Τι αλλάζει στο πλαίσιο των απουσιών
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Αρχής γενομένης από τον φετινό Σεπτέμβριο επανέρχεται η διάκριση δικαιολογημένων -αδικαιολόγητων απουσιών καθώς εφεξής επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση όταν οι απουσίες δεν ξεπερνούν τις 50 ή όταν δεν ξεπερνούν τις 114 από τις οποίες, οι άνω των 50 είναι δικαιολογημένες. Μπορεί το πρωινό ξύπνημα να είναι μια δύσκολη διαδικασία για αρκετούς μαθητές, ωστόσο, πλέον, θα «μπαίνει» απουσία σε όσους καθυστερούν να μπουν στην αίθουσα.
Αξίζει όμως να διευκρινιστεί ότι με την επαναφορά των δικαιολογημένων απουσιών δημιουργούνται νέα δεδομένα ως προς τη δυνατότητα δικαιολόγησης απουσιών καθώς όπως διευκρινίζεται απουσία από σχολικές γιορτές, πολιτιστικές εκδηλώσεις και αθλητικά δρώμενα στο σχολείο εντός ωραρίου θεωρείται αδικαιολόγητη όπως και οι απουσίες από σχολικές εκδρομές. Άρα λοιπόν οι μαθητές που συστηματικά απέφευγαν να δίνουν το παρών στις σχολικές γιορτές ή έμπαιναν την πρώτη ώρα στην τάξη με καθυστέρηση θα φορτωθούν με απουσίες που δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν.
Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα θα προκύψει και με το γεγονός ότι επιστρέφει η πενθήμερη αποβολή. Αν λοιπόν ένας μαθητής τιμωρηθεί με αυτό το ποινολόγιο φορτώνεται ένα μέγαλο μέρος απουσιών που δεν δύναται να δικαιολογηθεί άρα αυτονόητα θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός για να μην ξεπεράσει τα προβλεπόμενα όρια. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πλέον ορίζεται και η επιβολή αποβολής ημερήσιας για την κατοχή και χρήση κινητού από τους μαθητές σε όλους του χώρους του σχολείου πόσο μάλλον την ώρα του μαθήματος. Και αυτή η ποινή προστίθεται στον υπολογισμό των απουσιών, με τον μαθητή να κινδυνεύει να μείνει στην ίδια τάξη αν δεν προσέξει τον αριθμό των απουσιών του.
Οι γονείς μπορούν να δικαιολογήσουν τις απουσίες των παιδιών τους για έως και δύο συνεχόμενες ημέρες. Εάν οι απουσίες ξεπερνούν τις δύο συνεχόμενες ημέρες, τότε απαιτείται ιατρική γνωμάτευση για τη δικαιολόγησή τους. Παράλληλα, από φέτος, απαγορεύεται ρητά η διαγραφή απουσιών από τον σύλλογο διδασκόντων, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις, όπως για σοβαρούς ιατρικούς λόγους. Αυτό σημαίνει ότι οι απουσίες θα καταγράφονται με μεγαλύτερη αυστηρότητα και θα είναι δυσκολότερο να αφαιρεθούν από το συνολικό σύνολο, εκτός εάν συντρέχουν σοβαρές και αποδεδειγμένες αιτίες. Εννοείται πως υπάρχει σχετική πρόβλεψη εξαίρεσης για μαθητές με σοβαρά προβλήματα υγείας. Εκείνοι σαφώς και δεν θα χάσουν την χρονιά λόγω απουσιών εφόσον φυσικά επιδείξουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.
Η καραμπόλα με τις απουσίες που στερεί οικογενειακά επιδόματα
Το να μείνει όμως ο μαθητής στην ίδια τάξη λόγω απουσιών έχει και οικονομικές προεκτάσεις για την οικογενειακό εισόδημα μιας και η φοίτηση στο σχολείο είναι συνδεδεμένη με την καταβολή των επιδομάτων ΟΠΕΚΑ όπως το επίδομα παιδιού Α21, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αλλά και το Επίδομα Στέγασης. Επομένως όσων δικαιούχων παιδιά θα πρέπει να επαναλάβουν την φοίτηση στην ίδια τάξη υποχρεωτικής εκπαίδευσης, θα χάνουν το εν λόγω επίδομα. Τονίζεται ότι έχουν εισαχθεί νέες προϋποθέσεις για τη χορήγηση των εν λόγω επιδομάτων με μια από αυτές να είναι και η επιτυχής προαγωγή στην επόμενη τάξη. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ένα παιδί οικογένειας που λαμβάνει τα παραπάνω επιδόματα δεν πληροί τις προϋποθέσεις (π.χ. έχει υπερβολικό αριθμό αδικαιολόγητων απουσιών και δεν προάγεται), το νοικοκυριό θα χάσει αυτομάτως το δικαίωμα λήψης του επιδόματος για μια περίοδο έξι μηνών. Οι δικαιούχοι θα το αντιληφθούν άμεσα καθώς κάνοντας την αίτηση θα «μπλοκαριστεί», καθώς δεν θα γίνει απαραίτητη διασταύρωση των στοιχείων και θα εμφανίζεται σχετική επισήμανση. Μόνο μετά την εγγραφή στο νέο σχολικό έτος μπορεί να επανυποβληθεί αίτηση για την εκ νέου καταβολή των επιδομάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα