Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

ΟΓΑ: Τα κλειδιά για την κύρια και τη βασική σύνταξη

Οι αγρότες δικαιούνται ένα ποσό ως κύρια σύνταξη από τον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ, όπως επίσης και τη βασική σύνταξη που χορηγεί ο Οργανισμός, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το τελικό ποσό προκύπτει από το άθροισμα αυτών των δύο συντάξεων, ενώ μπορούν να λάβουν και επικουρικό βοήθημα, αν πληρούν τις προϋποθέσεις στον κλάδο πρόσθετης ασφάλισηςΟΓΑ: Τα κλειδιά για την κύρια και τη βασική σύνταξη
Οι αγρότες δικαιούνται ένα ποσό ως κύρια σύνταξη από τον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ, όπως επίσης και τη βασική σύνταξη που χορηγεί ο Οργανισμός, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το τελικό ποσό προκύπτει από το άθροισμα αυτών των δύο συντάξεων, ενώ μπορούν να λάβουν και επικουρικό βοήθημα, αν πληρούν τις προϋποθέσεις στον κλάδο πρόσθετης ασφάλισης.
Για να δικαιωθεί ο αγρότης κύρια σύνταξη, το ποσό της οποίας είναι ευθέως ανάλογο με τις εισφορές που καταβάλλει, θα πρέπει να πληροί δύο βασικές προϋποθέσεις:
  • Να έχει συμπληρώσει τα 65.
  • Να έχει πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης με πληρωμένες εισφορές για τουλάχιστον 13 χρόνια (για όσους συνταξιοδοτούνται φέτος) ή 14 χρόνια (για όσους συνταξιοδοτούνται το 2012) ή 15 χρόνια (για όσους συνταξιοδοτούνται από το 2013 και μετά).
Ο χρόνος καταβολής εισφορών στον κλάδο πρόσθετης ασφάλισης του ΟΓΑ (για την επικουρική σύνταξη) μπορεί να υπολογιστεί ως χρόνος διανυθείς στον κλάδο κύριας ασφάλισης, ώστε ο αγρότης να βγει νωρίτερα στη σύνταξη. Σε αυτήν την περίπτωση ο ασφαλισμένος δεν παίρνει επικουρικό βοήθημα.
Η ασφάλιση μπορεί να παραταθεί μετά τα 64 μόνο για όσο χρόνο απαιτείται για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης, με την προϋπόθεση ότι ο ενδιαφερόμενος είναι εγγεγραμμένος στα Μητρώα Ασφαλισμένων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, κατά του οποίου συμπληρώνει τα 64. Ειδικά οι μητέρες αναπήρων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και σύζυγοι αναπήρων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, εφόσον έχουν διανύσει τουλάχιστον δεκαετή έγγαμο βίο, θεμελιώνουν δικαίωμα με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Στην κύρια σύνταξη προστίθεται η βασική σύνταξη, που είναι ένα συγκεκριμένο ποσό και ειδικότερα 230,40 ευρώ (για φέτος).
Για να την εξασφαλίσει ο αγρότης θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 15ετία στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ με πληρωμένες εισφορές, συνυπολογιζόμενου και του χρόνου στον κλάδο πρόσθετης ασφάλισης, αν αυτό είναι αναγκαίο.
Θα πρέπει, επίσης, να έχει κλείσει τα 65 χρόνια του και να μη λαμβάνει σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, ελληνικό ή ξένο, με εξαίρεση την πολεμική σύνταξη, τη σύνταξη που καταβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο στα θύματα ή αναπήρους που έπαθαν στην υπηρεσία τους, τη σύνταξη που χορηγεί το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών, τη χορηγία των δημάρχων και προέδρων Κοινοτήτων και τη σύνταξη από το εξωτερικό, εφόσον είναι μικρότερη της σύνταξης του ΟΓΑ. Αν η ασφάλιση στον κλάδο με πληρωμένες εισφορές είναι μικρότερη των 15 ετών, προκειμένου να χορηγηθεί η βασική σύνταξη θα πρέπει να αποδεικνύεται 25ετής συστηματική απασχόληση με αγροτικές ή άλλες εργασίες που καλύπτονται από την ασφάλιση του ΟΓΑ, μετά τη συμπλήρωση του 21ου έτους του ασφαλισμένου.
Εάν ο αγρότης έχει συμπληρώσει τα 70 δικαιούται τη βασική σύνταξη λόγω γήρατος, εφόσον έχει τουλάχιστον 15 χρόνια απασχόλησης σε αγροτικές εργασίες, από τα οποία τα πέντε συνεχή πριν από τη συμπλήρωση των 65 ή πριν από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις, τη βασική σύνταξη δεν δικαιούνται οι αγρότες που συμπληρώνουν τα 65 μετά τις 31.12.2002 και δεν ασφαλίστηκαν (άρα δεν πληρώνουν εισφορές), αν και είχαν την υποχρέωση να ασφαλιστούν στον κλάδο κύριας ασφάλισης. Από αυτήν την κατηγορία εξαιρούνται:
α) Οσοι είχαν συμπληρώσει μέχρι την 1.1.1998, όταν και άρχισε να λειτουργεί ο κλάδος κύριας ασφάλισης, τουλάχιστον 25 χρόνια απασχόλησης με αγροτικές ή άλλες εργασίες που καλύπτονται από την ασφάλιση του ΟΓΑ, μετά τα 21 χρόνια τους.
β) Οσοι υπήχθησαν στο παρελθόν στην ασφάλιση του ΟΓΑ, αλλά έχουν αποδεδειγμένα διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός τους πριν από την 1.1.1998 και δεν ήταν δυνατό να υπαχθούν στον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών.
γ) Οσοι ασκούσαν επάγγελμα καλυπτόμενο από την ασφάλιση του ΟΓΑ κατά την έναρξη λειτουργίας του κλάδου, αλλά ήταν άνω των 64 ετών και δεν ασφαλίστηκαν στον κλάδο.
δ) Οσοι κατά την έναρξη λειτουργίας του κλάδου ήταν συνταξιούχοι αναπηρίας και η συνταξιοδότησή τους διακόπηκε μετά τη συμπλήρωση του 64ου έτους της ηλικίας τους.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα