Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

ΟΟΣΑ: Κατά τέσσερα χρόνια θα αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τους νέους εργαζόμενους


Κατά τέσσερα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τους νέους εργαζόμενους, για πλήρη σύνταξη στην Ελλάδα, λόγω της σύνδεσης του με το προσδόκιμο ζωής, προβλέπει ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του που έδωσε στη δημοσιότητα (Pensions at a Glance 2023).
Η πρόβλεψη αφορά όσους μπήκαν το 2022 στην αγορά εργασίας το όριο συνταξιοδότησης προβλέπεται να αυξηθεί στα 66 χρόνια από 62 σήμερα, με 40 χρόνια ασφάλισης, όπως αναφέρει η έκθεση και φαίνεται από σχετικό πίνακα.
Ο ΟΟΣΑ δεν κάνει ρητή πρόβλεψη για όσους δικαιούνται σήμερα πλήρη σύνταξη στην Ελλάδα με βάση το γενικό όριο των 67 ετών (ανεξαρτήτως χρόνου απασχόλησης), αλλά είναι φανερό ότι και αυτό θα αυξηθεί αντίστοιχα και θα φθάσει στα 71 χρόνια καθώς το προσδόκιμο ζωής συνδέεται τόσο με το γενικό καταστατικό όριο όσο και με το μειωμένο όριο πλήρους συνταξιοδότησης (με 40 χρόνια απασχόλησης).
Στα 74 χρόνια το όριο στη Δανία
Η Ευρώπη
Τα όρια ηλικίας για κανονική (πλήρη) σύνταξη, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ,θα αυξηθούν και σε άλλες χώρες, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε πλήρη ή μερική σύνδεσή τους με το προσδόκιμο ζωής. Σήμερα, η μία στις τέσσερις χώρες του ΟΟΣΑ έχουν μία τέτοια σύνδεση, ενώ πλήρη σύνδεση έχουν μόνο η Ελλάδα, η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία και η Σλοβακία.
Το υψηλότερο όριο συνταξιοδότησης αναμένεται να έχει η Δανία, το οποίο για τους νέους εργαζόμενους θα φτάσει στα 74 χρόνια, ενώ θα ανέλθει στα 71 χρόνια στην Εσθονία και την Ιταλία και στα 70 στην Ολλανδία και τη Σουηδία.
Ο μέσος όρος για τα όρια πλήρους συνταξιοδότησης στον ΟΟΣΑ το 2022 ανερχόταν στα 64,4 χρόνια για τους άντρες, με την Τουρκία να αποτελεί τη μεγάλη εξαίρεση, με το όριο συνταξιοδότησης μόλις στα 52 χρόνια. Για τους άντρες που εισέρχονται σήμερα στην αγορά εργασίας, το μέσο όριο θα αυξηθεί κατά περίπου δύο χρόνια, φτάνοντας στα 66,3 χρόνια.
Για τις γυναίκες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, τα όρια συνταξιοδότησης για τις νέες εργαζόμενες θα είναι τα ίδια με αυτά των ανδρών καθώς μόνο έξι χώρες έχουν χαμηλότερα όρια σε σχέση με αυτά των ανδρών. Η τάση, όπως σημειώνει η έκθεση, είναι να εξισώνονται τα όρια ηλικίας αντρών και γυναικών.
ΟΟΣΑ, όρια συνταξιοδότησης γυναικών
Οι 8 χώρες που αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση, έχουν θεσπίσει τη σύνδεση του ορίου συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής (πλήρη ή μερική). Η Ελλάδα, όπως φαίνεται και από τον πίνακα, θα είναι η μόνη από αυτή την κατηγορία των χωρών αυτών που το όριο πλήρους συνταξιοδότησης θα είναι κάτω από τον μέσο όρο, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα πλήρους συνταξιοδότησης στα 62 με 40 χρόνια απασχόλησης.

1 σχόλιο:

  1. ΑΝ ΑΓΑΠΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ 5 ΠΑΙΔΙΑ ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ ΔΙΟΤΙ:

    ΕΦΗΜ. ΕΣΤΙΑ
    .....γιά τίς ἐπιπτώσεις τοῦ δημογραφικοῦ στό ἀσφαλιστικό, καί τόν ρώτησα ἀν αὐτό θά ἔχει ἐπίπτωση στίς συντάξεις καί ἀπάντησε ὁ κυβερνητικός "κάποια στιγμή θά αὐξηθοῦν τά ὅρια ἡλικίας"
    τί λέγαμε τόσα χρόνια;
    ΣΤΑ 68 ΤΟ ΟΡΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΩΣ ΤΟ 2026!

    ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ 100.000.000
    ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΤΟ ΙΔΙΟ
    ΙΤΑΛΙΑ 60.000.000
    ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΙΚΟΙ ΛΑΟΙ
    ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΕΔΩ, ΘΕΛΟΥΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ!
    μᾶς εἶπε κάποιος
    ΘΕΛΩΜΕ ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ, ΛΕΙΨΑΝΔΡΙΑ
    διότι ἔχει πέσει ἀριστερίστικη προπαγάνδα στούς Ἕλληνες νά πετοῦν τά παιδιά τους στούς ὑπονόμους. Μεραρχίες!
    γενικῶς εἶναι βλακεῖα νά κάνουν 1-2 παιδιά διότι:
    ΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΑΙΔΙΑ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΝΤΕ) ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ!
    Δυστυχῶς πολλοί νομίζουν ὅτι αὐτά πού πληρώνεις στό ΙΚΑ, μπαίνουν σέ ἕνα χρυσό κουτί μέ κλειδί καί σέ περιμένουν μέχρι νά συνταξιοδοτηθῆς!
    γυρίζω σέ κάποια χωριά καί τά δημοτικά ἔχουν κλείσει ἐλλείψει μαθητῶν.
    δυστυχῶς νομίζει ὁ κόσμος ὅτι τό κράτος "θά βρῆ λεφτά" γιά συντάξεις καί δυσανασχετεῖ πού τοῦ ἀνεβάζουν τά ὅρια ἡλικίας!
    ΑΛΛΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΕΙ ΠΕΤΑΕΙ ΤΑ ΕΜΒΡΥΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΝΟΜΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΘΕΩΡΕΙ ΖΩΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα