Περιορισμένες θα είναι όπως φαίνεται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τον τομέα της Υγείας. Παρότι το ΕΣΥ παρουσιάζει τραγικά προβλήματα και ελλείψεις και η ταλαιπωρία των ασθενών είναι καθημερινή, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια το επόμενο διάστημα, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος είναι περιορισμένος, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη.
Προσπάθεια για αυξήσεις στους γιατρούς
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά χρηματοδοτικές πηγές ώστε να δοθούν κάποιες αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών, κάτι όμως το οποίο δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη.
Οι ίδιες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να αναφερθεί στα κονδύλια που διατίθενται από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις ανακαινίσεις νοσοκομείων και κέντρων υγείας σε όλη τη χώρα, αλλά και στην ανακατασκευή τμημάτων επειγόντων περιστατικών.
Επείγοντα και γιατροί σε νησιά και άγονες περιοχές
Ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη εδώ και καιρό και είναι άγνωστο κατά πόσο θα επηρεάσει την καθημερινότητα των ασθενών, αφού μπορεί να δημιουργηθούν νέα κτίρια για τα «Επείγοντα» αλλά είναι άγνωστο εάν θα στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό.
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr ο πρωθυπουργός θα κάνει αναφορά και στο επίδομα που θα δοθεί στο ιατρικό προσωπικό της χώρας που θα καλύψει θέσεις σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές. Ένα επίδομα που έχει προαναγγελθεί εδώ και μήνες και μέχρι και σήμερα δεν έχει ακόμη θεσμοθετηθεί. Όλα δείχνουν ότι θα ανακοινωθεί λίγο πριν τη ΔΕΘ ώστε να υπάρχει και το σχετικό επιχείρημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της έκθεσης.
Όμως η δυσαρέσκεια υγειονομικών αλλά και ασθενών για τη λειτουργία του ΕΣΥ αυξάνεται μέρα με τη μέρα όσο τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των πολιτών.
Οι ρηξικέλευθες αλλαγές παραμένουν στο συρτάρι
Οι ρηξικέλευθες αλλαγές που είχαν προαναγγελθεί και από την προηγούμενη θητεία της ΝΔ, δεν έχουν ακόμη προχωρήσει ενώ οι μεταρρυθμίσεις όπως ο νέος υγειονομικός χάρτης και η ανασύσταση των δημόσιων μονάδων υγείας, έχουν μπει στο συρτάρι, καθώς εκτιμάται ότι το πολιτικό κόστος θα είναι ιδιαιτέρως υψηλό κυρίως σε μικρές επαρχιακές πόλεις.
Άλλωστε μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης ήταν να υπάρξουν συγχωνεύσεις νοσοκομείων ανεξάρτητα εάν αυτές δεν ομολογήθηκαν ποτέ ευθέως. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συχνά πυκνά μιλά για συναίνεση της τοπικής κοινωνίας ώστε να γίνουν ακόμα και αλλαγές χρήσης σε κάποια νοσοκομεία τα οποία σήμερα λειτουργούν στην περιφέρεια χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και με περιορισμένη πληρότητα.
Δεν ανοίγουν τα μεγάλα μέτωπα
Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος υπουργός Υγείας, έχουν αποφασίσει να κάνουν μια απλή διαχείριση των προβλημάτων που καταγράφονται στο ΕΣΥ, ώστε να μην ανοίξουν μεγάλα μέτωπα με τοπικές κοινωνίες ιδιαιτέρως τώρα που τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν ευνοούν το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Με τον τρόπο αυτό όμως και το επόμενο διάστημα θα καλύπτονται προχείρως τα προβλήματα και τα κενά που παρουσιάζουν τα περισσότερα νοσοκομεία ανά τη χώρα, χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που να μπορούν να κρατήσουν ζωντανό το ΕΣΥ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα