Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

"Μαύρη" εργασία και αθέμιτος ανταγωνισμός και στη Μεσσηνία

Η "μαύρη" εργασία και οι εργαζόμενοι που γίνονται... λάστιχο χωρίς ρεπό και με επιπλέον ώρες δουλειάς που δεν πληρώνονται δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο και στη Μεσσηνία, στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης.
Εξάλλου το πιστοποιεί και η Οικονομική Αστυνομία, που σε πρόσφατους ελέγχους στην Καρδαμύλη, τη Στούπα και το Ακρογιάλι Αβίας διαπίστωσε ότι στα 9 από τα 10 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δούλευαν ανασφάλιστοι 31 εργαζόμενοι (6 "μαύρα" και 25 εκτός δηλωθέντος ωραρίου εργασίας).
Η "Ε" μίλησε με τους προέδρους του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας Μαρία Χριστοπούλου και του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ανδρέα Ζαγάκο, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα ειδικά με τις... ελαστικές μορφές εργασίας και τα απλήρωτα ωράρια. Η Μ. Χριστοπούλου τονίζει την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών και την υπολειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ ο Α. Ζαγάκος μιλάει για την ασφυκτική φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και τις υψηλές εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρηματίες εστίασης και τουρισμού.
ΔΙΑΛΥΜΕΝΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ
Σχετικά με την ανασφάλιστη εργασία, που προφανώς είναι ένα μεγάλο ζήτημα και για τους ξενοδοχοϋπάλληλους, η Μαρία Χριστοπούλου λέει ότι τέτοια προβλήματα υπάρχουν, αν και τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει κάπως μειωθεί. Ομως το πρόβλημα είναι ότι έχει καθιερωθεί και στον κλάδο τους η εκ περιτροπής εργασία, που σημαίνει μειωμένο ωράριο και λίγες μέρες εργασίας μέσα στο μήνα. Επιπρόσθετα, εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία «αναγκάζονται να δουλεύουν πέραν του ωραρίου τους, με λιγότερα ή και χωρίς ρεπό, αλλά και με σπαστά ωράρια», σημειώνει. Και προσθέτει πως ευθύνη αναλογεί και στο κράτος που δεν επιβραβεύει τους τυπικούς και νομοταγείς επιχειρηματίες, αφήνοντας να ανθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός γιατί κάποιοι δεν πληρώνουν τίποτα. Ελλείψει λοιπόν ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας και με τα πρόστιμα να μην είναι απειλή γιατί απλά δεν πληρώνονται, πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει βελτίωση. «Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι διαλυμένοι, δεν βγαίνουν ελεγκτές», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Επιπλέον πλήγμα για τη δουλειά τους λέει ότι αποτελεί και ο θεσμός της πρακτικής άσκησης, καθώς «σπουδαστές κάνουν στα ξενοδοχεία πρακτική άσκηση ακόμα και αμισθί». Φαινόμενο που, όπως εξηγεί η κ. Χριστοπούλου, στερεί θέσεις εργασίας.
ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Ο Ανδρέας Ζαγάκος διαπιστώνει ότι η υπερφορολόγηση και οι υψηλές εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές αναγκάζουν τις επιχειρήσεις «να προβαίνουν σε αυτού του είδους τις παρανομίες». Ο ίδιος μιλά για «ένα φαύλο κύκλο, με τις υψηλές εργοδοτικές εισφορές και τις υψηλές εισφορές των εργαζομένων, οι οποίες δεν δίνουν τη δυνατότητα σε μια επιχείρηση -ειδικά σε μια εποχική επιχείρηση που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων τουρισμού- να είναι υγιής και να μπορεί να ανταποκρίνεται». Ωστόσο, καταδικάζει τέτοιες πρακτικές εκμετάλλευσης της εργασίας, χαρακτηρίζοντάς τες «απολύτως κατακριτέες». Λέει ακόμα ότι «το ζητούμενο και το απολύτως υποχρεωτικό είναι να πληρώνεται τις παραπάνω ώρες ή τις νυχτερινές ώρες που δουλεύει ένας εργαζόμενος και να τις πληρώνεται κανονικά βάσει του νόμου».
Από εκεί και πέρα σημειώνει πως «ο εργαζόμενος έχει στο χέρι του κάτι που δεν έχει κανένας εργοδότης: την καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας». Βέβαια, αναγνωρίζει ότι αυτό δεν είναι εύκολο γιατί υπάρχει ο φόβος ότι ο καταγγέλλων θα απολυθεί και μετά δεν θα τον παίρνει κανείς να δουλέψει, αλλά ως πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών ο Ανδρέας Ζαγάκος απευθύνει κάλεσμα προς τους εργαζόμενους, λέγοντας πως «καλούμε τους εργαζόμενους να καταγγείλουν τέτοιες καταστάσεις και τους λέμε ότι εφόσον το αίτημά τους είναι λογικό, θα υπάρχουν επαγγελματίες που θα τους προσλάβουν».

Πηγή:eleftheriaonline 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα