Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

«Τα λεφτά πίσω» από το Δήμο Γαργαλιάνων εξαιτίας της πολύμηνης αδράνειας!


Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες καταλογίζουν κάτοικοι και φορείς των Γαργαλιάνων στη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας για την πολύμηνη αδράνεια στο μείζον θέμα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, εξαιτίας της οποίας ο Δήμος Τριφυλίας υποχρεούται, πλέον, να επιστρέψει τα 136.000 ευρώ της χρηματοδότησης που είχε λάβει ο Δήμος Γαργαλιάνων για τη σύνταξή του!
Κι αυτό, γιατί ως τελευταία και οριστική καταληκτική ημερομηνία – για να έχει πάρει αριθμό στο ΦΕΚ το ΓΠΣ και να είναι «εντάξει» με τη χρηματοδότηση – οριζόταν το τέλος Μαρτίου 2013, δηλαδή η τελευταία εργάσιμη μέρα, η οποία είναι η Παρασκευή 29η Μαρτίου! Αρχικά οριζόταν ως καταληκτική ημερομηνία η 30ή Ιουνίου 2012. Ωστόσο, αν και ο Δήμος Τριφυλίας δεν «έτρεξε» το θέμα του ΓΠΣ, δόθηκε παράταση μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2012, μετά από επικοινωνία του Δήμου με τη Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, για να μη ζητηθεί να επιστραφούν τα χρήματα της χρηματοδότησης και να δοθεί χρόνος να «τρέξουν» οι διαδικασίες. Τελικά, δόθηκε και νέα, αλλά καταληκτική ημερομηνία, με προφορική και σιωπηρή παράταση, για το τέλος Μαρτίου 2013! Σε κάθε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος Τριφυλίας υποχρεούται να επιστρέψει τα 136.000 ευρώ!
Και αναγκαστικά πια θα επιστρέψει τη χρηματοδότηση, καθώς αποκλείεται μέχρι τις 29 Μαρτίου το ΓΠΣ να έχει πάρει αριθμό στο ΦΕΚ! Για να γίνει – ή, καλύτερα, να γινόταν αυτό – θα έπρεπε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να έχουν ενσωματωθεί στο κείμενο οι παρατηρήσεις που έχει κάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Παρατηρήσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επί της Β1 Φάσης του ΓΠΣ Γαργαλιάνων οι οποίες εστάλησαν στο Δήμο Τριφυλίας με Γνωμοδότηση των υπηρεσιών της από τις 11 Απριλίου 2012! Και παρατηρήσεις οι οποίες ανατρέπουν όλο το σχεδιασμό και επιβάλλουν πολλούς και πολλαπλούς περιορισμούς στις χρήσεις γης, τους συντελεστές δόμησης κ.ά. και αντί να αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης, ουσιαστικά, όπως έχει λεχθεί, θα έφερνε την καταστροφή.

Από τον Απρίλιο του 2012, όμως, μέχρι τις μέρες αυτές, ο Δήμος Τριφυλίας αδράνησε. Θυμίζουμε πως και στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει τεθεί πολλάκις το θέμα, μετά από ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων, αλλά και στον Τύπο – προ μηνός στο «Θ» είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου – έχει γραφτεί η αδράνεια του Δήμου, που όφειλε όλους αυτούς τους 11 μήνες να έχει καταλήξει τι τελικά θέλει σχετικά με το ΓΠΣ και αν, όντως, θέλει ΓΠΣ!

Προχθές βράδυ έγινε σύσκεψη στους Γαργαλιάνους, όπου μεταξύ των συμμετεχόντων, τώρα στο παρά 1’, διαπιστώθηκε διχογνωμία και διαφορετικές προσεγγίσεις για τις Παρατηρήσεις και την ίδια την ύπαρξη ΓΠΣ.

Για να μην υποχρεωθεί ο Δήμος να επιστρέψει τη χρηματοδότηση των 136.000 ευρώ, «θα» πρέπει ο μελετητής να ανασυντάξει το ΓΠΣ, να πάρει σχετική απόφαση αποδοχής για το ΓΠΣ το Δημοτικό Συμβούλιο, να στείλει την απόφαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να γνωμοδοτήσουν θετικά οι υπηρεσίες της, να υπογράψει ο γενικός γραμματέας, να σταλεί στο ΦΕΚ και να πάρει αριθμό μέχρι τις 29 Μαρτίου, πράγμα αδύνατο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα