Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα δημόσια παρέμβαση Σημίτη


Νέα παρέμβαση Σημίτη
Ενδιαφέρουσες -αν μη τι άλλο- από κάθε άποψη είναι συνήθως οι δημόσιες παρεμβάσεις του Κώστα Σημίτη. Ποιος δεν θυμάται, για παράδειγμα, την προειδοποίηση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος με ομιλία του στη Βουλή έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση Καραμανλή για την έλευση του ΔΝΤ, αν δεν λαμβάνονταν μέτρα; Και ποιος δεν θυμάται ότι ο Κ. Σημίτης είχε μιλήσει από τους πρώτους (αν όχι πρώτος) για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Παπανδρέου αλλά και στην Ευρώπη; Τώρα, λοιπόν, που η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, εκτιμάται ότι μια νέα παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού θα «σημαδέψει» την επικαιρότητα...

Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός μαζί με τον Ρομάνο Πρόντι και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες της Ευρώπης θα μιλήσουν προσεχώς σε ημερίδα του ιδρύματος των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία «Φρίντριχ Εμπερτ». Θέμα; Η νέα Ευρώπη έτσι όπως διαμορφώνεται και η θέση της Ελλάδας σε αυτήν. Οπως είναι γνωστό, το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση και πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Αναμένονται ειδήσεις
Κινητικότητα καταγράφεται και στον χώρο της οικονομικής «θεώρησης» των πραγμάτων. «Οικονομικές θεωρίες και κρίσεις» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Νίκου Χριστοδουλάκη. Θα το παρουσιάσουν αύριο στον συνεδριακό χώρο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Συγγρού συνάδελφοί του πανεπιστημιακοί και ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Δεν αποκλείονται ειδήσεις - και από τις ομιλίες και από τις παρουσίες...

«Το νέο αστέρι της πολιτικής»

Τις βαλίτσες του για το Αμβούργο ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι προσκεκλημένος στην «Κατασκήνωση του μέλλοντος», ένα διεθνές φεστιβάλ με οικονομική και κοινωνική στόχευση, που διοργανώνεται από την εφημερίδα «Ντι Τσάιτ». Το μεσημέρι του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει, στο κεντρικό πάρκο της πόλης, με θέμα «Μπορεί η ευρωπαϊκή ιδέα να υπάρξει χωρίς την Ελλάδα;». Σημειωτέον ότι είναι ο μοναδικός πολιτικός που έχει προσκληθεί στις εκδηλώσεις. Σημειωτέον, επίσης, ότι στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων ο Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται ως «το νέο πολιτικό αστέρι της Ελλάδας»...

Το κότερο, η βάρκα και οι βίλες...

Σε φορτισμένο κλίμα διεξάγεται η δίκη του Β. Παπαγεωργόπουλου και στενών συνεργατών του για την υπεξαίρεση ύψους 51,4 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά δεν λείπουν και οι στιγμές που η αίθουσα... σείεται από τα γέλια. Χθες, για παράδειγμα, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γ. Αποστολάκης άκουσε με δυσπιστία ότι ο πρώην γ.γ. του Δήμου Μ. Λεμούσιας αγόρασε σκάφος έναντι... 1.500 ευρώ. Στη συνέχεια, όταν αναφέρθηκε το ποσό των 105.000 ευρώ, που έδωσε ο βασικός κατηγορούμενος Π. Σαξώνης για την αγορά δικού του σκάφους, ο δικαστής δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να σχολιάσει: «Αρα του Λεμούσια το σκάφος τι ήταν; Βάρκα;».

Προτίμησε... θάλασσα

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του δικαστηρίου δεν άφησε ασχολίαστες τις προτιμήσεις του τέως δημάρχου και του γενικού του γραμματέα στις αγορές εξοχικών σπιτιών. Ο Β. Παπαγεωργόπουλος αγόρασε το 2002 εξοχικό στη λεγόμενη «Αράχωβα του Βορρά», τον Αγιο Αθανάσιο Πέλλας, ενώ ο Μ. Λεμούσιας στην παραλία Νέων Επιβατών. «Δεν προτιμούσε βουνό ο κ. Λεμούσιας, φαίνεται», σχολίασε...

Μια ομάδα όλοι...

Καίριο χαρακτηρίστηκε και το σχόλιο του προέδρου του δικαστηρίου, όταν πληροφορήθηκε ότι ο Β. Παπαγεωργόπουλος ανέθεσε την ΕΔΕ για το σκάνδαλο στον προϊστάμενο της Ταμειακής Υπηρεσίας, Γ. Γκαϊδατζή. «Αν δεχτούμε το κατηγορητήριο, ότι όλοι είναι μια ομάδα, ο Παπαγεωργόπουλος ανέθεσε την ΕΔΕ στον συγκατηγορούμενό του», είπε.

Αφού δεν κοστίζει...

«Μύθο» χαρακτηρίζει πρώην μεγάλος τραπεζίτης (πιο μεγάλος δεν γίνεται...) τα σενάρια περί αποχώρησης ή εκδίωξης της Ελλάδας από το ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόσωπο, που γνωρίζει όσο λίγοι τα οικονομικά και τα τραπεζικά, εκτιμά ότι αυτός ο κίνδυνος έχει αποφευχθεί, για δύο λόγους: Πρώτον, διότι ο Αντ. Σαμαράς έδειξε ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα και, δεύτερον, διότι οι δανειστές δεν πρόκειται να «βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη». Αρα, εφόσον δεν υπάρχει η ανάγκη για επιπλέον χρήματα, τότε δεν υπάρχει και λόγος πιέσεων προς την... έξοδο!

Προβλέψεις

Ο ίδιος παράγοντας προβλέπει ότι, στο εξής, οι πιέσεις των δανειστών θα επικεντρωθούν στο μέγεθος του δημόσιου τομέα. Οπως εξηγεί, η τρόικα θα επαναφέρει σύντομα το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο και όσο το πολιτικό σύστημα, στο σύνολό του, θα αρνείται κάτι τέτοιο, τόσο θα πιέζει για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Το «μπρα ντε φερ» θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του έτους. Οταν θα τεθεί δηλαδή το θέμα για την επόμενη δόση. Κυνική η ανάλυση, αλλά μάλλον ρεαλιστική...

Βρήκε σύμμαχο

Τώρα που τα πράγματα στριμώχτηκαν στο υπουργείο Αμυνας, οι όποιες προτάσεις περικοπών ελέγχονται αυστηρά από την τρόικα, γεγονός που εκνευρίζει αφάνταστα την ηγεσία του Πενταγώνου. Στο... μαρτύριό του αυτό ο Π. Παναγιωτόπουλος βρήκε χθες σύμμαχο την Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία, μετά την ενημέρωση που έλαβε από τον υπουργό Αμυνας, δήλωσε «απολύτως ικανοποιημένη» για τη «σημαντική συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων» στον εξορθολογισμό και στη μείωση των δημόσιων δαπανών.

Ενημέρωση για... Χάρβαρντ!

Τηλεφώνημα-έκπληξη δέχθηκε χθες ο Γ. Στουρνάρας. Ο Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε με τον υπ. Οικονομικών και ζήτησε ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, τις εναλλακτικές λύσεις και τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς. Ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε στον συνομιλητή του ότι θέλει, λέει, να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις σε εκδηλώσεις στο εξωτερικό, στις οποίες μετέχει ως βασικός ομιλητής, αλλά και σε συνεντεύξεις στα διεθνή ΜΜΕ.

«Σφίξτε τα δόντια...»

«Κάντε υπομονή. Να σφίξετε τα δόντια». Με αυτά τα λόγια προσπάθησε χθες ο Κ. Παπούλιας να εμψυχώσει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, απευθυνόμενος -παρουσία του Π. Παναγιωτόπουλου- στους νεοπροαχθέντες αξιωματικούς. Η προτροπή αφορούσε τις περικοπές και συνοδεύθηκε με τα εγκώμια για τις Ε.Δ.
Τον στρατηγικό σχεδιασμό για την εκπόνηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Πελοποννήσου 2012-2014 «πέρασε» χθες από το περιφερειακό συμβούλιο ο Π. Τατούλης. Ο σχεδιασμός προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση όλων των τοπικών πόρων και δυνατοτήτων, την υιοθέτηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων κ.ά. Φιλόδοξο σχέδιο. Για να δούμε...

ΕΙΠΑΝ

Κώστας Τζαβάρας
«Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει τέτοιου είδους φημολογίες, σπερμολογίες, μισόλογα, υπονοούμενα, δεν μπορεί να σταθεί πολίτευμα δημοκρατικό επάνω σε αυτό το κλίμα». (ΝΕΤ 105,8)

Ν. Κακλαμάνης (βουλευτής ΝΔ)
«Δεν κρίνω ότι υπήρχε θέμα να παραιτηθεί ο Β. Μεϊμαράκης. Προτιμούσα να μην πει τίποτα». (Alpha 98,9)

Δ. Παπαδημούλης (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)
«Δεν μπορεί η Δικαιοσύνη αλλού να τρέχει σαν λαγός και αλλού να τρέχει σαν χελώνα, ειδικά όταν πρόκειται για πολιτικούς». (Σκάι)

Φ. Γεννηματά (εκπρ. Τύπου ΠΑΣΟΚ)
«Θα πρέπει να ξανακερδίσουμε την υπόθεση της ηθικής στην πολιτική. Και δεν είμαστε όλοι ίδιοι». (Mega)

ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ

Το πουλόβερ

Αγαπητό ΕΘΝΟΣ,

Η Λαγκάρντ θεωρεί ότι τα 11,5 δισ. του πακέτου είναι λίγα...

Το Spiegel τα ανεβάζει σε 20.

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον Guardian, τορπιλίζει το ελληνικό πρόγραμμα...

Και στην Αθήνα κάποιοι μάχονται να ξηλώσουν ό,τι απέμεινε από το πουλόβερ του πολιτικού συστήματος.

Τυχαίο; Δεν νομίζω.

ο ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα