Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Σαν σήμερα 13/12, Ο Βασιλιάς αντεπιτίθεται: Όταν ο Κωνσταντίνος προσπάθησε να ρίξει τον Παπαδόπουλο και το μόνο που κατάφερε ήταν να χάσει το στέμμα του στη λάσπη της Ιστορίας

Ο Βασιλιάς αντεπιτέθηκε, αλλά ήταν πια αργά: Όταν ο Κωνσταντίνος προσπάθησε να ανατρέψει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, το μόνο που κατάφερε ήταν να χάσει το στέμμα του.
Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, απομονωμένος και μόνος μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, συμβιβάστηκε με τους Συνταγματάρχες. Εκείνες τις πρώτες ημέρες της αναρρίχησης της Χούντας στην εξουσία, ο συμβιβασμός του ανώτατου άρχοντα της χώρας αποτελούσε ένα είδος αναγνώρισης του καθεστώτος, τη στιγμή που μπορούσε να μη συμφωνήσει στο διορισμό Πρωθυπουργού και να αποκηρύξει τους πραξικοπηματίες. Ο Κωνσταντίνος συνειδητοποίησε το μοιραίο λάθος που είχε κάνει, προφανώς, τον Δεκέμβριο του 1967 όταν κινήθηκε ανεπιτυχώς για να ανατρέψει τους Συνταγματάρχες.
Ήταν ένα κρύο πρωινό, μιας μέρας σαν σήμερα 13 Δεκεμβρίου του 1967, όταν ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού αντιστράτηγος Ιωάννης Μανέττας μπήκε με σοβαρό ύφος στο γραφείο του αρχηγού του ΓΕΣ Οδυσσέα Αγγελή και του παρέδωσε επιστολή του βασιλιά Κωνσταντίνου. Με την επιστολή του, ο Κωνσταντίνος διέτασσε τον Αγγελή να παραδώσει, εκείνη τη στιγμή, στον Μανέττα την αρχηγία του Επιτελείου, δηλαδή του Ελληνικού Στρατού!
Τι συνέβη τότε; O Αγγελής συνέλαβε τον Μανέττα και η επόμενη κίνησή του ήταν να τηλεφωνήσει στο δικτάτορα Παπαδόπουλο για να τον ενημερώσει, προσπαθώντας να συγκρατήσει τα γέλια του.
Ο Κωνσταντίνος βρίσκονταν στην Καβάλα περιμένοντας να λάβει το σήμα ότι η Χούντα είχε πέσει, έτσι απλά με μια επιστολή του. Η κωμωδία που παίχτηκε με πρωταγωνιστή τον βασιλιά της Ελλάδας ήταν μονόπρακτη. Ο Κωνσταντίνος και η οικογένειά του λίγες ώρες μετά αναχωρούσαν για τη Ρώμη κατ’ αρχάς και στη συνέχεια για το Λονδίνο όπου θα έμεναν για πολλά χρόνια.

Αντίο...

Ο Κωνσταντίνος είχε- λανθασμένα- πιστέψει ότι διατηρούσε ισχυρά ερείσματα σε Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία και σε αρκετούς ανώτατους αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς· ακόμα ένα μοιραίο λάθος του τότε βασιλιά. Την ηγεσία του αντι-πραξικοπήματος είχε αναλάβει ο ίδιος Κωνσταντίνος, ο οποίος θα μετέβαινε στη Βόρεια Ελλάδα, από όπου θα απηύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.
Ημερομηνία εκδήλωσης του βασιλικού αντικινήματος ορίστηκε τελικά η 13η Δεκεμβρίου 1967. Εκείνο το πρωί, ο Κωνσταντίνος, συνοδευόμενος από όλα τα μέλη της οικογένειάς του και από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Κόλλια, αναχώρησε αιφνιδιαστικά από το αεροδρόμιο του Τατοΐου με προορισμό την Καβάλα. Σχεδόν ταυτόχρονα, πλοία του Βασιλικού Ναυτικού απέπλευσαν από την Κρήτη προκειμένου να ενωθούν με τους αντικινηματίες, ενώ σχεδόν όλες οι αεροπορικές δυνάμεις που βρίσκονταν εκτός Αθηνών τέθηκαν στη διάθεση του Κωνσταντίνου. Όμως, γρήγορα διαπιστώθηκε ότι ο σχεδιασμός της όλης επιχείρησης ήταν πρόχειρος, ενώ οι Συνταγματάρχες γνώριζαν από καιρό τις κινήσεις του βασιλιά.

Το πρωτοσέλιδο της «Βραδυνής»

Μέσα σε λίγες ώρες από την εκδήλωσή του, το αντικίνημα του Κωνσταντίνου εξελίχθηκε σε κωμωδία. Το ηχογραφημένο διάγγελμα του Βασιλιά, με το οποίο καλούσε τον ελληνικό λαό να τον ακολουθήσει εναντίον της Χούντας, αναμεταδόθηκε μόνο από τοπικής εμβέλειας ραδιοφωνικούς σταθμούς και ακούστηκε το πολύ μέχρι τη Λάρισα! Το ίδιο βράδυ, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος όρκισε αντιβασιλέα τον αντιστράτηγο Γεώργιο Ζωιτάκη, ενώ λίγα λεπτά αργότερα την πρωθυπουργία ανέλαβε ο Γεώργιος Παπαδόπουλος.
Εκείνες τις ώρες, ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών μετέδιδε την αποτυχία του βασιλικού αντικινήματος, περιγράφοντας με θρυλικές πλέον φράσεις το γεγονός: «οι συνωμόται και ο Κωνσταντίνος προσπαθούν να διαφύγουν κρυπτόμενοι από τον Στρατόν από χωρίου εις χωρίον».
Την επόμενη ημέρα, ο Κωνσταντίνος, η οικογένειά του, ο πρωθυπουργός της Χούντας Κωνσταντίνος Κόλλιας και κάποιοι από τους συμμετέχοντες στο αντικίνημα έφυγαν- υπό καταρρακτώδη βροχή- από το αεροδρόμιο της Καβάλας με προορισμό τη Ρώμη.
Το Στέμμα της Ελλάδας μόλις είχε πέσει στη λάσπη της Ιστορίας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα