Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Επανιδρύεται η Δημοτική Αστυνομία, έρχονται προσλήψεις


Στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται η επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας (όπου έχει καταργηθεί) και η ενίσχυσή της στους δήμους που έχει διατηρηθεί, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει καταθέσει το υπουργείο στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Την πρωτοβουλία για τη Δημοτική Αστυνομία κοινοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, στα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας, τους Γραμματείς και σε στελέχη της Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, κατά την τηλεδιάσκεψη, που διοργάνωσε η Γραμματεία Αυτοδιοίκησης & Διαχείρισης Κρίσεων της ΝΔ.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης, τέθηκαν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Τα χρήματα που διεκδικεί το ΥΠΕΣ γι’ αυτό το σκοπό, θα διοχετευτούν για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών εκπαίδευσης των δημοτικών αστυνόμων. Ο υπουργός Εσωτερικών αναγνώρισε πως στις ημέρες της καραντίνας, ο συγκεκριμένος θεσμός συνέβαλε, καθοριστικά, στη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του COVID-19.
Το Υπουργείο, για να διευκολύνει αυτήν την προσπάθεια, σε συννενόηση με τους Δήμους, έχει προκρίνει τη δυνατότητα, στην παρούσα φάση της υγειονομικής κρίσης, να αξιοποιούν και διοικητικό προσωπικό για κάποιες αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, ώστε οι ίδιοι οι Δημοτικοί Αστυνομικοί να είναι πιο ελεύθεροι για την άσκηση του ελεγκτικού τους έργου.
Η ψηφιακή συνάντηση του κ. Θεοδωρικάκου με τα αυτοδιοικητικά στελέχη της ΝΔ, διήρκησε περίπου δύο ώρες και πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά καλό κλίμα, με τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης να αποτιμούν με θετικό πρόσημο το έργο της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών τους 17 μήνες που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται στο «τιμόνι» της χώρας.
Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Γιώργος Στεργίου, ο Βουλευτής της ΝΔ στο Νότιο Τομέα και Γραμματέας του Τομέα Αυτοδιοίκησης Διονύσης Χατζηδάκης, ο Γενικός Διευθυντής ΝΔ, Γιάννης Μπρατάκος και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρη Παπαστεργίου.
Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε, συνοπτικά το έργο του Υπουργείου αυτούς τους 17 μήνες, παρέθεσε τις νέες προτεραιότητες για την ενδυνάμωση των μεταρρυθμίσεων και απάντησε στα ερωτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.


Ειδικότερα όσον αφορά στα πεπραγμένα του Υπουργείου, αναφέρθηκε στα εξής:
1. Δικαίωμα ψήφου για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό
Σημαντική διάσταση αυτής της πρωτοβουλίας συνιστά το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι, όσοι έχουν φύγει τα τελευταία 10-15 χρόνια από την Ελλάδα εξαιτίας της κρίσης -η λεγόμενη γενιά του brain drain- έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν χωρίς προϋποθέσεις. Τις επόμενες μέρες, μάλιστα, αναμένεται να ανοίξει και τυπικά η ηλεκτρονική πύλη του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου θα μπορούν οι Έλληνες του εξωτερικού να κάνουν αίτηση, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
2. Κατάργηση της απλής αναλογικής στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές
Θέση της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών είναι πως χάρη στις παρεμβάσεις που έκανε μπορεί και λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση σήμερα. Κι αυτό, διότι έχει δοθεί κυβερνησιμότητα στα όργανά της και μπορούν Δήμαρχοι, οι οποίοι στο δεύτερο γύρο έλαβαν ποσοστό άνω του 50%, να κυβερνήσουν τους Δήμους τους.
3. Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης
Το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να δώσει παράταση, τουλάχιστον τριών μηνών στη δυνατότητα των Δήμων να υποβάλουν τις προτάσεις τους για την υλοποίηση έργων, μέσω του Αναπτυξιακού Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Η πρώτη προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Άλλωστε, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, βασικός στόχος αυτού του εμβληματικού Προγράμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «είναι να μην υπάρξει ούτε ένας Δήμος σε ολόκληρη τη χώρα που να μην ωφεληθεί». Αξίζει να σημειωθεί δε πως, ήδη, έχουν ενταχθεί σε αυτό έργα, ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
4. Αδήλωτα τετραγωνικά
Ο στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών για «οικοδόμηση» σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους-πολιτών αποτυπώνεται στα στοιχεία της ρύθμισης για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Βάσει αυτών, περί τα 3 εκατ. ελληνικά νοικοκυριά, γλίτωσαν τέλη και πρόστιμα, συνολικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ. Χάρη σε αυτήν την πρωτοβουλία θα αυξάνονται, κάθε χρόνο, τα έσοδα της Αυτοδιοίκησης πλέον των 150 εκατ. ευρώ.
5. Οικονομική ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης
Η έκτακτη επιχορήγηση προς την Αυτοδιοίκηση την περίοδο της πανδημίας έχει ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως σκοπός είναι να αναπληρωθούν τα έσοδά της, καθώς το χρονικό διάστημα της καραντίνας δεν πληρώνονται δημοτικά τέλη από πολίτες και επιχειρήσεις.
6. Κοινωνικός χαρακτήρας Αυτοδιοίκησης - Βοήθεια στο Σπίτι
Την περίοδο της υγειονομικής κρίσης έχει ενισχυθεί, σημαντικά, ο κοινωνικός χαρακτήρας της Αυτοδιοίκησης. Ενδεικτικά επισημαίνεται πως το ΥΠΕΣ έκανε διευκολύνσεις στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εργαστούν ως μόνιμοι 3.000 εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα, το οποίο, στο μεταξύ, έχει στηριχθεί και από υπαλλήλους άλλων τομέων των Δήμων που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω της καραντίνας.
7. Μεταρρυθμίσεις δημόσιου τομέα
Οι πρωτοβουλίες σε αυτό το «μέτωπο» στοχεύουν στην αποκομματικοποίηση του Κράτους. Ήδη, έχουν γίνει πραγματικότητα σχεδόν για όλο το Δημόσιο τα ψηφιακά οργανογράμματα, ενώ έχει εφαρμοσθεί ο θεσμός του Υπηρεσιακού Γραμματέα σε κάθε υπουργείο, ώστε να ενισχυθεί η αποκομματικοποίηση και η πολιτική ηγεσία να προσηλωθεί στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος.
8. Αντικειμενικός και αδιάβλητος ο τρόπος απόκτησης Ιθαγένειας
Προχωράει και η σημαντική μεταρρύθμιση για το ζήτημα της ιθαγένειας. Με τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΣ οι αλλογενείς-αλλοδαποί, από την προσεχή άνοιξη, θα γίνονται Έλληνες μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες και όχι με διαβλητές μεθόδους. Για την ακρίβεια, θα περνούν από γραπτό διαγωνισμό, για να αποδείξουν πως γνωρίζουν ελληνικά, την ιστορία μας, τη λειτουργία των πολιτικών θεσμών της χώρας μας κ.λπ.
9. Νομοσχέδιο ΑΣΕΠ
Προσφάτως, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΕΣ η εμβληματική μεταρρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ και την αξιοκρατία στο σύστημα διορισμών στο ελληνικό Δημόσιο. Κεντρική ιδέα αυτής είναι: «Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Γι’ αυτό το σκοπό, θα πραγματοποιείται πανελλήνιος διαγωνισμός, σε ετήσια βάση. Βασικό κριτήριο για την κάλυψη της θέσης θα είναι η επίδοση του υποψηφίου σε αυτόν, ενώ θα υπάρχει πρόσθετη «πριμοδότηση» για εκείνους που διαθέτουν σχετικό με τη θέση που διεκδικούν μεταπτυχιακό ή/και διδακτορικό τίτλο.
10. Ψηφιακή μεταρρύθμιση
Το ΥΠΕΣ είναι σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρέχοντας όλες τις δυνατότητες μέσω του Κεντρικού Μητρώου των πολιτών, για να γίνει πράξη η ψηφιοποίηση σε λίγες εβδομάδες δράσεων και υπηρεσιών που εκκρεμούσαν επί δεκαετίες.
Επόμενα βήματα
Στην ίδια τηλεδιάσκεψη ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε σε ένα «πακέτο» μεταρρυθμίσεων που έχει στα ...σκαριά το Υπουργείο, οι οποίες δρομολογούνται για το προσεχές χρονικό διάστημα.
Μεταξύ αυτών είναι η ρύθμιση των χρεών ιδιωτών (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) στους Δήμους σε 120 δόσεις και το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, που στοχεύει στο πλήρες ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ των βαθμών Αυτοδιοίκησης και του Κράτους, με σκοπό την υλοποίηση της προγραμματικής δέσμευσης του πρωθυπουργού για ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με αρμοδιότητες, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ο Ενιαίος Κώδικας της Αυτοδιοίκησης, ώστε να απλουστευθεί, πλήρως, η λειτουργία της και να εκσυγχρονιστεί. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, αναμένεται να λυθεί το ζήτημα του εκλογικού νόμου, με σκοπό να μπει τέλος «στην ιδεοληπτική εφαρμογή της απλής αναλογικής», όπως την χαρακτηρίζει η ηγεσία του ΥΠΕΣ.
Σειρά θα πάρει το νομοσχέδιο για τον εθελοντισμό, η θεσμοθέτηση της τηλεργασίας (θα αξιοποιηθεί η τεχνική βοήθεια από την Expertise France), ενώ για την μετα-κορονοϊό εποχή δρομολογείται η υλοποίηση της προγραμματικής δέσμευσης της ΝΔ για μετάβαση του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους. Μεταρρύθμιση, η οποία εκτιμάται πως θα ενισχύσει την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και τη δυνατότητά της να ορίζει καλύτερα τα του ...οίκου της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα