Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Αφαιρούνται αγροτικές εκτάσεις και επιδοτήσεις

Ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) σε ανακοίνωση, που εξέδωσε για τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες, εκτιμά ότι ούτε η παράταση που δόθηκε μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου αντιμετωπίζει επί της ουσίας το θέμα και δε διασφαλίζει τα δικαιώματα των παραγωγών.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: "Αναφορικά με το θέμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών, το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε νέα παράταση του χρόνου υποβολής αντιρρήσεων έως την 7η Σεπτεμβρίου για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη διαδικασία, ωστόσο εκτιμούμε ότι ούτε η κίνηση αυτή θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς δεν αντιμετωπίζει τις παθογένειες της διαδικασίας απλά μεταθέτει το πρόβλημα για μερικές εβδομάδες.
Από μόνη της η παράταση ολίγων ημερών που δόθηκε εν μέσω θέρους δεν επαρκεί και σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζει το δικαίωμα των παραγωγών να ενημερωθούν αναλυτικά και να προβούν σε όποιες ενέργειες επιτάσσει το συμφέρον τους, στο πλαίσιο πάντα της νόμιμης διαδικασίας.
Ο ΣΑΣΟΕΕ (Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος) εκτιμά ότι οι αιτήσεις του ΟΣΔΕ 2017 οι οποίες υποβλήθηκαν από τους γεωργούς ενώ οι δασικοί χάρτες είχαν ήδη αναρτηθεί, μπορούν να θεωρηθούν ως αντίρρηση για τα αγροτεμάχια που εμφανίζονται ως δασικά στους ανηρτημένους χάρτες.
Η υιοθέτηση αυτής της “αυτόματης” διαδικασίας θα επιτρέψει την κατ’ αρχήν προστασία


του αγροτικού χαρακτήρα των εκτάσεων για τη φετινή χρονιά, δίνοντας το χρόνο που απαιτείται τόσο στους παραγωγούς, να προχωρήσουν στην κατάθεση των δικαιολογητικών που απαιτούνται, όσο και στους αρμόδιους φορείς, να συντονίσουν τη διαδικασία αποτελεσματικότερα.
Σε μία τέτοια περίπτωση, τα ΚΥΔ, τα οποία αποτελούν ένα δίκτυο τοπικών φορέων με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση γεωχωρικών δεδομένων αλλά και με στενή σχέση με τους παραγωγούς, θα μπορούν να αναλάβουν το ρόλο της προκαταρκτικής ενημέρωσης και καθοδήγησης του παραγωγού για τη συνέχιση ή όχι της διαδικασίας. 

Θεωρούμε ότι ο πλέον κατάλληλος χρόνος τόσο για τη διαδικασία ενημέρωσης των παραγωγών όσο και για τη διασφάλιση της συνεκτικότητας των δεδομένων ΟΣΔΕ και δασικών χαρτών, είναι η περίοδος υποβολής των αιτήσεων και με την κατάλληλη προετοιμασία το επόμενο διάστημα η διαδικασία θα μπορούσε να επιταχυνθεί σημαντικά. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι συνολικά οι εκτάσεις που δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ και εμφανίζονται ως δασικές στους αναρτημένους χάρτες είναι πάνω από 1,3 εκατομμύρια στρέμματα, εμπλέκουν περισσότερους από 120.000 δικαιούχους ενισχύσεων, ενώ η αξία των ενισχύσεων που μπορεί να χαθούν για τους Έλληνες αγρότες υπολογίζεται γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Ασφαλώς η κύρωση των δασικών χαρτών της χώρας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο που θα πρέπει να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή, ωστόσο η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι αγρότες και η αγροτική οικονομία της χώρας δεν αντέχουν να χάσουν ούτε ένα στρέμμα καλλιεργήσιμης γης και ούτε ένα ευρώ αγροτικών επιδοτήσεων εξαιτίας πιθανών διαδικαστικών προβλημάτων. 

Όλοι οι αγρότες δικαιούνται να έχουν το χρόνο, τα μέσα και την τεχνική βοήθεια που απαιτείται ώστε να αποφασίσουν, έχοντας όλα τα δεδομένα στη διάθεσή τους, για το εάν και ποια διαδικασία θα ακολουθήσουν, πόσο θα τους κοστίσει και τι θα τους αποφέρει.
Και πρέπει επίσης να είναι σίγουρο ότι κανένας δεν μπορεί… ελαφρά τη καρδία να αφαιρέσει ζωτικές αγροτικές εκτάσεις και να στερήσει γεωργικές επιδοτήσεις, επειδή η διαδικασία – η οποία μάλιστα χρησιμοποιεί δεδομένα του 1945 - καθυστέρησε ή δεν συντονίστηκε επαρκώς.
Πηγή: tharrosnews 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα