Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Νέες αποκαλύψεις για το κύκλωμα «καρουζέλ» που εξάρθρωσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία


Σημαντικά ερωτήματα ανακύπτουν γύρω από τις πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης παράνομης είσπραξης ΦΠΑ και ενδοκοινοτικής απάτης, που εξαρθρώθηκε πρόσφατα από την Οικονομική Αστυνομία, με συνολικά 62 κατηγορούμενους.
Η δικογραφία περιέχει αναφορές για τη δημιουργία εταιρειών με σκοπό την παραπλάνηση των φορολογικών Αρχών και το ξέπλυμα χρημάτων.
Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τις Αρχές είναι κατά πόσο μέσω της ίδρυσης εκατοντάδων εταιρειών δημιουργήθηκαν και «μαύρα ταμεία». Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους, κατά τις απολογίες τους, άφησαν αιχμές κατά συγκεκριμένων ατόμων με αδιευκρίνιστες διασυνδέσεις, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη δικογραφία.
Η υπόθεση περιπλέκεται περισσότερο από πληροφορίες που αναφέρουν πως τον περασμένο Ιούλιο, άγνωστο άτομο προειδοποίησε τα μέλη του κυκλώματος για την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας. Παράλληλα, φαίνεται πως υπήρξε παρέμβαση παραγόντων με στόχο την απόκρυψη της υπόθεσης. Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα συγκεκριμένα πρόσωπα φέρεται να συμμετείχαν σε συνάντηση στο κέντρο της Αθήνας, όπου έγινε η ενημέρωση για τη μυστική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς ωστόσο να περιληφθούν στους διωκόμενους.
Τα στοιχεία της δικογραφίας αποκαλύπτουν ότι από το 2018 έως το 2024, το κύκλωμα είχε πραγματοποιήσει εικονικές συναλλαγές συνολικής καθαρής αξίας 154 εκατ. ευρώ, με το ΦΠΑ να ανέρχεται στα 36 εκατ. ευρώ, ενώ η απώλεια πόρων για το Δημόσιο εκτιμάται στα 26 εκατ. ευρώ.
Οι κατηγορούμενοι περιλαμβάνουν χρηματοοικονομικούς συμβούλους, επιχειρηματίες από τον τομέα των ηλεκτρονικών ειδών, πωλητές υγραερίου και άτομα από τον χώρο της εστίασης. Ένα από τα χαρακτηριστικά της μεθοδολογίας του κυκλώματος ήταν η στρατολόγηση τοξικομανών από το κέντρο της Αθήνας, που χρησιμοποιούνταν ως αχυράνθρωποι για τη σύσταση εικονικών εταιρειών.
Η έρευνα επικεντρώνεται περαιτέρω σε ένα γραφείο κοντά στην οδό Ερμού, όπου υποστηρίζεται ότι δημιουργήθηκαν περίπου 400 εικονικές εταιρείες. Σε απολογία του, ένας 39χρονος κατηγορούμενος αποκάλυψε ότι η εντολή για τη δημιουργία των εταιρειών προήλθε από δύο άτομα, εκ των οποίων το ένα συνδέεται με εστιατόριο στην περιοχή. Επίσης, ο ίδιος κατέθεσε ότι τον Ιούλιο του 2024, σε συνάντηση του κυκλώματος, ενημερώθηκαν για την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., ενώ άφησε αιχμές για άτομα που φέρονται να προσπάθησαν να συγκαλύψουν την υπόθεση.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλες απολογίες που δείχνουν ως κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης τους συνιδιοκτήτες του εν λόγω εστιατορίου, οι οποίοι φαίνεται να συνδέονται με την ίδρυση εταιρείας στη Σλοβακία, μέσω της οποίας ανακυκλώθηκαν ύποπτα ποσά ύψους 7 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η εμπλοκή τους δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς, με αποτέλεσμα να μην έχουν κατηγορηθεί επισήμως μέχρι στιγμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα