Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Γιατί ξεσπάει «επιδημία» διαζυγίων τον Αύγουστο

Οι διακοπές κάνουν κακό στα ζευγάρια και οδηγούν στα διαζύγια. Αυτό θα ήταν απλουστευμένο το συμπέρασμα μιας ακόμη σχετικής έρευνας που διενεργήθηκε.
“Οι άνθρωποι έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν τις διακοπές με αυξανόμενες προσδοκίες, παρά τις όποιες απογοητεύσεις μπορεί να είχαν τα προηγούμενα χρόνια”, υποστηρίζει η Julie Brines, εκ των συγγραφέων της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, όταν οι διακοπές δεν ανταποκρίνονται σε αυτές τις ελπίδες, τα ζευγάρια απογοητεύονται από την κατάσταση της σχέσης τους και επιδεικνύουν αυξημένες πιθανότητες να χωρίσουν, ή καταθέσουν αίτηση διαζυγίου ακριβώς μετά τις διακοπές, είπαν οι ερευνητές. Αυτό εξηγεί εν πολλοίς τις εποχιακές τάσεις του διαζυγίου.
Τα ποσοστά των αιτήσεων διαζυγίων αυξάνονται τον Αύγουστο, διαπίστωσαν οι ερευνητές

και εκτιμούν πως μετά από μια “αποτυχημένη” φάση καλοκαιρινών διακοπών, τα ζευγάρια σπεύδουν να υποβάλει αγωγή διαζυγίου πριν αρχίσουν πάλι σχολείο τα παιδιά.
Τον Μάρτιο ξεσπάει το δεύτερο κύμα διαζυγίων
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες ανέλυσαν τη χρονική στιγμή της αίτησης διαζυγίου στις περισσότερες από τις κομητείες στην πολιτεία της Ουάσινγκτον μεταξύ του 2001 και του 2015.
Διαπίστωσαν ότι σε πολλές από τις μεγάλες κομητείες στην πολιτεία, τα ποσοστά της αίτησης διαζυγίου αυξάνονται κατά περίπου 33% μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου, σε σύγκριση με άλλες περιόδους του έτους.
Για παράδειγμα, σε μία από αυτές τις κομητείες, την King County, ο μέσος αριθμός των αιτήσεων για διαζύγιο τον Δεκέμβριο ήταν 430, ενώ το Μάρτιο αυξήθηκαν κατά μέσο όρο σε 520.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι ακόμη και αν τα ζευγάρια πάρουν την οριστική τους απόφαση για διαζύγιο κάπου κοντά στον Δεκέμβριο, εξακολουθούν να χρειάζονται μερικούς μήνες (μέχρι τον Μάρτιο) για να βάλουν τα οικονομικά τους σε τάξη, να βρουν δικηγόρο, ή απλά να πάρουν το θάρρος τους να καταθέσουν και τυπικά την αίτηση διαζυγίου.
Αυτός είναι ο λόγος που τα νούμερα “εκτοξεύονται” τον Μάρτιο και όχι τον Δεκέμβριο, ή τον Ιανουάριο, λίγο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Οι ερευνητές παρατήρησαν το ίδιο εποχιακό μοτίβο διαζυγίων στις περισσότερες κομητείες της Ουάσινγκτον. Επιπλέον, συνέκριναν δεδομένα από την πολιτεία της Ουάσιγκτον με δεδομένα αιτήσεων διαζυγίου από τέσσερις άλλες πολιτείες (Οχάιο, Μινεσότα, Φλόριντα και Αριζόνα) και διαπίστωσαν ότι το εποχικό μοτίβο στα διαζύγια ήταν πάνω-κάτω το ίδιο.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Ένωσης που έγινε στο Σιάτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα