Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Διώτης, Παπακωνταντίνου, Μπίκας και Παπανδρέου σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για την λίστα Λαγκάρντ

Ε-mail που αντάλλαξε με τον κ. Παπακωνσταντίνου μια ημέρα πριν γίνει η αντιγραφή του usb κατέθεσε ο κ. Διώτης στην προανακριτική
Διώτης, Παπακωνταντίνου, Μπίκας και Παπανδρέου σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για την λίστα Λαγκάρντ
Ο πρώην επικεφαλής του
ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτης

Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτηςκαταθέτοντας στην προανακριτική επιτροπή σειρά μηνυμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αντήλλαξε με τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Παπακωνσταντίνου, ενώ εκείνος είχε ήδη αποχωρήσει από το οικονομικό επιτελείο και μια ημέρα πριν γίνει η αντιγραφή του περιβόητου usb με την λίστα Λαγκάρντ, από τα οποία προκύπτει ότι την περίοδο εκείνη υπήρχε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον τότε διοικητή της ΕΥΠ κ. Κ. Μπίκα και επίσης ότι ενήμερος ήταν και ο τότε πρωθυπουργός κ.Γ. Παπανδρέου.
Τα ενδιαφέροντα στοιχεία που προσκόμισε ο πρώην εισαγγελέας ήταν τα εξής:

1.      Ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του έστειλε το usb όχι ως υπουργός Οικονομικών αλλά μετά τον ανασχηματισμό της 17.6.2011 ως υπουργός Περιβάλλοντος.
2.      Ότι η ανταλλαγή των εν λόγω μηνυμάτων έγινε μια ημέρα πριν ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ προχωρήσει στην διαπιστωμένη από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. αντιγραφή του επίμαχου ψηφιακού υλικού η οποία έγινε στις 8.7.2011.
3.      Ότι ο τότε επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Μπίκας και παρά όσα έχει υποστηρίξει ο ίδιος μέχρι τώρα, φέρεται να έχει εμπλοκή στην διερεύνηση και επεξεργασία του usb!
4.      Ότι ενήμερος για όλα αυτά ήταν (και) ο τότε πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου.
Η κατάθεση Διώτη, η οποία θα συνεχιστεί και την Τετάρτη 27 Μαρτίου, προκάλεσε αίσθηση μεταξύ των μελών της επιτροπής, τα οποία εξέλαβαν την κίνησή του να καταθέσει τα επίμαχα e-mail ως «μήνυμα» του πρώην εισαγγελέα με πολλούς αποδέκτες.
Η ηλεκτρονική αλληλογραφία έχει πραγματοποιηθεί στις 7.7.2011 και ξεκινά στις 10.06΄ το πρωί με τον κ. Διώτη να γράφει προς τον κ. Παπακωνσταντίνου: «Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Λυπάμαι γιατί λόγοι ανεξάρτητοι από τη θέλησή μου -που ανέκυψαν την τελευταία στιγμή- δεν μου επέτρεψαν να προσέλθω. Είμαι βέβαιος ότι περάσατε ένα υπέροχο βράδυ. Γ.Π.Δ.». Λίγα λεπτά αργότερα, στις 10.20΄, ο κ. Παπακωνσταντίνου του απαντά: «Να είσαι καλά Γιάννη. Θα σε πάρω να τα πούμε».
Το μεσημέρι στις 1.26΄ ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέρχεται με νέο e-mail: «Πράγματι περάσαμε καλά Γιάννη! Κρίμα που δεν μπόρεσες. Πήρες το στικάκι που σου έστειλα;» (ο κ. Διώτης φέρεται να κατέθεσε στην επιτροπή ότι έλαβε το usb στις 4-5 Ιουλίου 2011).
Ο τότε προϊστάμενος του ΣΔΟΕ απαντά στις 1.56΄: «Ναι το έλαβα αλλά δεν έχω προλάβει να κάνω αναγνώριση του περιεχομένου. Δεν είμαι δα και ο καλύτερος σ’ αυτά! Ήδη έχουμε συζητήσεις (με τον Κώστα) για να προχωρήσουμε στη διερεύνηση και περαιτέρω επεξεργασία». Και μάλιστα ρωτάει τον κ. Παπακωνσταντίνου: «Έχει γίνει καμία επεξεργασία;».
Ο τότε υπουργός του γράφει στις 3.07΄τα εξής: «Ποιον Κώστα; Ναι είχα δώσει στον Γιάννη Καπ(ελέρη) να ψάξει καμιά 30ριά. Επίσης σου θυμίζω το άλλο θέμα που έχει πάει στην εισαγγελία».
Το επόμενο μήνυμα του κ. Διώτη εστάλη στις 3.12΄ και διευκρίνιζε σε ποιον Κώστα αναφερόταν όπως και ότι είχε ενημερωθεί σχετικώς και ο τότε πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου: «Τον Μπίκα, μου είπε ότι μιλήσατε και μίλησε και με τον Πρωθ. Αύριο θα δω τον Κώστα». Ενώ ένα λεπτό αργότερα του στέλνει και ένα συμπληρωματικό μήνυμα με το οποίο του έλεγε ότι: «Το άλλο το παρακολουθώ».
Τελικώς, στις 3.17΄ ο κ. Παπακωνσταντίνου του επιβεβαιώνει ότι μίλησε με τον κ. Μπίκα, τον οποίο και ενημέρωσε ότι ο κ. Διώτης είχε παραλάβει τα επίμαχα στοιχεία: «Ναι μιλήσαμε. Του είπε ότι έχεις τα στοιχεία. Το άλλο αργεί και αυτό με κάνει (να) αναρωτιέμαι…». Σχετικά με το τελευταίο ο κ. Διώτης φέρεται να διευκρίνισε στην προανακριτική ότι δεν αφορά την υπόθεση.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου στην κατάθεσή του είχε πει ότι είχε ενημερώσει τον τότε πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ, καθώς και για την παραλαβή της από τις γαλλικές αρχές και ότι είχε λάβει την εντολή «να προχωρήσει». Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπίκας είχε υποστηρίξει στην προανακριτική ότι ουδεμία εμπλοκή είχε στην υπόθεση παρά μόνον ότι έμαθε για την ύπαρξη της λίστας Φαλσιανί από τον διεθνή Τύπο, ότι ήλθε σε επαφή με τον γάλλο ομόλογό του ο οποίος, ωστόσο, τον παρέπεμψε αρμοδίως στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών που χειριζόταν το θέμα και ότι κατόπιν τούτων ενημέρωσε τον κ. Παπακωνσταντίνου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα