Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

«Τα Χριστούγεννα θα είναι όπως το Πάσχα» - Δεν «φεύγει» το lockdown, τι θα γίνει με σχολεία, καταστήματα, εστίαση


Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι ίδια με το περσινό Πάσχα. Αυτό τονίζουν διάφοροι επιδημιολόγοι τις τελευταίες μέρες ενώ φαίνεται πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο άρσης του lockdown από και την 7η Δεκεμβρίου.
Πώς όμως γιορτάσαμε το περσινό Πάσχα; Γιορτάστηκε εν μέσω lockdown, με απαγόρευση κυκλοφορίας και συναθροίσεων και φυσικά απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό. Τα καταστήματα ήταν κλειστά, όπως και οι εκκλησίες.
Δεν αποκλείεται, ωστόσο, το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα παράταση του lockdown. Το σενάριο αυτό, αν υλοποιηθεί, θα γίνει προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε μαγαζιά κατά την περίοδο των γιορτών.
Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ώρες υπήρξαν φωνές για άνοιγμα δύο ταχυτήτων μετά τo lockdown, καθώς ενώ η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη σταδιακά παρουσιάζουν καλύτερη επιδημιολογικά εικόνα, υπάρχουν επαρχιακές πόλεις, όχι μόνο στη Βόρεια αλλά και στη Δυτική Ελλάδα (όπως η πόλη της Πάτρας, αλλά και η Ηλεία και η Αιτωλοακαρνανία), οι οποίες παρουσιάζουν επικίνδυνη αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός και τους ειδικούς και την κυβέρνηση να προειδοποιούν ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Κάτι τέτοιο ομως διαψεύστηκε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.
Πρώτα τα σχολεία
Η υπουργός Παιδείας σήμερα επιβεβαίωσε ότι πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία και κατά πάσα πιθανότητα θα ανοίξουν πριν από τις γιορτές τα Δημοτικά. Οι σχετικές αποφάσεις, ωστόσο, όπως εξήγησε, θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες και κάθε κίνηση θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού και την επιδημιολογική επιβάρυνση.
Το λιανεμπόριο
Το πώς θα μπορούσε να ανοίξει το λιανεμπόριο ακόμη μελετάται. Εντονα το προηγούμενο διάστημα ακούστηκε η εκδοχή του «click away», δηλαδή τα καταστήματα να λειτουργούν σε μια ενδιάμεση κατάσταση, κυρίως μέσω e-shops αλλά με παραλαβή από το κατάστημα κατόπιν ραντεβού. Αγνωστο είναι τι θα γίνει με τα εποχικά καταστήματα, τα καταστήματα με παιχνίδια αλλά και τα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής και αν θα τους δοθεί κάποια προτεραιότητα έναντι του υπόλοιπου εμπορίου. Διατυπώθηκε ακόμη το σενάριο το λιανεμπόριο να ανοίξει για λίγες μόνο ημέρες και να κλείσει ξανά μετά τις γιορτές.
Προβληματισμός για το άνοιγμα της εστίασης
Μετά τα σχολεία και το λιανεμπόριο αναμένεται να ανοίξει και η εστίαση, ωστόσο το πώς, πότε και αν θα γίνει τελικά αυτό παραμένει ανοιχτό. «Καμία ημερομηνία δεν είναι δεδομένη», σημείωναν χθες αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης και προσέθεταν ότι στόχος είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται. Και εδώ ένα από τα σενάρια θέλει να ανοίγουν μόνο τα εστιατόρια -και κάτω από ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις- και να παραμένουν κλειστά κλαμπ και μπαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα