Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών σήμερα το απόγευμα θα τεθεί το θέμα των απομακρύνσεων των δημοσίων υπαλλήλων, μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη.
Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε την άμεση διευθέτηση των εκκρεμοτήτων και γι’ αυτό σχετικά θα ενημερώσει τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.
Έτσι ερμηνεύεται η δήλωση του κ. Μανιτάκη, ο οποίος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, είπε ότι δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει αναλάβει προσωπικά να επιβλέπει την πορεία της υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Ο κ. Μανιτάκης επίσης θέλησε να κατεβάσει τους τόνους αισιοδοξίας και, σε ερώτηση αν θα είναι έτοιμα τα οργανογράμματα όταν επιστρέψει η Τρόικα, απάντησε: «Θα δείξει». Λίγο μετά, πάντως, συνεργάτες του κ. Μανιτάκη που συμμετείχαν στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, έλεγαν πως «όλα θα είναι εμπρόθεσμα» και ότι τα σχεδιαγράμματα, όπως τα είχαν ζητήσει οι εκπρόσωποι της Τρόικας, «βρίσκονται σε καλό σημείο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν οι απομακρύνσεις των επίορκων και ανεπαρκών υπαλλήλων, μέσα το πλαίσιο της αξιολόγησης του προσωπικού από το ΑΣΕΠ, αλλά και της λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών. Στο τραπέζι, επίσης, μπήκαν τα τριμηνιαία σχέδια της διοικητικής μεταρρύθμισης, τα οποία αποτελούν μνημονιακή δέσμευση της χώρας.
Συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνουν πάντως πως οι αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να «τρέξουν» παράλληλα με τη διαδικασία προσλήψεων όσων έχουν ήδη περάσει με επιτυχία τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, χωρίς να έχουν προσληφθεί. Στόχος είναι η ποιοτική λειτουργία του κράτους και η ενίσχυση του αυτοματισμού των δημόσιων υπηρεσιών.
Οι «δεξαμενές» των επίορκων και των ανεπαρκών
Από υγεία, παιδεία και τοπική αυτοδιοίκηση θα προκύψει ο μεγαλύτερος όγκος των επίορκων υπαλλήλων που αναζητούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες για να παραδώσουν στους εκπροσώπους της Τρόικας. Τους τρεις αυτούς τομείς βαραίνουν οι περισσότεροι φάκελοι που έχουν ανοίξει και ελέγχονται με ταχείς ρυθμούς.
Τα πειθαρχικά αδικήματα θα είναι αυτά που θα μπουν σε προτεραιότητα, αφού οι διαδικασίες μπορούν να επιταχυνθούν, μετά τη συνδρομή και των δικαστικών λειτουργών, που θα συμμετέχουν στα πειθαρχικά συμβούλια.
Σε σχέση με τα ποινικά αδικήματα, η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα αποφασίσει και ως εκ τούτου η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα, όμως οι υπάλληλοι που θα παραπεμφθούν με κλητήριο θέσπισμα του εισαγγελέα, θα τεθούν σε αργία.
Έτσι, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου προς αναζήτηση ξεχασμένων υποθέσεων.
Μόνο ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής έχει αποστείλει 2.200 εντολές για διερεύνηση προς τα όλα τα Σώματα Ελεγκτών των υπουργείων. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις και γι’ αυτό ο Γενικός Επιθεωρητής έχει ήδη αποστείλει αιτήματα για γρήγορη διευθέτηση των υποθέσεων,ο ρίζοντας σε πολλές περιπτώσεις και συγκεκριμένη ημερομηνία παράδοσης του πορίσματος.
Δυσχέρειες στις έρευνες
Μεγάλα εμπόδια δημιουργούνται στους ελεγκτές από τις περικοπές που έχουν γίνει στις δικές τους υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, είναι πολλές οι φορές μέσα στο έτος που μια έρευνα δεν προχωρά, γιατί δεν υπάρχουν τα κονδύλια για οδοιπορικά.
Μιλώντας ο κ. Ρακιντζής στο «Πρώτο Θέμα», επιβεβαιώνει πως οι περισσότερες έρευνες γίνονται στην αρχή κάθε χρόνου, αφού τότε υπάρχουν λεφτά για τα οδοιπορικά των ελεγκτών, τα οποία εξαντλούνται μέσα σε λίγους μήνες.
Άλλες φορές πάλι, όπως λέει ο ίδιος, δεν προχωρά η έρευνα κάποιας ήσσονος σημασίας καταγγελίας εκτός Αθηνών, για να εξοικονομηθούν κονδύλια για μια σημαντικότερη έρευνα.Πηγή: protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα