Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

“Φωτιές” άναψε η απάντηση της Φερέιρα για το Πάτρα - Πύργος


Πολιτικές φωτιές άναψε η απάντηση της επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζας Φερέιρα, σε ερώτηση για το Πάτρα - Πύργος που είχαν καταθέσει οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και Ελενα Κουντουρά.
Η επίμαχη φράση που άναψε τις φωτιές αναφέρει επί λέξει: "Οι ελληνικές αρχές διαβίβασαν ορισμένες αρχικές πληροφορίες στην Επιτροπή όσον αφορά την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν ενδεχομένως ένα μοντέλο που βασίζεται σε δημόσια έργα προς ένα μοντέλο που βασίζεται σε συμβάσεις παραχώρησης".
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η επίτροπος εκθέτει την κυβέρνηση καθώς αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει φάκελος για το έργο, ενώ η ΝΔ και κύκλοι του υπουργείου εμφανίζονται καθησυχαστικοί υποστηρίζοντας ότι προχωράει σε πλήρη συνεργασία με την Κομισιόν το σχέδιο για κατασκευή του Πάτρα - Πύργος με επέκταση της σύμβασης παραχώρησης της "Ολυμπίας Οδού”.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ
Αναλυτικά η Ευρωπαία επίτροπος απάντησε στους δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:
«Η Επιτροπή (1) ενέκρινε χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής για τον νέο αυτοκινητόδρομο Πάτρας - Πύργου (344 εκατ. ευρώ). Οι αποφάσεις της Επιτροπής για μεγάλα έργα βασίζονται ιδίως στα κοινωνικοοικονομικά πλεονεκτήματα του έργου και καθορίζουν ανώτατο όριο για τη χρηματοδότηση της επένδυσης από την ΕΕ. Η νομιμότητα και η αποτελεσματικότητα του βασικού μοντέλου δημόσιων συμβάσεων παραμένει αρμοδιότητα του κράτους μέλους (ΚΜ) στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης των Ταμείων μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Επιτροπής. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές από την Επιτροπή στο πλαίσιο της εν λόγω εκτελεστικής απόφασης.
Οσον αφορά τις επενδύσεις σε υποδομές, οι αρχές των κρατών μελών έχουν το δικαίωμα να δημοπρατήσουν ξανά ένα έργο ή να ακυρώσουν μια σύμβαση, με την επιφύλαξη ορισμένων όρων που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις.
Οι ελληνικές αρχές διαβίβασαν ορισμένες αρχικές πληροφορίες στην Επιτροπή όσον αφορά την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν ενδεχομένως ένα μοντέλο που βασίζεται σε δημόσια έργα προς ένα μοντέλο που βασίζεται σε συμβάσεις παραχώρησης. Με την επιφύλαξη των απόψεων που μπορεί να έχει σχετικά η Επιτροπή, εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι κάθε διαδικασία ανάθεσης για την υλοποίηση του εν λόγω έργου διεξάγεται σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ. Σε περίπτωση αλλαγής του μοντέλου για τη σύναψη συμβάσεων (2), πρέπει να ενημερώνεται η Επιτροπή. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται τροποποίηση της απόφασης της Επιτροπής για τη χορήγηση χρηματοδότησης του έργου. Το κράτος μέλος πρέπει επίσης να αξιολογήσει κατά πόσον το έργο που προκηρύσσεται συνεπάγεται κρατική ενίσχυση και, εάν ναι, να ενημερώσει σχετικά την Επιτροπή (3) .
Η Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει τη συγχρηματοδότηση από την ΕΕ του μεγάλου έργου του αυτοκινητοδρόμου Πάτρας - Πύργου. Σε περίπτωση που το κράτος μέλος επιθυμεί να τροποποιήσει το μοντέλο της σύναψης συμβάσεων ή να προχωρήσει σε μια μορφή σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει συμβουλές σχετικά με τη συμμόρφωση με το κεκτημένο.
(1) Εκτελεστική απόφαση C(2018) 2376 της Επιτροπής, της 17ης Απριλίου 2018
(2) Σε σχέση με το μοντέλο σύναψης συμβάσεων με οποίο είχε αρχικά εγκριθεί ως μεγάλο έργο.
(3) Σύμφωνα με το άρθρο 108 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Με ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σχολιάζει ως εξής την απάντηση της επιτρόπου:
«Εκθετη, για μια ακόμη φορά, αφήνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη η απάντηση της Κομισιόν για τις εξελίξεις στην υλοποίηση του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος.
Η επίτροπος Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής, Ελίζα Φερέιρα, απαντώντας στους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρη Παπαδημούλη και Ελένη Κουντουρά αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές τής έχουν αποστείλει μόνο μερικές αρχικές πληροφορίες -άρα όχι πλήρη φάκελο ή κάποια ολοκληρωμένη μελέτη, όπως λέει δημόσια ο Κ. Καραμανλής- για τις αλλαγές που θέλει να κάνει η ΝΔ στον τρόπο κατασκευής του έργου του αυτοκινητοδρόμου Πατρών - Πύργου.
Οπως είναι γνωστό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σχεδίασε, βρήκε χρηματοδότηση (344 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής) και το έργο του αυτοκινητοδρόμου ξεκίνησε, με χρόνο υλοποίησης το 2023. Ωστόσο, αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 άρχισαν οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου και τον Μάρτιο του 2020 σταμάτησε οριστικά. Το έργο, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, εδώ και 15 μήνες έχει παγώσει. Από τότε ο Κ. Καραμανλής διατείνεται ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Κομισιόν για την έγκριση του έργου. Κάτι που διαψεύδει η απάντησή της στους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
Αποκαλύπτεται πλέον πλήρως η κυβερνητική αδράνεια, αλλά και η συστηματική παραπληροφόρηση για ένα τόσο ζωτικής σημασίας έργο για την Δυτική Ελλάδα και τη Μεσσηνία.
Παρατείνεται έτσι η ύπαρξη ενός δρόμου – σφαγείου, ενώ παράλληλα ναρκοθετήθηκε η άμεση ολοκλήρωση ενός αυτοκινητόδρομου με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και προστατευτική νησίδα στη μέση, χωρίς διόδια και χωρίς επιπλέον κόστη! Ζητήματα που εδώ και καιρό έχει αναδείξει και προειδοποιήσει για την τροπή τους ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο».
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΝΔ
Ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας σε ανακοίνωσή του για το ίδιο θέμα αναφέρει:
«Πράγματι, από την απάντηση της Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνεται πλήρως αυτό για το οποίο το ίδιο το υπουργείο Υποδομών έχει επανειλημμένως ενημερώσει, τόσο τους πολίτες της Ηλείας όσο και το Κοινοβούλιο: Η διαδικασία έγκρισης της υλοποίησης του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος στο πλαίσιο της παραχώρησης προχωρά ομαλά, σε στενή συνεργασία με την Κομισιόν, η οποία και είναι πλήρως ενήμερη για τον σχεδιασμό του υπουργείου.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με απόλυτο σεβασμό στο ενωσιακό κεκτημένο, έχει προβεί μεθοδικά έως και σήμερα στα απαραίτητα βήματα για να διασφαλίσει την υλοποίηση του πολύπαθου έργου, που οδηγείτο με μαθηματική ακρίβεια στην απένταξη και την απώλεια κοινοτικών πόρων, αφού ακόμα και η ίδια η Κομισιόν είχε διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις ως προς τη δυνατότητα ολοκλήρωσης του έργου μέχρι το τέλος του 2023.
Οπως επιβεβαιώνει και η απάντηση της επιτρόπου, το υπουργείο Υποδομών είχε κάθε δικαίωμα να ακυρώσει τις συμβάσεις, ενώ έχει εγκαίρως προχωρήσει στη γνωστοποίηση της υλοποίησης του έργου μέσω παραχώρησης, στην αρμόδια Διεύθυνση της Επιτροπής για τις Συμβάσεις (DG-GROW). Μετά τη θετική έκβαση της αξιολόγησης, θα ακολουθήσει η γνωστοποίηση του έργου στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DF COMP), ενώ παράλληλα έχουν εκπονηθεί και οι απαραίτητες υποστηρικτικές μελέτες για την τεκμηρίωση της επιλογής του υπουργείου».
Την ίδια άποψη με τον κ. Τζαβάρα εκφράζουν και ανώνυμες πηγές του υπουργείου Υποδομών προς ενημερωτικές ιστοσελίδες.    Θ.Λ.  eleftheriaonline


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα