσματα στο γηροκομείο είναι ήδη 40 και υπάρχουν φόβοι πως θα ξεπεράσουν τα 45, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ.
Αρχικά, τη Τετάρτη το απόγευμα, καταγράφηκαν 32 κρούσματα. Το γηροκομείο αποκλείστηκε αμέσως, ενώ επί τόπου έσπευσαν τόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας, όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς. Όμως ο απολογισμός αυξήθηκε, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει, αφού θετικοί έχουν βρεθεί εκτός από ηλικιωμένους και εργαζόμενοι στο γηροκομείο.
«Άργησαν να βρουν το πρώτο θετικό κρούσμα»
Ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας του γηροκομείου, αλλά και για το αν τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας, τίθενται μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων κορονοϊού στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, τόνισε -μιλώντας στο MEGA- ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Στέλιος Προσαλίκας.
«Άργησαν να βρουν το πρώτο θετικό κρούσμα. Γι’ αυτό τα πρωτόκολλα στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν πιο πυκνή η περιοδικότητα ελέγχων για κορονοϊό» σημείωσε, λέγοντας πως οι εργαζόμενοι σε τέτοιες δομές θα έπρεπε να κάνουν τεστ κάθε εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον Στέλιο Προσαλίκα, στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, τελευταία φορά διενεργήθηκαν τεστ στους εργαζόμενους τον Αύγουστο. «Εάν είχαν κάνει τεστ 10-15 Σεπτεμβρίου, θα είχαν βρει περισσότερα κρούσματα», υπογράμμισε.
«Με σοκάρει ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων. Δε μπορεί να είναι όλα τα κρούσματα ασυμπτωματικά. Εάν είναι, οι ευθύνες της διοίκησης είναι λιγότερες. Δεν πιστεύω όμως ότι είναι όλοι ασυμπτωματικοί», σημείωσε.
Έξαλλος ο Τσιόδρας
«Η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήριο, συνήθως γίνεται από το προσωπικό. Σε τέτοιους χώρους υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, οι περισσότεροι από αυτούς, το 80% είναι κατακεκλιμένοι, καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι πρόκειται για μια κατάσταση που δεν θέλουμε να την ξαναδούμε, αλλά συνεχίζουμε να τη βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήραμε. Η Αθήνα δεν πάει καλά, η Θεσσαλονίκη πάει καλά», τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δήλωσε στο ΟΡΕΝ πως ότι στο γηροκομείο τα μέτρα έπρεπε να τηρούνται στο 150% με αφορμή τον εντοπισμό κρουσμάτων σε δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων και την αντίδραση του κ. Τσιόδρα για το γεγονός ενώ τονίζει ότι θέλουμε πιστότερη εφαρμογή των μέτρων κατά του ιού.
Κάνοντας ειδική αναφορά στα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα, ο καθηγητής γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, δήλωσε στο ΜΕGA πως ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι κάπου έσπασε το πρωτόκολλο.
«Κατά πάσα πιθανότητα κάπου παραβιάστηκε το πρωτόκολλο. Σε τέτοιες δομές πρέπει να ακολουθούνται ευλαβικά τα πρωτόκολλα» επεσήμανε.
Ο καθηγητής ιατρικής σημείωσε ότι είναι σημαντικό και οι συγγενείς των τροφίμων να τηρούν όλους τους κανόνες, ενώ θα πρέπει να δουν και αν τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα στα γηροκομεία που έχουν επιλέξει.
«Φαίνεται αν μια δομή έχει τη σωστή φιλοσοφία στα πρωτόκολλα» εξήγησε και συμπλήρωσε:
«Σημαντική είναι η ατομική ευθύνη που φέρει ο καθένας, καθώς η Πολιτεία δεν μπορεί να ελέγχει τον καθένα ξεχωριστά, είναι αδύνατο».
Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στον οίκο ευγηρίας δείχνει όπως είπε ότι «πρώτον είναι πολύ καιρό και δεύτερον ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο εύρος παραβίασης πρωτοκόλλου».
«Ο κορονοϊός δεν παίζει», ήταν το μήνυμα του Τάκη Παναγιωτόπουλου, μέλους της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, στη σκιά των κρουσμάτων στον Άγιο Παντελεήμονα.
«Πρόκειται για εξαιρετικό περιστατικό, δεν υπάρχει αμφιβολία» σχολίασε ο καθηγητής, εκτιμώντας πως η δομή ενδέχεται να κλείσει. «Θα γίνει συστηματική ιχνηλάτηση. Ποιοι ήρθαν σε επαφή με ποιους», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα