Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Mε ένα… μυστικό η Λαγκάρντ «λύγισε» τον Αναστασιάδη


Me ena mystiko i lagkarnt lygise ton anastasiadi 1 315x236 250x180 Mε ένα... μυστικό η Λαγκάρντ «λύγισε» τον Αναστασιάδη

Σχεδόν διπλάσιο δημόσιο χρέος, από αυτό που ήταν γνωστό, παρέλαβε ο νέος πρόεδρος της Κύπρου και μάλιστα το πληροφορήθηκε από την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, γεγονός που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να δεχθεί κατ΄αρχήν την συμφωνία για «κούρεμα» καταθέσεων, η οποία, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής στο Εurogroup, θα ήταν υπό την αίρεση της κυπριακής Βουλής.
Αυτό ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, τονίζοντας ότι η κ. Λαγκάρντ ενημέρωσε τον Νίκο Αναστασιάδη ότι το δημόσιο χρέος της χώρας του έχει φτάσει στα 2,5 δισ., ενώ τα στοιχεία του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών το τρίτο τρίμηνο του 2012 ανέφεραν ότι ήταν 1,5 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, που ανέλαβε τα καθήκοντα του ο νέος πρόεδρος, υπήρξε αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συνεδρίαση του Εurogroup ο πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε σε έντονο ύφος προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε. Η σκληρή στάση Γερμανίας και ΔΝΤ είχαν ως αποτέλεσμα να στραφεί υπέρ του «κουρέματος» και η Κομισιόν.
Οι μικρές χώρες εξέφρασαν την συμπάθεια τους προς την Κύπρο, αλλά παράλληλα και «τον φόβο τους για τους μεγάλους».
Η Λευκωσία είχε ενώπιόν της βασικά δύο επιλογές, με πρώτη να αναληφθεί εξ” ολοκλήρου η στήριξη της Κύπρου από τη Ρωσία και με δεύτερη να στραφεί στο Eurogroup και την Ε.Ε. Υπήρχε και μια τρίτη επιλογή για επιμήκυνση του δανείου της Μόσχας των 2,5 δισ. και ενίσχυση υπό τη μορφή επενδύσεων. Ωστόσο, φάνηκε ότι η Μόσχα είναι απρόθυμη να βοηθήσει, αν προηγουμένως δεν σταθεροποιηθεί από τον Μηχανισμό Στήριξης η κυπριακή οικονομία.
Για τη Λευκωσία είναι σαφές ότι η τρόικα, της οποίας κλιμάκιο βρίσκεται στην Κύπρο, τηρεί άτεγκτη στάση, με «γραμμή» από τον κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ, σημείωσαν οι κυπριακές κυβερνητικές πηγές.
Για την εμμονή της στο «κούρεμα», η Γερμανία επικαλείται το επιχείρημα ότι δεν θα πληρώσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι για την κατάσταση στη Κύπρο και για να σωθούν οι καταθέσεις των Ρώσων, πολλές από τις οποίες, όπως υποστηρίζει, είναι αμφιβόλου προέλευσης.
Το Εurogroup και η τρόικα επιμένουν σε λύση μέχρι αύριο ή το αργότερο την Δευτέρα, ωστόσο η Κυπριακή Βουλή συζητούσε μέχρι το μεσημέρι σε επίπεδο Επιτροπής Οικονομικών τα κυβερνητικά νομοσχέδια για την διάσωση της κυπριακής οικονομίας .
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση επικεντρώνεται σε μία συνδυασμένη λύση για εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας με δημιουργία «καλής» και «κακής» τράπεζας και «κουρέματος», με στόχο να εξέλθει από το σημερινό αδιέξοδο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:
- Η πρόταση για εξυγίανση της Λαϊκής διασφαλίζει για την ώρα, τουλάχιστον, τις θέσεις εργασίας και αποτρέπει το άμεσο κλείσιμο των καταστημάτων, καθώς ο κύκλος εργασιών δεν θα τερματιστεί με τη δημιουργία της «καλής» και «κακής» τράπεζας.
- Η κυβέρνηση ελπίζει να κλείσει την νέα συμφωνία με το Eurogroup σήμερα ή αύριο, γιατί, όπως τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα, «αυτή είναι η μόνη σωτηρία για τον τόπο».
- Η λύση που αφορά τη Λαϊκή είναι, όπως υποστηρίζεται, η μοναδική αυτή τη στιγμή, καθώς πρέπει να προχωρήσει πάση θυσία προκειμένου να σωθεί η άλλη μεγάλη τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου, η οποία, επίσης, αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες.
Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ακόμα ότι οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ στη Λαϊκή Τράπεζα ανέρχονται γύρω στα 7 δισ. και αυτή τη στιγμή η Τράπεζα έχει περίπου 200 εκατ. ευρώ για διασφαλίσεις.
Οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ υπολογίζονται γύρω στις 304.000, ενώ άνω των 100.000 ευρώ γύρω στις 11.000.
Για το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης (ΕΤΑ), η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει για την εθελοντική συνεισφορά και θα αγωνιστεί, ώστε αυτό να συμπεριληφθεί στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου.
Επίσης, προτεραιότητα της κυπριακής κυβέρνησης είναι σωθούν οι πολίτες της Κύπρου σε αυτές τις κρίσιμες ώρες και όχι οι ξένοι καταθέτες.
Εξ άλλου, φαίνεται ότι η Λευκωσία γνωρίζει ότι πολλά από τα κεφάλαια Ρώσων πολιτών δεν θα φύγουν ακριβώς, γιατί αποτελούν αντικείμενο φορολογικών ερευνών από τις ρωσικές αρχές.
Όπως αναφέρεται, η Λευκωσία δεν επιθυμεί διατάραξη των σχέσεών της με τη Μόσχα και την ίδια ώρα το Κρεμλίνο δεν θέλει να διακινδυνεύσει διατάραξη των σχέσεων με την Ε..Ε και τις ΗΠΑ, ενώ λαμβάνει και σοβαρά υπόψη τα συμφέροντα του στην Τουρκία.
Αυτός, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ήταν και ο κύριος λόγος που επέβαλε την οδό της σιωπής, ειδικότερα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Μαρτίου.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογο Σεργκέϊ Λαβρόφ, ωστόσο, δεν υπήρξε ανταπόκριση.
Οι προσπάθειες δεν εγκαταλείφθηκαν και αναμένεται τηλεφωνική συνομιλία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών με τον Ρώσο ομόλογό του εντός της βδομάδας, καθώς η Μόσχα φαίνεται να μην έχει κλείσει οριστικά την πόρτα στην πρόταση της Λευκωσίας για επιμήκυνση του δανείου, ενώ ενδιαφέρον επιδεικνύεται και για τη δημιουργία του τερματικού σταθμού επεξεργασίας φυσικού αερίου, καθώς η Ρωσία ενδιαφέρεται πρωτίστως να είναι διαρκώς παρούσα στο παιγνίδι διαμόρφωσης των τιμών των παραγώγων υδρογονανθράκων.
Εξ άλλου και η Κύπρος κάνει το παν για να διασώσει τη συμφωνία διπλής φορολογίας με την Ρωσία.
Επαφές έκανε η Λευκωσία και προς την κατεύθυνση της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου με συνομιλίες του κ. Κασουλίδη με τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα