Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Καταρρέει ... ο Βενιζέλος ;;


Ο Βενιζέλος έχασε και τυπικά την στήριξη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το πρωί με τον Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη πρότεινε την απόσυρση της επίμαχης διάταξης και τους διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα νομικής εγκυρότητας. Και αυτό καθώς στο επιτελείο του είχε ήδη γίνει γνωστό
ότι, οι πλειοψηφία από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: ακούγονταν τα ονόματα των Μ. Μπόλαρη, Γ. Δριβελέγκα, Οδ. Κωσταντινόπουλου, Θ. Μωραΐτη και Θεοδώρας Τζάκρη κ.α) που δεν ήταν διατεθειμένοι να υπερψηφίσουν το συγκεκριμένο άρθρο.

Τα δυσάρεστα όμως νέα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν σταματούν εδώ. Ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά το μεγαλύτερο βαρίδι στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για ανάκαμψη. Χωρίς προφανή λόγο και χωρίς κάποιο σημαντικό πολιτικό γεγονός, η δημοτικότητα του μειώθηκε από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα κατά 7 μονάδες και πλέον αποτελεί μέρος της τριάδας των πιο αντιπαθητικών πολιτικών αρχηγών.



Καμιά φορά το καλύτερο σχόλιο για μια κατάσταση είναι η απλή παράθεση των γεγονότων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος προτίμησε να συγκρουστεί με οποιοδήποτε μη βενιζελικό στέλεχος του κόμματος υπέρ της συντεχνίας των πρυτάνεων, των τραπεζών και τώρα προσπαθώντας να κουκουλώσει την υπόθεση της siemens θέλησε να εκβιάσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ώστε να δεχτεί τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ο πρώην υπερμνημονιακός υπουργός Οικονομικών ενδιαφέρεται κυρίως να ...μην λερώσει τα χέρια του με νέο "αίμα" πολιτικού κόστους παρά να αγωνιστεί για μια ευρείες συναινέσεις που θα επιτρέψει στη χώρα να κερδίσει λίγο χρόνο ακόμα.

Ο Βενιζέλος λοιπόν καταρρέει. Η χρησιμότητα του για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας είναι μικρή, αν υπάρχει. Έχει έρθει από καιρό η ώρα να μείνει εντελώς μόνος του, ηγέτης ενός κόμματος που θα διαθέτει ένα μόνο μέλος, τον ίδιο.


Πάντως ο Βενιζέλος δεν δείχνει να τα παρατάει και προσπαθεί τώρα να αναπροσαρμόσει τα σχέδια του. Τα μέσα-έξω στην κυβέρνηση και στο παρόν κυβερνητικό σχήμα, ούτε εκτιμάται, ούτε αξιολογείται θετικά στο ΠΑΣΟΚ. Οι δημοσκοπήσεις το έδειξαν, ενώ παράλληλα έδειξαν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είναι τελικά τόσο αναλώσιμη, όσο αρχικά υπολόγιζε ο Βαγγέλης.


Το όνειρό του να επιστρέψει ως χρυσή εφερδρεία και να σώσει και πάλι … (!) τη χώρα θάφτηκε για ακόμη μια φορά. Τώρα δηλώνει αποφασισμένος να διεκδικήσει ρόλο και πιο ενεργή συμμετοχή στην κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται λοιπόν, άμεσα, να δούμε διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ίσως να σταματήσει κι τις εσωκομματικές αντιδράσεις.

Άλλωστε, όλα ξεκίνησαν (γκρίνιες, αντάρτικα, αποστασιοποιήσεις, αντιδράσεις κ.ά.) όταν ο Βενιζέλος επέβαλε στα στελέχη του… αποτοξίνωση από την εξουσία, με την απόφασή του να μην δεχτεί κανείς υπουργική καρέκλα.

Τώρα που τα πράγματα ζορίζουν στο ΠΑΣΟΚ, ενώ αντίθετα η κυβέρνηση σημειώνει βήματα προόδου, μια-δυο κυβερνητικές θέσεις, ίσως και μια αντιπροεδρία, να είναι ό,τι πρέπει να λειτουργήσουν ως … δέλεαρ.


Ένα τμήμα του κειμένου αποτελεί απόσπασμα από την parapolitiki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα