Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Τα νέα τέλη για τους κοινόχρηστους χώρους στην Τριφυλία

Τον καθορισμό των τελών για τους κοινόχρηστους χώρους αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή Τριφυλίας, τα οποία και εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση, με την Ανω Πόλη Κυπαρισσίας να έχει το υψηλότερο τέλος σε όλο το δήμο. 

Οπως επισήμανε η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιάννα Κωνσταντέλου, με τον κανονισμό κοινόχρηστων χώρων καθορίζονται ενιαίες τιμές για όλες τις Δ.Ε., καθώς υπήρχαν διαφορές και κάποιες Δ.Ε. δεν είχαν καθόλου επιβολή τελών. Ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπου στο Κοπανάκι πλήρωναν 20 ευρώ για πλατεία και στην Κυπαρισσία 10, στα Φιλιατρά 7 και στους Γαργαλιάνους 6 ευρώ. Σημείωσε ότι ο καθορισμός αφορά το 2017, ενώ η εισήγησή τους έχει ως εξής: 

Για οικοδομικές εργασίες: Φορτοεκφόρτωση βαρέων αντικειμένων και διακοπή κυκλοφορίας 2€/ώρα. Τοποθέτηση κάδου συλλογής και απόρριψης οικοδομικών υλικών στο διαμορφωμένο πεζοδρόμιο ή στο οδόστρωμα 10€/τμ την εβδομάδα. Κατάληψη θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης για εκτέλεση οικοδομικών εργασιών ή τοποθέτηση κάδου συλλογής και απόρριψης οικοδομικών υλικών 5€/θέση/ημέρα. Εκτέλεση κάθε είδους οικοδομικών εργασιών σε οδόστρωμα, διαμορφωμένα πεζοδρόμια και πλατείες 4€/τ.μ./μήνα. Τέλη κατάληψης πεζοδρομίων, οδών, πλατειών των πόλεων (Γαργαλιάνων, Φιλιατρών, Κυπαρισσίας και Κοπανακίου), των οποίων επιτρέπεται η χρήση για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και εμπορευμάτων 7 ευρώ το τετραγωνικό ανά έτος. Ανω Πόλη Κυπαρισσίας 8 ευρώ/ τ.μ./έτος, Καλό Νερό, Μαραθόπολή 7 ευρώ/τ.μ./ έτος, Τ.Κ. με πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων 2 ευρώ/τ.μ./έτος, δωρεάν για Τ.Κ. κάτω των 300 κατοίκων. Χρήση πλατειών για τη διενέργεια εκδηλώσεων, στις πόλεις Κυπαρισσίας, Φιλιατρών, Γαργαλιάνων και Κοπανακίου καθώς και στις Τοπικές Κοινότητες Καλού Νερού και Μαραθόπολης, 150 ευρώ με χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, υπό την επίβλεψη ηλεκτρολόγου του δήμου, δωρεάν για τις Τ.Κ.
Θα παρέχεται ατέλεια σε περιπτώσεις χρήσης των κοινόχρηστων χώρων από κοινωνικούς φορείς και συλλόγους, με έγκριση επί της αιτήσεως από τον γενικό γραμματέα του Δήμου Τριφυλίας, με την προϋπόθεση της εξυπηρέτησης κοινωφελών σκοπών και με ρητή απαγόρευση παράλληλης διαφήμισης προϊόντων και υπηρεσιών. Τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου περιπτέρων: έως 10 τ.μ, 7€/τ.μ./έτος, κουβούκλιο επίσης 7 ευρώ ανά τ.μ. το έτος.
Καθορισμός τέλους χρήσης εδάφους κοινοχρήστων χώρων από Α.Ε. - οργανισμούς, τράπεζες, Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ΑΤΜ) Τραπεζών για συναλλαγές κοινού 1.000 €/ έτος. Στύλοι ηλεκτρισμού 15€/έτος/στύλο. Ταχυδρομικά κιβώτια 100€/έτος/κιβώτιο. Στύλοι τηλεπικοινωνίας 15€/έτος/στύλο. Υπαίθριοι κατανεμητές 200€/έτος/κατανεμητή. Εκθέσεις και διαφημίσεις προϊόντων περιορισμένης διάρκειας σε κοινόχρηστους χώρους (πεζοδρόμια και πλατείες της πόλης) καθώς και για εκδηλώσεις εγκαινίων καταστημάτων ή λοιπές δραστηριότητες (εμπορικές ή προβολής): για λιγότερα από 100 τ.μ. 7 ευρώ την ημέρα, για περισσότερα από 100 τ.μ. 10 ευρώ την ημέρα. Χρήση κοινόχρηστου χώρου από μικροπωλητές 5€/τ.μ./μήνα, για αυτούς που ασκούν το επάγγελμα των στάσιμων και πλανόδιων μικροπωλητών καθώς και μικροπωλητών παραδοσιακών προϊόντων (καλαμπόκι κ.λπ.) και για χρήση έως 2 τ.μ. Αλλες περιπτώσεις χρήσης κοινόχρηστων χώρων, συγκροτήματα αντλιών καυσίμων 200€/χρόνο.
Επίσης καθορίστηκαν τα πρόστιμα τόσο για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων όσο και για την παράβαση του κανονισμού κοινόχρηστων χώρων, τα οποία κυμαίνονται ανά περίπτωση, με το υψηλότερο να φτάνει τα 600 ευρώ.
Την αντίθεσή της στον καθορισμό, τον οποίο και καταψήφισε, εξέφρασε η δημοτική σύμβουλος επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Ιωάννα Μαραβελή, που τόνισε πως από τη στιγμή που μιλάμε για δίκαιη κατανομή σε όλο το δήμο και ενιαία τέλη δεν μπορεί να εξαιρείται η Ανω Πόλη της Κυπαρισσίας με τη λογική ότι είναι πιο τουριστική. Με την ίδια λογική σημείωσε και ο Μάραθος είναι πιο τουριστικό μέρος από το Κοπανάκι. Αρα θα έπρεπε να υπάρχει τουριστική διαβάθμιση σε όλο το δήμο και όχι να εξαιρείται μόνο μια περιοχή.
Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα