Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Μετρολογία


Του Γιάννη Πρετεντέρη
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες, εννιά στους δέκα Ελληνες θεωρούν ότι τα μέτρα είναι άδικα.
Ακόμη χειρότερα: σχεδόν έξι στους δέκα εκτιμούν ότι τα μέτρα είναι και αναποτελεσματικά.
Ωραία, θα μου πείτε, αλλά ποια μέτρα;
Διότι εξ όσων γνωρίζω κανένα μέτρο δεν έχει έως τώρα ανακοινωθεί, συμφωνία δεν έχει προκύψει και η τρόικα αναχώρησε για να επιστρέψει.
Πράγμα που σημαίνει ότι ο δημοσκόπος ρώτησε για κάτι που δεν υπάρχει και οι ερωτώμενοι απάντησαν για κάτι που δεν γνωρίζουν.
Λεπτομέρειες, θα μου πείτε. Ασφαλώς.
Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβερνητικών κομμάτων και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα διεξάγονται περίπου δημοσίως. Ετσι, ο καθένας μπορεί να τις εμπλουτίζει με το μακρύ του και το κοντό του.
Επιπροσθέτως, η Ελλάδα είναι η χώρα όπου η διαμόρφωση των μέτρων γίνεται με όρους τηλεοπτικής σαπουνόπερας. Κάθε μέρα που περνάει η τηλεόραση ανακοινώνει τι πρόκειται να πάθουμε προσεχώς, έστω κι αν κάθε μέρα καλούμαστε να πάθουμε διαφορετικά από αυτά που θα παθαίναμε χθες.
Είναι η (αυθεντικά ελληνική) επιστήμη της «μετρολογίας».
Ενας καλός «μετρολόγος» γνωρίζει πάντοτε πότε «κλείδωσαν τα μέτρα» και γι' αυτό άλλωστε τα μέτρα έχουν κλειδώσει καμιά εικοσαριά φορές από τον Ιούλιο.
Γνωρίζει επίσης ακριβώς ποια είναι τα μέτρα που κλείδωσαν, εκτός κι αν ξεκλειδώσουν για να αλλάξουν - πράγμα που συνήθως συμβαίνει την επομένη...
Κι όταν δεν υπάρχουν άλλες ειδήσεις, ο καλός «μετρολόγος» μπορεί ανέτως να ξεθάψει καμιά δεκαριά μέτρα για να απειλήσει τον δυστυχή τηλεθεατή στην πολυθρόνα του. «Εκθεση βόμβα για μέτρα σοκ!».
Κάπως έτσι οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν περικοπεί γύρω στις διακόσιες φορές, οι δημόσιες υπηρεσίες είναι άδειες επειδή έχουν απολυθεί όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και τίποτα δεν λειτουργεί στη χώρα από τις απεργίες.
Βρέθηκα προ ημερών στον Ευαγγελισμό την μέρα που είχε «παραλύσει» από κάποια απεργία.
Στο νοσοκομείο όλα κυλούσαν απολύτως φυσιολογικά. Μόνο στο πλατύσκαλο κάποιος πρόεδρος κάποιων εργαζομένων έκανε βαρύγδουπες δηλώσεις στα κανάλια στο όνομα μιας αόρατης απεργίας.
Αργότερα ρώτησα από περιέργεια και έμαθα ότι απεργούσαν τριάντα τέσσερις από τους σχεδόν τετρακόσιους γιατρούς του νοσοκομείου.
Αλλο τώρα που, σύμφωνα με τον αρμόδιο «μετρολόγο», ο Ευαγγελισμός είχε «παραλύσει».
Ευλόγως, λοιπόν, ο κόσμος θεωρεί ότι τα μέτρα είναι και άδικα και αναποτελεσματικά. Η «μετρολογία» άλλωστε διδάσκει ότι τα μέτρα είναι πάντα άδικα, άρα αναποτελεσματικά.
Το μόνο δίκαιο είναι να ξαναγυρίσουμε στο 2008 ή στο 2009 και να μοιράζουμε αυτά που δεν έχουμε.
Απλώς δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι είναι αποτελεσματικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα