Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Παρα το συνεδριο ,οι δημοσκοπησεις δειχνουν οτι “στραβα αρμενιζει” το ΠΑΣΟΚ?

“Στραβός είναι ο γιαλός η στραβά αρμενίζουμε”? Είναι το ερώτημα που απεύθυνε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με εμπειρία, σε εκπρόσωπο εταιρείας δημοσκοπήσεων μετά τις πρόσφατες -πέραν των πέντε-δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν ότι το σχίσμα κοινωνικής βάσης ΠΑΣΟΚ και επιλογών ηγεσίας του βαθαίνει.

Είναι πλέον φανερό ότι στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων καταγράφονται μεταξύ των άλλων και τα παρακατω:
-Πρώτον ενώ η κοινωνική βάση που εξέφραζε ο χώρος του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει ότι συνεχίζει να αυτοπροσδιοριζεται στην κλίμακα από κεντροαριστερή ,δημοκρατικά σοσιαλιστικη, εως ριζοσπαστική , θεώρει πως το σημερινό ΠΑΣΟΚ έχει μεταλλαχτεί με τις επιλογές του !
Μάλιστα οι αναλυτές των δημοσκοπηκών ευρημάτων θεωρούν ότι οι πρόσφατες εκλογικές επιλογές των πολιτών σε ΣΥΡΙΖΑ ,ΔΗΜΑΡ,Ανενταχτους, δεν αποτελούν διαζύγιο αλλά παραμένουν ακόμα συμπεριφορές που περισσότερο καταγράφουν μήνυμα για τον επαναπροσδιορισμό της πολίτικης και κοινωνικής αναφοράς του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει επέλθει ακόμη οριστική επιλογή για προσχώρηση σε αλλά κομματικά σχήματα της παραδοσιακής αριστεράς εκτίμηση αυτή ισχυρίζονται ότι μπορεί να αλλάξει αν “μετατοπίσουν” το πολιτικό στίγμα τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και σ ορισμένες περιπτώσεις η ΔΗΜΑΡ!

-Δεύτερον .Το μικρό κομμάτι της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ που απόμεινε, δεν είναι ομοιόμορφο, αλλά είναι δυο σε ένα .

Ένα τμήμα του παραμένει στο χώρο για συναισθηματικούς λόγους πορείας ,αγώνων κτλ με ευδιάκριτα διαφορετικό πολιτικό λόγο για το ρολό του ΠΑΣΟΚ στη διαχείριση της κρίσης ,τις κοινωνικές και πολιτικές αναφορές,

και ένα άλλο που οικονομικά νοιώθει ακόμα να αντέχει από τα μέτρα! Είναι αυτό που προσδοκά από την συμμέτοχη του στη διαχείριση της κυβέρνησης…

Το ερώτημα όμως παραμένει.

Γιατί λίγο καιρό μετά το συνέδριο το ΠΑΣΟΚ , δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει ούτε καν τη συσπείρωση των δυο μονάδων επί πλέον ,που συνήθως καταγράφουν μετά την ολοκλήρωση των συνεδρίων όλα τα κόμματα ?

Και το πλέον δύσκολο γιατί ο “αρχηγός” δεν μπορεί να τραβήξει το κόμμα προς τα πανω..πραγμα που πιστώνεται στους αρχηγούς των περισσότερων ελληνικών κόμματων?.

Οι δημοσκόποι στις εσωτερικές τους αναλύσεις μεταξύ των άλλων διαπιστώνουν ότι η προσπάθεια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, να δείξει στη εκλογική και κοινωνική βάση, ότι εγγυάται την ανανέωση δεν βρίσκει ακροατήριο για δυο λόγους:

—-ο πρώτος σχετίζεται με το ότι το νέο πολιτικό προσωπικό εμφανίζεται να υπηρετεί την ιδία πολιτική που απορριφθηκε στις επαναλαμβανόμενες εθνικές εκλογες,οταν μάλιστα αυτο κορυφωνεται με τη συμμέτοχη στο κυβερνητικο άρμα της ΝΔ

—-Και ο δεύτερος, ότι η ανανέωση εμφανίζεται ως αποκοπή από το ιδρυτικό δένδρο του Α Παπανδρέου! Ως μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ σ ένα κεντρώο κόμμα-χωρις ριζες στελεχων με συνεχεια- που λειτούργει ως συμπλήρωμα κυβερνητισμου δεξιά -αριστερα!Γεγονος που ακυρώνει τον ρόλο του ως δύναμη της κεντροαριστεράς

Στα αρνητικά αναχώματα που δεν βοηθούν το ΠΑΣΟΚ να ανακάμψει εκλογικά, χρεώνουν και το επιλεκτικό άνοιγμα στην ηγεσία μόνο της Δημάρ. Άνοιγμα που δημοσκποπηκα φαίνεται ότι δεν πείθει γιατί η πρόταση για συνεργασία δεν αφόρα ένα άλλο δρόμο πολίτικης, την κοινωνική του συμμαχια,κτλ Ότι αποκλείει την άλλη αριστερά ,.Τέλος ότι φαίνεται πως η ηγεσία της Δημαρ δεν θα ήθελε να ταυτισθεί μ ένα Πασοκ που εγκαταλείπουν οι ψηφοφόροι του.

Άλλωστε η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ φαίνεται να προσβλέπει σ ένα τμήμα που αμφισβητεί την πολιτική του ΠΑΣΟΚ ..και το ενδεχόμενο ταύτισης δημιουργεί αναχώματα…

Το συμπέρασμα είναι ότι η κοινωνία που υφίσταται τα επώδυνα και άδικα μετρά δεν ορίζει το νέο με τον ίδιο τρόπο όπως το ορίζει η σημερινή ηγεσία ΠΑΣΟΚ Αλλά ως αναζήτηση και μιας άλλης πολίτικης με αξιόπιστα πρόσωπα.

Η πρόσφατη συνεδρίαση του πολίτικου συμβούλιου του ΠΑΣΟΚ παρουσία του προέδρου Β Βενιζέλου έγινε με τη βαρέα σκιά των μηνυμάτων των δημοσκοπησεων.Το νέο όργανο που εξέλεγε παρ ότι στο συντριπτικό του ποσοστό είναι στο κλίμα του προέδρου δεν θέλησε να είναι χρήσιμο στον πρόεδρο ανοίγοντας θέματα πολιτικών

Διάλεξε το εύκολο δρόμο του οργανισμού και έδειξε ως συνταγή απάντησης στην εκλογική του συρρίκνωση “αυτοεπίγνωση και εκλογές “τοπικών οργάνων.

Μονό που όλα αυτά χρειάζονται ένα κίνητρο…..κοινωνικό και εσωκομματικο!Αυτο που συνοψίζεται για ποιους και για ποια πολιτική?

Αυτό όμως παρ ότι το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις …δεν συζητείται….

ρεπορταζ- αναλυση του Ανδρεα Ηλιατορα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα