Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Μια ανακάλυψη του ΔΝΤ που θα μπορούσε να εκτοξεύσει την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη…

 ΜΗΠΩΣ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΗΔΗ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ;
 Μια ανακάλυψη του ΔΝΤ που θα μπορούσε να εκτοξεύσει την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη…
Από μία καινούργια μελέτη του ΔΝΤ (Αύγουστος 2012) προέκυψε το συμπέρασμα ότι η αύξηση της ανεργίας οδηγεί σε πτώση των τιμών (δείτε τη μελέτη εδώ). Βέβαια η μελέτη αφορούσε δεδομένα από 50 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, στην περίοδο 2001-2007 (προ κρίσης) και οι μεταβολές της ανεργίας που εξετάστηκαν ήταν της τάξης του δεύτερου δεκαδικού.
Από την άλλη, μάλλον θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε, γιατί σύντομα μπορεί να ακούσουμε την αγυρτεία ότι “υπάρχουν στοιχεία” που τους δείχνουν ότι η υψηλή ανεργία στην Ελλάδα θα ρίξει τις τιμές! Έτσι λοιπόν μπορεί να αφήσουν την ανεργία να σκαρφαλώσει κοντά στο απίστευτο ποσοστό του 30%, ελπίζοντας ότι επιτέλους θα λειτουργήσει η λεγόμενη “εσωτερική υποτίμηση” όχι μόνο στους μισθούς, αλλά (επιτέλους) και στις τιμές!
Προσωπικά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί στην Ελλάδα, αφού το γερμανικό κόστος των εισαγωγών, η καρτελοποίηση της αγοράς, ο μειωμένος ανταγωνισμός που γίνεται ακόμα μικρότερος από τα χιλιάδες λουκέτα και η αδιαφορία των μεγαλεμπόρων για το αμελητέο κόστος ευκαιρίας που μπορεί πλέον να δημιουργήσει με το εισόδημά του το 80% του ελληνικού πληθυσμού, μπορούν να αφήσουν τις τιμές στα δυσθεώρητά τους ύψη, παρά την εκτόξευση της ανεργίας και παρά τη σημαντικότατη πλέον μείωση των μισθών.
Δείτε παρακάτω τα σχετικά διαγράμματα της μελέτης, τα οποία εξηγώ ότι έχουν εξαιρετική επιστημονική σημασία πάνω στη διακύμανση των τιμών σε ώριμες αγορές και ομαλές οικονομικές περιόδους:
 Μια ανακάλυψη του ΔΝΤ που θα μπορούσε να εκτοξεύσει την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη… Μια ανακάλυψη του ΔΝΤ που θα μπορούσε να εκτοξεύσει την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη…
papaioannou-giannis.net
filologos10.wordpress.com

1 σχόλιο:

  1. Το μόνο πράγμα σε αυτή την χώρα για το οποίο μπορείς πια να είσαι σίγουρος είναι οι συντεταγμένες της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα