Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

ΑΑΔΕ: Φορολογικό... «δίχτυ» σε 54 χώρες ρίχνουν οι ελεγκτές της εφορίας, ποιοι φορολογούμενοι μπαίνουν στο στόχαστρο


Στο στόχαστρο βάζουν οι ελεγκτικές αρχές, 376 φυσικά πρόσωπα υψηλού πλούτου, προκειμένου να εντοπίσουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και διακίνησης «μαύρου χρήματος». Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων απλώνει «ηλεκτρονικά δίχτυα» σε 54 χώρες για την ανίχνευση των εισοδημάτων και της περιουσίας Ελλήνων, όπως προκύπτει από τη λίστα με τις χώρες για την ανταλλαγή πληροφοριών που έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ.
οι αρχές βάζουν σε προτεραιότητα τις υποθέσεις 376 φυσικών προσώπων τα οποία δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 800.000 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ διαθέτουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.
Η προτεραιοποίηση των συγκεκριμένων υπουργών δεν σημαίνει ότι πρόκειται στο σύνολο τους για φοροφυγάδες, εφόσον δικαιολογούνται από τα περιουσιακά τους στοιχεία. Πρώτη κίνηση θα είναι σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των χωρών του εξωτερικού, να αποκτήσουν πλήρη εικόνα σχετικά με το περιουσιακό προφίλ των Ελλήνων για το φορολογικό έτος 2019.
Ειδικότερα, οι πληροφορίες που έχουν ζητηθεί θα αφορούν :
1. Λογαριασμούς Θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).
2. Καταθετικούς Λογαριασμούς.
3. Ασφαλιστήρια Συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.
4. Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στο Δηλωτέο Λογαριασμό.
5. Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον δηλωτέο λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.
Όλες οι πληροφορίες θα συνοδεύονται από αναλυτικά στοιχεία ταυτοποίησης του Δηλωτέου προσώπου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΦΜ, ημερομηνία και τόπος γέννησης) τον αριθμό του Δηλωτέου Λογαριασμού, στοιχεία ταυτοποίησης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, την αξία και το υπόλοιπο του λογαριασμού.
Τόσο για τους προϋπάρχοντες λογαριασμούς όσο και για τους νέους λογαριασμούς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα προσδιορίσουν την κατοικία των προσώπων που μπορεί να γίνει με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες και αν όχι μέσω αυτοπιστοποίησης.
Όσα στοιχεία συγκεντρωθούν θα διασταυρωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις. Στις περιπτώσεις που δεν θα προκύπτουν διαφορές ανάμεσα στα τραπεζικά στοιχεία και τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων, ο φορολογούμενος θα καλείται να προσκομίσει αναλυτικά στοιχεία για τα προηγούμενα έτη έτσι ώστε να δικαιολογήσει τα ποσά.
Οι χώρες με τις οποίες η Ελλάδα θα εφαρμόζει αμοιβαία σχέση ανταλλαγής πληροφοριών είναι: Αγιος Μαρίνος , Ανδόρα, Αργεντινή, Αυστραλία , Βραζιλία , Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γιβραλτάρ, Ιαπωνία, Καναδάς , Κίνα, Ινδονησία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Μαυρίκιος , Μεξικό, Μαλαισία, Μονακό, Κολομβία , Παναμάς, Ρωσία, Περού, Σαουδική Αραβία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία , Ουρουγουάη , Πακιστάν, Σινγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ , Νότια Αφρική, Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Κατάρ , Νήσοι Κάιμαν και Σεϋχέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα