Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Μπάχαλο με τα καφέ-μπαρ και τους ΚΑΔ που μένουν εκτός από το άνοιγμα


Με την υποσχετική ότι έως στις 10 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την χρηματοδότηση ΕΣΠΑ των 330 εκατ. ευρώ και πως οι εκταμιεύσεις θα γίνουν έως το τέλος του ίδιου μήνα, αρκετοί επαγγελματίες της εστίασης ετοιμάζονται να ανοίξουν τα μαγαζιά τους τη Δευτέρα, 3 Μαΐου.
Ωστόσο υπάρχουν πλέον σοβαρά ζητήματα... Αρκετοί επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 56.30.10.04. μένουν εκτός και περιμένουν με αγωνία τις διευκρινήσεις που θα περιέχει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την επαναλειτουργία της εστίασης.
Ο λόγος είναι ότι με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, ο ΚΑΔ 56.30.10.04, ήτοι τα καφέ μπαρ, εξαιρούνται από την επανεκκίνηση της εστίασης στις 3 Μαΐου, γεγονός που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών.
Προκειμένου να μην λειτουργήσουν τα κέντρα διασκέδασης, ο πιο συχνός κύριος ΚΑΔ των καφέ –εστιατορίων έμεινε εκτός λένε οι επιχειρηματίες, μην μπορώντας να δουλέψουν ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.
Την ίδια στιγμή όμως, μια καφετέρια με ΚΑΔ 56.30.10.07 μπορεί να σερβίρει το βράδυ ποτά, λειτουργώντας ως μπαρ. Επίσης μια ταβέρνα με κύριο ΚΑΔ 56.10 μπορεί να σερβίρει ποτά, όπως και τα μεζεδοπωλεία, τα ουζερί, τα ζυθοπωλεία κ.λπ., όχι όμως ο συγκεκριμένος ΚΑΔ, μόνο λόγω της λέξης «μπαρ».
Μάλιστα, η πρωτοβουλία Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης σε επιστολή που απέστειλε στον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη θέτει θέμα νόθευσης του ανταγωνισμού.
Το ίδιο αναφέρει και η Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης επισημαίνοντας ότι «θα έχουμε σε γειτονικά καταστήματα σερβίρισμα ποτών σε όσους έχουν 56.10 και απαγόρευση σε όσους έχουν 56.30».
Τo θέμα των αποκλεισμών που δημιουργεί το κριτήριο των ΚΑΔ θέτει και η πρωτοβουλία Estiasi Greece σε σχετική ανακοίνωσή της.
Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση, θα ανοίξουν μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν ως κύριο έναν από τους εξής ΚΑΔ:
56.10 (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία κ.λπ.)
56.30.10.03 (αναψυκτήρια)
56.30.10.06 (καφενεία χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια)
56.30.10.03 (αναψυκτήρια)
56.30.10.07 (καφετέριες)
56.30.10.14 (παραδοσιακά καφενεία).
Δεν θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ:
56.21 (δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις – catering) και
56.30 (υπηρεσίες ποτών – bar)
Θα πρέπει να πιστοποιείται από το Taxis ότι ο ΚΑΔ με βάση τον οποίο θα λειτουργεί κάθε επιχείρηση, αποτελεί την κύρια δραστηριότητα πριν την 1η Μαρτίου 2020.
Η πρωτοβουλία Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης απέστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη θέτοντας τα ακόλουθα ερωτήματα:
1) Πώς δικαιολογείται επιχειρησιακά η επιλογή παραμονής σε αναστολή συγκεκριμένων ΚΑΔ; Ανακοινώθηκε η παραμονή σε αναστολή των επιχειρήσεων με ΚΑΔ 5621 (catering) και 5630 (υπηρεσίες ποτών). Ωστόσο στον ΚΑΔ 5630 ανήκουν πάρα πολλά μαγαζιά εστίασης, τα οποία μπορούν να δουλέψουν αναπτύσσοντας τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους. Έχει λοιπόν δημιουργηθεί το εύλογο ερώτημα γιατί να μη δίνεται η δυνατότητα να λειτουργήσουν στους εξωτερικούς χώρους με τους κανόνες που έχουν τεθεί.
2) Υπάρχει πρόβλεψη για τους ΚΑΔ που δεν θα επαναλειτουργήσουν;
3) Μπορεί μια επιχείρηση να επιλέξει να μην επαναλειτουργήσει καίτοι της δίνεται η δυνατότητα; Τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις αυτές; Όπως πιστεύουμε είναι κατανοητό, υπάρχουν επιχειρήσεις για τις οποίες το να επαναλειτουργήσουν με το συγκεκριμένο πλαίσιο δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή για πολλούς λόγους (π.χ. μικρός εξωτερικός χώρος ή περιορισμένο ωράριο). Είναι πάρα πολλά τα μαγαζιά εστίασης και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας που η λειτουργία τους ξεκινά από τις 8.00 μμ και μετά πράγμα που σημαίνει ότι τους δίνεται η δυνατότητα να δουλέψουν για λίγες ώρες καθιστώντας την επαναλειτουργία τους ουσιαστικά ζημιογόνα. Ωστόσο από τα ανακοινωθέντα μέτρα δε φαίνεται να υπάρχει ούτε σκέψη ούτε πρόβλεψη για την περίπτωση όπου ένα μαγαζί εστίασης το οποίο συμπεριλαμβάνεται στους ΚΑΔ επαναλειτουργίας, αποφασίσει να μη λειτουργήσει.
4) Υπάρχει καμία πρόβλεψη για αλλαγή ωραρίου πέρα των 11.00 μμ;
5) Η χρήση του μπαρ όπως ανακοινώθηκε χρήζει διευκρίνησης. Αναφέρεται στους κανόνες η χρήση του μπαρ (υπό την προϋπόθεση μέτρων). Ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους; Δυστυχώς, θεωρούμε σκόπιμο να ρωτήσουμε καθώς δε φαίνεται να είναι αντιληπτό πως ο χώρος της “μπαρας” είναι κατά κανόνα στο εσωτερικό των καταστημάτων.
Τέλος στην επιστολή γίνεται αναφορά και στο κόστος των τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self tests) για τα οποία έχει ανακοινωθεί ότι το ένα από τα δύο που πρέπει να κάνει ο κάθε εργαζόμενος θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ το άλλο από τον εργοδότη. Στην επιστολή τίθεται το ερώτημα εάν οι εργοδότες (ως απασχολούμενοι στην επιχείρηση) θα συμπεριληφθούν στη δωρεάν παροχή self test.
Επίσης ζητεί παράταση του ωραρίου λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα, αντί για τις 11 μ.μ. που έχει ανακοινωθεί, και νομοθετική ρύθμιση για την αδειοδότηση των κοινόχρηστων χώρων ώστε να δοθεί παράταση μέχρι το τέλος του 2021 για τις άδειες που χορηγήθηκαν το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα