Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Αντιμέτωποι με τη μαργαρόνια οι ελαιοπαραγωγοί της Τριφυλίας

Αντιμέτωποι με τη μαργαρόνια  οι ελαιοπαραγωγοί της ΤριφυλίαςΑντιμέτωποι με μία ακόμη ασθένεια της ελιάς που ονομάζεται μαργαρόνια βρίσκονται οι καλλιεργητές στην περιοχή της Τριφυλίας...
Οι ζημιές στους ελαιώνες έχουν παρατηρηθεί κυρίως στους Γαργαλιάνους, τη Χώρα και τα Φιλιατρά, βασικά στις ημιορεινές περιοχές, και ενώ φέτος η παραγωγή στην περιοχή ήταν ιδιαίτερα αυξημένη.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΡΓΑΡΟΝΙΑ
Η μαργαρόνια είναι ένα έντομο που προσβάλλει τη νεαρή κυρίως βλάστηση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις επεκτείνεται και στους καρπούς, ιδίως σε αυτούς που βρίσκονται κοντά στην τρυφερή βλάστηση.
Η προσβολή των ελαιώνων από τη μαργαρόνια υπολογίζεται πως ξεκίνησε το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και σε ορισμένα χωράφια έχει κάνει αρκετά μεγάλη ζημιά, κυρίως στα μικρά δένδρα και όχι στα μεγάλα. Το έντομο αυτό εμφανίζεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, σε μικρότερη όμως έκταση και χωρίς να καταφέρνει τέτοια ζημιά στα δένδρα.
Σύμφωνα με αρκετούς παραγωγούς και γεωπόνους της περιοχής με τους οποίους μιλήσαμε, η μαργαρόνια είχε να προσβάλει ελιές σε τέτοια έκταση από το 1991, κάτι που δείχνει τη σπανιότητα αυτού του φαινομένου. Η αιτία που το έντομο αυτό είχε αύξηση του πληθυσμού του τη φετινή χρονιά, ήταν ότι βρήκε πρόσφορο έδαφος εξαιτίας της έντονης βλάστησης των δένδρων από τις πολλές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή μέχρι και τα τέλη Ιουνίου.
Ορισμένοι καλλιεργητές προχώρησαν σε ψεκασμούς μέσα στον Ιούλιο, οι οποίες όμως δεν είχαν το αποτέλεσμα που θα περίμεναν. Μάλιστα σε ορισμένους ελαιώνες η ζημιά στον καρπό έχει φτάσει και στο 20% -κάτι που σημαίνει μειωμένη παραγωγή σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία και για τους αγρότες, που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται και το κόστος παραγωγής να μεγαλώνει δυσανάλογα.
Παράλληλα εκεί που στάθηκαν ορισμένοι καλλιεργητές ήταν πως η μαργαρόνια δεν θα κάνει ζημιά μόνο στη φετινή παραγωγή του ελαιοκάρπου, αλλά θα επηρεάσει και την επόμενη χρονιά.
ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ
ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ
ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ
Στην περιοχή του Μουζακίου έχει παρατηρηθεί έξαρση του φαινομένου της μαργαρόνιας, κάτι που τονίζει ο Ηλίας Κυριακόπουλος: “Εχουμε αρκετή ζημιά στην παραγωγή και θα έχουμε επιπτώσεις και στην επόμενη ελαιοκομική περίοδο. Εχουμε ραντίσει δύο χέρια, χωρίς να το έχουμε καταπολεμήσει αποτελεσματικά. Η υγρασία και οι πολλές βροχές έπαιξαν ρόλο ώστε να υπάρξει φέτος έξαρση από αυτή την ασθένεια. Τα φυτοφάρμακα πάντως δεν είναι αποτελεσματικά, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Βάζουμε παραπάνω δόση από το κανονικό και αποτέλεσμα δεν έχουμε“.
Προσβολές σε πολλά από τα δένδρα του έχει και ο Δημήτρης Λίτσας: “Η ζημιά φέτος είναι μεγάλη και στο βλαστάρι και στον καρπό. Το χειρότερο όμως είναι πως θα επηρεάσει και την επόμενη χρονιά, τον καρπό που θα έδενε. Για την ώρα δεν μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση για τη ζημιά στον καρπό, αυτό θα φανεί στο μάζεμα της ελιάς. Πάντως πολλά δένδρα που έχουν χτυπηθεί από τη μαργαρόνια δείχνουν σαν καμένα. Ισως να ραντίσουμε τον Σεπτέμβριο αν δούμε ότι επεκτείνεται η ζημιά, αλλά με ένα χέρι δεν καταπολεμάται. Θέλει παραπάνω χέρια και φυσικά αυξάνεται το κόστος παραγωγής“!
Για τις ζημιές που έχουν υποστεί ορισμένοι ελαιώνες στην περιοχή των Γαργαλιάνων, μας μίλησε ο Παναγιώτης Νικολόπουλος, που είναι γεωπόνος στην ομάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης για την ελιά του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων: “Το εν λόγω έντομο έχει έξαρση μία φορά κάθε 4-5 χρόνια. Αυτό συνέβη φέτος που η χρονιά είναι όψιμη και υπήρχαν πολλές βροχές και ευνοήθηκε η βλάστηση. Εχει παρατηρηθεί εκτεταμένη προσβολή σε ορισμένες περιοχές των Γαργαλιάνων, όπως το Λιβάρτζι, η Φλόκα, η Βάλτα, η Παλιοβάλτα, το Καρβούνι και η Πάνιτσα. Προς τα νότια στον κάμπο δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Το έντομο αυτό έχει 5 γενιές από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο και σε ορισμένες περιοχές η ζημιά έχει φτάσει στο 10%. Εχουν γίνει ψεκασμοί το περασμένο διάστημα με φιλικά και αποτελεσματικά φάρμακα και αν μετά τις 15 Αυγούστου που ξεκινά και πάλι η βλάστηση παρατηρηθεί ξανά πρόβλημα στα φύλλα, πρέπει να επέμβουμε και πάλι“.
Ιδιας έκτασης είναι το πρόβλημα με τη μαργαρόνια και στο Αμπελόφυτο, που μας μίλησε ο Τάκης Αλεξανδρόπουλος: “Η προσβολή των δένδρων από τη μαργαρόνια ξεκίνησε τον Ιούνιο και παρότι έχουμε ραντίσει δεν βλέπουμε αποτέλεσμα. Φέτος έχει παραγίνει το κακό. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και το 1993, όμως τότε έτρωγε μόνο κορφάδες και όχι τόσο τον καρπό“.
Ο γεωπόνος από τη Χώρα Φώτης Αγγελόπουλος μας μίλησε για την προσβολή της ασθένειας στις γύρω περιοχές: “Η μαργαρόνια δεν παρατηρείται πρώτη φορά στην περιοχή. Εχει περιοδικότητα και ανά 7ετία υπάρχουν εξάρσεις. Τα περασμένα χρόνια πάντως δεν υπήρχαν ιδιαίτερες προσβολές στον καρπό, παρότι είχαν περάσει δύο 7ετίες από το 1991 που εμφανίστηκε σε έξαρση. Φέτος λόγω της έντονης βλάστησης στα δένδρα εξαιτίας των βροχοπτώσεων υπήρξε έξαρση του πληθυσμού, με αποτέλεσμα πέρα από την τρυφερή βλάστηση να κάνει ζημιά και στον ελαιόκαρπο. Σε μερικές περιοχές όπου υπήρχε μέση παραγωγή, η ζημιά έφτασε περίπου στο 20%. Στα ελαιόδενδρα με μεγάλη παραγωγή η ζημιά κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς να προκαλέσει οικονομική ζημιά. Εχουν πληγεί οι ημιορεινές περιοχές, από τους Χριστιάνους, το Μουζάκι, τον Πύργο, το Αμπελόφυτο, μέχρι την Χώρα, ακόμη και την Ικλαινα.
Συνήθως για τη μαργαρόνια δεν χρησιμοποιούμε ψεκασμούς, όμως σε μερικές περιοχές υπήρξε ανάγκη να γίνουν ψεκασμοί είτε με βιολογικά προϊόντα, είτε με πυρεθρίνες που είχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Γενικώς η φετινή χρονιά είναι μία χρονιά με πλούσιο εντομολογικό ενδιαφέρον, αφού έχουμε αύξηση σε πληθυσμούς εντόμων, όπως των κουνουπιών“.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Ενα γενικό σχόλιο ζητήσαμε και από τον καθ‘ ύλην αρμόδιο για το θέμα, τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο που μας είπε: “Η μαργαρόνια είναι εντομολογικός εχθρός της ελιάς. Πρόκειται για μία μικρή νυχτόβια άσπρη πεταλούδα που συνήθως δεν κάνει ζημιές στον καρπό και δεν θεωρείται σοβαρός εχθρός της ελαιοκαλλιέργειας.
Η κάμπια προσβάλλει την τρυφερή βλάστηση, όπως φύλλα, μίσχους, βλαστούς και τους πράσινους καρπούς της ελιάς. Φέτος υπάρχει έξαρση σε ορισμένες περιοχές της Τριφυλίας. Η μαργαρόνια έχει 4-5 γενιές το χρόνο. Δύο από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι και τρεις από το καλοκαίρι ως το φθινόπωρο.
Ο κύκλος διαρκεί 39 ημέρες. Οι κάμπιες μπαίνουν στους πράσινους καρπούς από μία μικρή κυκλική οπή που ανοίγουν και κατατρώγουν το εσωτερικό της σάρκας.
Παρακολουθούμε δειγματοληπτικά την κατάσταση για τον έλεγχο της ζημιάς και όπου και όταν χρειάζεται πρέπει να γίνονται ψεκασμοί με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, λαμβάνοντας υπ‘ όψιν τις συμβουλές των γεωπόνων και τις οδηγίες χρήσης της ετικέτας.
Το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να γενικεύσουμε τους ψεκασμούς, αλλά μόνο ύστερα από δειγματοληπτικούς ελέγχους“.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα