Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Le Monde: Τον Οκτώβριο τελειώνει η λιτότητα στην Ελλάδα


image325 Le Monde: Τον Οκτώβριο τελειώνει η λιτότητα στην Ελλάδα«Τελειώνουμε με τη λιτότητα στην Ευρώπη; Μετά την Ισπανία, την Πορτογαλία και πιθανόν την Ελλάδα τον Οκτώβριο, η μια μετά την άλλη, οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση καλούνται από την Ευρωζώνη να ελαφρύνουν τα μέτρα λιτότητας» γράφει σήμερα η γαλλική εφημερίδα σε άρθρο της που έχει τίτλο «Η Ευρώπη σκέπτεται να βάλει τέλος στη δικτατορία της λιτότητας»…
Στο άτυπο Eurogroup στην Κύπρο οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να δώσουν ένα χρόνο παράταση στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας για να επαναφέρει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2014 και όχι το 2013. «Η Πορτογαλία έκανε το μάξιμουμ για να σεβαστεί κατά γράμμα το πρόγραμμα λιτότητας που της επέβαλαν οι δανειστές της» γράφει η Le Monde η οποία παραθέτει δήλωση κύκλων της αγοράς σύμφωνα με τους οποίους «η οικονομική διόρθωση επετεύχθη γρηγορότερα απ’ ό,τι περιμέναμε».

Σύμφωνα με τη Γαλλική εφημερίδα η ελάφρυνση των μέτρων λιτότητας στην Ε.Ε. είναι πραγματική ρήξη με τις απόψεις της Ανγκελα Μέρκελ που πάντα πίστευε ότι μόνο με την πολιτική των περικοπών μπορούν να μειωθούν τα υπερβολικά δημόσια χρέη χωρών της Ευρώπης.
«Αλλά σήμερα ακόμη και η Μέρκελ αφήνει λίγο το χαλινάρι, πιεζόμενη από τις χώρες του Νότου που απειλούνται από ύφεση διάρκειας. Από τότε που ανήλθαν στην εξουσία ο Μάριο Μόντι και ο Φρανσουά Ολάντ πίεσαν την καγκελάριο να δώσει μια ευκαιρία στην ανάπτυξη» γράφει το δημοσίευμα.
Αλλά και η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, πρότεινε στο Eurogroup «να δοθεί χρόνος» στην Ελλάδα. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνουν διορθώσεις, μια επιλογή είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος» δήλωσε και η Le Monde θεωρεί ότι αυτή η δήλωση βρίσκεται στην κατεύθυνση του «τέλους λιτότητας».
Ορισμένοι θα ήθελαν αυτό το «τέλος λιτότητας» να συμπεριλάβει όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Το Ινστιτούτο οικονομικών αναλύσεων Bruegel θα παρουσιάσει στις 18 Σεπτεμβρίου στη Γαλλία μια μελέτη στην οποία προτείνεται να αναβληθεί για ένα χρόνο ο στόχος μείωσης των ελλειμμάτων στο 3% του ΑΕΠ για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Ινστιτούτου είναι δύσκολο η επιμήκυνση να εφαρμοστεί για μία χώρα μόνο αφού αυτόματα θα προκαλούσε την αντίδραση των αγορών. «Θεωρείται προτιμότερο να ελαφρυνθεί η πίεση για όλους» δηλώνει ο οικονομολόγος Ζαν Πιζανί-Φερί στην Le Monde.
Παρ όλα αυτά ο Επίτροπος Ολι Ρεν, γράφει η εφημερίδα, προειδοποίησε και πάλι ότι «είναι κρίσιμο για κάθε χώρα να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
kafeneio-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα