Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

2,60 - 2,70 το ελαιόλαδο στη Μεσσηνία «Αν δε γίνει κάτι, σε λίγο θα μας περάσει και η Τυνησία»


Της Μαρίας Νίκα
 «Ευελπιστούμε ότι η τιμή θα είναι ανοδική, αν και είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή να προβλέψεις τι θα γίνει» παρατηρεί ο Τάκης Δημητρακόπουλος, αντιπρόεδρος της ομάδας παραγωγών «Νηλέας» από τη Χώρα Τριφυλίας, σε σχέση με την τιμή του ελαιολάδου σήμερα στη Μεσσηνία.
«Ενώ τα προηγούμενα χρόνια στις τιμές είχαμε συνηθίσει να είναι πρώτοι οι Ιταλοί παραγωγοί, μετά οι Έλληνες και μετά οι Ισπανοί, εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο αντιστράφηκαν τα πράγματα εις βάρος μας, με αποτέλεσμα να είμαστε τρίτοι. Και εάν δε γίνει κάτι, σε κάνα - δυο χρόνια, μπορεί και λιγότερο, θα μας περάσει και η Τυνησία».
Ο «Νηλέας», εκτός από την ποσότητα που τυποποιεί για παραγγελίες του, διαχειρίζεται και ποσότητες χύμα ελαιολάδου. Η τιμή αυτή την περίοδο στην περιοχή της Χώρας κυμαίνεται από 2,65 - 2,70 ευρώ το κιλό. «Σίγουρα ο διεθνής περίγυρος γνωρίζει την κατάσταση που βιώνει ο Έλληνας και ειδικότερα ο ελαιοπαραγωγός, οπότε όσο μπορούν και τους επιτρέπουν οι συνθήκες και η αγορά το εκμεταλλεύονται. Από την άλλη και ο Έλληνας παραγωγός είναι ακόμη ανοργάνωτος» λέει ο κ. Δημητρακόπουλος.

«Η υπεραξία είναι στην τυποποίηση»
Στις ίδιες τιμές (2,65 - 2,70) κυμαίνεται η τιμή παραγωγού και στην περιοχή των Γαργαλιάνων. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της πόλης, Τάσος Προσηλιακός, καλεί τους παραγωγούς να είναι ψύχραιμοι και να πιστέψουν ότι κάτι καλό μπορεί να γίνει.
Ο Συνεταιρισμός των Γαργαλιάνων αυτές τις μέρες ετοιμάζει μια μεγάλη παραγγελία τυποποιημένου ελαιολάδου για Κίνα και Αυστραλία, θέμα για το οποίο θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση προσεχώς. «Δεν είναι λύση το βυτίο στην Ιταλία του χύμα λαδιού. Η υπεραξία του προϊόντος είναι στην τυποποίηση. Και με την υπεραξία ο παραγωγός θα απολαύσει κάτι καλύτερο».
Από την πλευρά της ΕΑΣ Μεσσηνίας, που έχει μετατραπεί σε πρωτοβάθμιο αγροτικό συνεταιρισμό, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κώστας Κατσούλης σημειώνει ότι οι τιμές που αγοράζει η Ένωση (για τυποποίηση) είναι αυτές που έχει ανακοινώσει: 2,60 με τρίμηνη επιταγή και εκκαθάριση για το συμβατικό, και 2,70 πάλι με τρίμηνη επιταγή και εκκαθάριση για το ΠΟΠ. Το βιολογικό κυμαίνεται περίπου στα 3 ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα