Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Σύστημα ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων φυσιγγίων

Ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή, 20 Αυγούστου, η φετινή κυνηγετική περίοδος στη χώρα μας, για την οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φρόντισε να μην υπάρχουν εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής και να μην ταλαιπωρηθούν τα ενδιαφερόμενα μέρη (κυνηγοί, Δασική Υπηρεσία, Κυνηγετικές Οργανώσεις).
Όπως διαφάνηκε από τις προηγούμενες ημέρες, οι άδειες θήρας εκδόθηκαν ομαλά, χωρίς καθυστερήσεις, αφού έγκαιρα υπεγράφησαν από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, οι απαραίτητες αποφάσεις και εγκύκλιοι για την εξυπηρέτηση της διαδικασίας και έτσι δεν υπήρξε συνωστισμός στις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες.
Στην κατεύθυνση της ομαλής διεξαγωγής της δραστηριότητας κινήθηκε και το έγγραφο του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας του ΥΠΕΝ, που εκδόθηκε την Παρασκευή 18 Αυγούστου και υπενθυμίζει τις καλές πρακτικές του κυνηγίου, μεταξύ των οποίων είναι η ασφάλεια στη χρήση του όπλου, η μείωση των αποβλήτων (απομάκρυνση καλύκων, μη απόρριψη σκουπιδιών), η χρήση μολύβδινων σκαγιών όπου προβλέπεται από τη νομοθεσία και ο σεβασμός στα όργανα ελέγχου (Αστυνομία, Δασική Υπηρεσία, Θηροφυλακή Κυνηγετικών Οργανώσεων).
Παρ’ όλα αυτά υπήρξε ένα σοβαρό, θλιβερό περιστατικό αλληλεπίδρασης αρκούδας με

άνθρωπο, η οποία επιτέθηκε σε κυνηγό από τη Φλώρινα κατά την παρουσία του σε κυνηγότοπο με καλλιέργεια καλαμποκιού, με τον κυνηγό, αφού εγχειρίστηκε στο ΑΧΕΠΑ, να βρίσκεται αυτή τη στιγμή εκτός εντατικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε το ΥΠΕΝ, από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, τις Αποκεντρωμένες Δασικές Υπηρεσίες και τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, η πρώτη μέρα κύλησε στις υπόλοιπες περιοχές ομαλά, με χιλιάδες κυνηγούς να επισκέπτονται τους κυνηγότοπους και να βρίσκουν σε ικανοποιητικούς αριθμούς τα προτιμώμενα από αυτούς θηράματα της πρώτης μέρας, δηλαδή το τρυγόνι και το ορτύκι.
Με αφορμή την έναρξη, ο κ. Φάμελλος δήλωσε: «Το κυνήγι είναι μια δραστηριότητα που συμβάλλει στην αειφορική διαχείριση των θηρευσίμων ειδών, αποτελεί δηλαδή μέτρο περιβαλλοντικής διαχείρισης και ως τέτοιο εντάσσεται στο γενικότερο περιβαλλοντικό σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε τους κυνηγούς ως διαχειριστές που θα σέβονται το θήραμα και το περιβάλλον και η προστασία του περιβάλλοντος θα αποτελεί γι’ αυτούς συνειδητή προτεραιότητα.
Πολύτιμος συνεργάτης του κυνηγού πολύ συχνά είναι ο σκύλος του (είτε ο σκύλος φέρμας, είτε ο ιχνηλάτης, είτε ο απόρτ). Οι κυνηγοί οφείλουν να σέβονται τους κυνηγετικούς σκύλους έχοντάς τους πάντα εμβολιασμένους και με το βιβλιάριο υγείας τους. Τα απαραίτητα έγγραφα του κυνηγετικού σκύλου και η σήμανση του με τσιπ αποτελούν στοιχεία ελέγχου της Δασικής Υπηρεσίας και της Θηροφυλακής.
Οι κυνηγοί οφείλουν, επίσης, να σέβονται και προστατεύουν τα λοιπά είδη της άγριας πανίδας και τη φύση συνολικά. Γι’ αυτό και θα πρέπει να σεβαστούν τις επικείμενες απαγορεύσεις θήρας στις καμένες από τις πρόσφατες πυρκαγιές περιοχές.
Οι κυνηγοί, όμως, πρέπει και να διαχειρίζονται τα απόβλητα της δραστηριότητάς τους για την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και την αειφορία του κυνηγίου. Για το λόγο αυτό ανακοινώνουμε σήμερα την πρωτοβουλία για την πιλοτική εφαρμογή, για τη φετινή κυνηγετική περίοδο, ενός συστήματος συλλογής και ανακύκλωσης των καλύκων που απορρίπτονται κατά την κυνηγετική δραστηριότητα. Ο κυνηγότοπος πρέπει να παραμένει στην ίδια κατάσταση που ήταν πριν από την επίσκεψη των κυνηγών και αυτό θα γίνει μόνο αν ο κάθε κυνηγός προχωρά στη συλλογή των αποβλήτων που δημιουργεί.
Οι κυνηγετικοί σύλλογοι και τα καταστήματα εμπορίας σε συνεργασία με τους ΟΤΑ θα αναλάβουν την προετοιμασία υποδομών προσωρινής αποθήκευσης και συλλογής των χρησιμοποιημένων φυσιγγίων, ώστε να προωθούνται στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.
Για το λόγο αυτό, κάλεσα με έγγραφο τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του ΥΠΕΝ, την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, να προχωρήσουν στη δημιουργία του κατάλληλου συστήματος συλλογής και ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων φυσιγγίων, ένα σύστημα που για φέτος θα λειτουργήσει πιλοτικά, αλλά από την ερχόμενη κυνηγετική περίοδο θα λάβει υποχρεωτικό χαρακτήρα.
Με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, θα ήθελα να επισημάνω και πάλι την ανάγκη μέτρων ασφαλείας από τους κυνηγούς, την αποφυγή των κατοικημένων περιοχών με την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας που προβλέπονται από τις διατάξεις περί θήρας, καθώς και την τήρηση των κανόνων ένδυσης που προβλέπονται για τη θήρα συγκεκριμένων θηραμάτων».​ 
 tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα