Τη δυνατότητα αξιοποίησης αδρανών καταθέσεων, εθνικών κληροδοτημάτων και σχολαζουσών κληρονομιών, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 15 δισ. ευρώ, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών
Με απόφασή του, ο αναπληρωτής υπουργός, Χρ. Σταϊκούρας, ανέθεσε στους καθηγητές Κωνσταντίνο Τσαμαδιά, Κωνσταντίνο Μαγουλά και Χρήστο Αυγουλά την αναζήτηση των αδρανών πόρων για λογαριασμό του δημοσίου.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των "Νέων", οι τρεις πανεπιστημιακοί θα αναζητήσουν ακίνητα και χρήματα που μένουν αναξιοποίητα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν ήδη περιέλθει στο Δημόσιο, χωρίς να έχουν ωστόσο καμία τύχη, ενώ άλλα θα μπορούσαν να περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου με συνοπτικές διαδικασίες.
Μάλιστα, εθνικοί ευεργέτες άλλων εποχών έχουν κληροδοτήσει στο ελληνικό κράτος 11.000 δωρεές αξίας 8 - 10 δισ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων τελούν υπό την ενεργή διαχείριση ιδρυμάτων, ενώ άλλα έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.
Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών σε συντονισμό με τον κ. Μαγουλά θα προχωρήσει στην καταγραφή όλων των κληροδοτημάτων και στη λεπτομερή αποτύπωσή της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.
Σε δεύτερη φάση κι όπου κριθεί απαραίτητο, θα υπάρξει αλλαγή του πλαισίου διαχείρισης και εποπτείας των εθνικών κληροδοτημάτων, κάτι που ουσιαστικά συνεπάγεται την αλλαγή ενός νομοθετικού πλαισίου 74 ετών.
Ακόμα πιο πολύπλοκο είναι το έργο του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Χρ. Αυγουλά, ο οποίος θα κληθεί σε συνεργασία με τη ΓΓ Δημόσιας Διοίκησης, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις δικαστικές Αρχές, να εντοπίσει ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές και ομολογίες που μένουν ανεκμετάλλευτες σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Σημειώνεται, ότι σχολάζουσα κληρονομία νοείται κάθε περιουσία αποβιώσαντος χωρίς κληρονόμους.
Οι περιουσίες αυτές εκκαθαρίζονται και διοικούνται προσωρινά από "κηδεμόνες" δικηγόρους, εφοριακούς, συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι τις διαχειρίζονται έως την παράδοσή τους στους κατά τον νόμο κληρονόμους.
Εάν οι κληρονόμοι αυτοί δεν βρεθούν, το Δημόσιο αναγνωρίζεται ως εξ αδιαθέτου κληρονόμος της σχολάζουσας περιουσίας.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η σχολάζουσα περιουσία εκτιμάται στα 4 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά στην υπόθεση αδρανών καταθέσεων, την οποία έχει αναλάβει να συντονίσει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς, είναι πιο απλή.
Σύμφωνα με το "κατοχικό" Νομοθετικό Διάταγμα 1195 του 1942, οι καταθέσεις σε μετρητά και οι τόκοι τους περιέρχονται οριστικών στο ελληνικό Δημόσιο εφόσον δεν αναζητήθηκαν από τους δικαιούχους τους για μία 20ετία.
Η ίδια προθεσμία αφορά και σε μετοχές και ομόλογα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα