Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Σαν σήμερα 29/3, Ισόβια κάθειρξη για τον Αμερικανό λοχαγό που έσφαξε με τον λόχο του ένα χωριό στο Βιετνάμ – Πώς βγήκε σε τρία χρόνια


Μια μέρα σαν σήμερα, 29 Μαρτίου του 1971, ο υπολοχαγός του αμερικανικού στρατού Γουίλιαμ Κάλεϊ καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για φόνο εκ προμελέτης· σε τρία χρόνια απολάμβανε την ελευθερία του!
Τρία χρόνια πριν από την καταδικαστική απόφαση, στις 15 Μαρτίου του 1968, ο Κάλεϊ και ο λόχος του έδειξαν το απεχθές πρόσωπο της Δύσης στην Άπω Ανατολή: κατέσφαξαν ένα χωριό ολόκληρο στο Βιετνάμ! Ήταν η διαβόητη Σφαγή του Μι Λάι.
Οι Αμερικάνοι άφησαν πίσω τους αιματοβαμμένα χνάρια και 500 άμαχους νεκρούς!
Το απόγευμα της 15ης Μαρτίου 1968 η ομάδα του 25χρονου υπολοχαγού Γουίλιαμ Κάλεϊ πήρε τη διαταγή να εκκαθαρίσει το χωριό Μι Λάι από τους Βιετκόνγκ που (δήθεν) το κατείχαν. Η πληροφορία αποδείχτηκε λανθασμένη.
Στο Μι Λάι βρίσκονταν μόνο γυναικόπαιδα και υπερήλικες. Οι Αμερικανοί ακολουθούσαν την τακτική της «καμένης γης», για να μην βρίσκουν βοήθεια οι Βιετκόνγκ. Στις 16 Μαρτίου το πρωί, οι στρατιώτες του υπολοχαγού Κάλεϊ, με προϋπηρεσία μόλις τριών μηνών στο Βιετνάμ, εκτελούν με αγριότητα τους αμάχους. Συνολικά εκτελέστηκαν 504 άνθρωποι, ανάμεσά τους 173 παιδιά, 76 βρέφη και 60 ηλικιωμένοι. Το Πεντάγωνο προσπάθησε να αποσιωπήσει το γεγονός και το πέτυχε για έναν χρόνο σχεδόν. Τα δημοσιεύματα του δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς και οι επιστολές ενός στρατιώτη αποκάλυψαν τη σφαγή· διατάχτηκε δικαστική έρευνα και σε πέντε στρατιώτες απαγγέλθηκαν κατηγορίες και δικάστηκαν από στρατοδικείο.


Η δίκη άρχισε στις 17 Νοεμβρίου του 1970 και η απόφαση, τέσσερις μήνες μετά ήταν καταδικαστική μόνο για τον επικεφαλής της ομάδας, τον υπολοχαγό Γουίλιαμ Κάλεϊ τζούνιορ. Ο υπολοχαγός υποστήριξε ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων του (πάγια υπερασπιστική γραμμή των σφαγέων), γεγονός που αρνήθηκε ο διοικητής του, λοχαγός Έρνεστ Μεντίνα, που κατέθεσε ως μάρτυς.
Ο Κάλεϊ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη η οποία μετατράπηκε σε πρόσκαιρη κάθειρξη 20 ετών και στη συνέχεια 10 ετών. Ο Κάλεϊ παρέμεινε σε κατ’ οίκον περιορισμό στο δωμάτιό του, στο στρατόπεδο Φορτ Μπένιγκ της Τζόρτζια, μόλις τρεισήμισι χρόνια και στη συνέχεια πήρε χάρη από τον πρόεδρο Νίξον. Σήμερα, ο Ουίλιαμ Κάλεϊ, 80 χρονών πλέον, ζει στο Κολάμπους της Τζόρτζια και είναι ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου. Σύμφωνα με τους οικείους του, πάσχει από αϋπνίες…

Ο Γουίλιαμ Κάλεϊ είναι σήμερα 80 χρονών.

To 2009 ο μοναδικός αξιωματικός που καταδικάστηκε για τη Σφαγή του Μι Λάι, ο Γουίλιαμ Κάλεϊ ζήτησε δημόσια συγγνώμη: «Δεν υπάρχει μέρα που να μην νιώθω τύψεις για ό,τι έγινε, είπε. Με κυνηγούν οι Βιετναμέζοι που σκοτώθηκαν, με κυνηγούν οι οικογένειές τους, με κυνηγούν οι αμερικανοί στρατιώτες που ενεπλάκησαν. Λυπάμαι πολύ»!
Οι ερινύες είναι οι μόνοι αξιόπιστοι τιμωροί των σφαγέων. Αν φυσικά τις κουβαλάς μέσα σου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα