Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Σαν σήμερα 18/9, Η Σφαγή της Κεφαλονιάς: πώς 8000 Ιταλοί έχασαν τη ζωή τους με οικτρό τρόπο από τους πρώην συμμάχους τους

Έχει μείνει στην Ιστορία ως η Σφαγή της Κεφαλονιάς: 8000 Ιταλοί εξοντώθηκαν από τους πρώην συμμάχους του Γερμανούς!
Ο αέρας μύριζε καμένη σάρκα, πτώματα χιλιάδες σάπιζαν στους δρόμους για μέρες, οι κραυγές αγωνίας, τα κλάματα και οι πυροβολισμοί ακούγονταν επί ώρες στο χωριό! Οι Γερμανοί μακέλευαν ξανά· όχι τούτη τη φορά κατακτημένους άμαχους πολίτες αλλά σύμμαχούς τους, ή πιο σωστά: λίγο καιρό πριν σύμμαχούς τους. Ήταν η Σφαγή της Κεφαλονιάς: περίπου 5.000 ιταλοί στρατιώτες εκτελέστηκαν και ακόμα 3.000 άλλοι πνίγηκαν, όταν τα πλοία που τους μετέφεραν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης βυθίστηκαν από νάρκες ή συμμαχικά πυρά.
Η Ιταλική Κυβέρνηση είχε συνθηλολογήσει με στους Συμμάχους και οι Γερμανοί αντιμετώπισαν τους Ιταλούς ως εχθρούς. Στις 13 Σεπτεμβρίου οι Ιταλοί της Μεραρχίας Acqui που στρατωνίζονταν στο νησί της Κεφαλονιάς αντιστάθηκαν και πολέμησαν τους Γερμανούς.
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου του 1943, όταν η γερμανική Ανώτατη Διοίκηση εξέδωσε διαταγή που ανέφερε ρητώς ότι «λόγω της ύπουλης και προδοτικής συμπεριφορά των Ιταλών στην Κεφαλονιά, δεν πρέπει να πιαστούν αιχμάλωτοι».
Στις 22 Σεπτεμβρίου ο τελευταίος ιταλός στρατιώτης παραδόθηκε. Συνολικά 1.315 Ιταλοί σκοτώθηκαν στη μάχη με τους Γερμανούς, 5.155 εκτελέστηκαν μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου και 3.000 πνίγηκαν οδηγούμενοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Η Σφαγή της Κεφαλονιάς ήταν μια από τις μεγαλύτερες αιχμαλώτων πολέμου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μαζί με τη Σφαγή του Κατίν που διεξήχθη από τους Σοβιετικούς και μια από τις πολλές φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από την 1η Ορεινή Μεραρχία που είχε για σήμα της ένα άνθος εντελβάις.
Οι σφαγές στην Ελλάδα
Να σημειώσουμε εδώ ότι λίγες εβδομάδες πριν, στις 25 Ιουλίου του 1943, στρατιώτες της 1ης Ορεινής Μεραρχίας επιτέθηκαν στο χωριό Μουσιωτίτσα στον νομό Ιωαννίνων και εκτέλεσαν 153 πολίτες. Στις 16 Αυγούστου του 1943 το χωριό Κομμένο δέχτηκε επίθεση και σφαγιάστηκαν 317 άμαχοι, ενώ μετά την εξόντωση του αντισυνταγματάρχη Γιόζεφ Σάλμιγκερ από άνδρες του ΕΔΕΣ, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 92 από τους 96 κατοίκους των Λυγγιάδων στα Ιωάννινα.

Μνημείο για τη Σφαγή της Κεφαλονιάς στη Βερόνα.

Και για να επιστρέψουμε στη Σφαγή της Κεφαλονιάς: Ο Ρομουάλντο Φορμάτο, ένας από τους στρατιωτικούς ιερείς της Μεραρχίας Acqui και ένας από τους λίγους που επέζησαν του μακελειού, έγραψε ότι κατά τη διάρκεια της σφαγής, οι ιταλοί αξιωματικοί έκλαιγαν και προσεύχονταν, ενώ άλλοι τραγουδούσαν· πολλοί φώναζαν τα ονόματα των μητέρων, των συζύγων και των παιδιών τους.
Οι λίγοι στρατιώτες που διασώθηκαν κρύφτηκαν από ντόπιους και έλαβαν βοήθεια από τους άνδρες του ΕΛΑΣ.
Τον Ιανουάριο του 1944, η αφήγηση ενός ιερέα για τα οικτρά γεγονότα της Κεφαλονιάς έφτασε στον Μπενίτο Μουσολίνι. Ο Μουσολίνι εξοργίστηκε που οι Γερμανοί έκαναν κάτι τέτοιο, αν και θεώρησε προδότες τους αξιωματικούς της Μεραρχίας Acqui!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα