Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

«Καμπάνες» 5 ετών για χρέη στο Δημόσιο


Καταδικαστικές ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία χθες οι αποφάσεις του Τριμελούς Ειδικού Φορολογικού Δικαστηρίου Καλαμάτας, το οποίο συνεδρίασε με συνολικά 36 υποθέσεις. Κυρίως για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, φορολογούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινή από 6 μήνες έως 5 χρόνια φυλάκισης. Στις περισσότερες δόθηκε δικαίωμα αναστολής της ποινής, ενώ για κάποιες άλλες ορίσθηκε εξαγορά.
Πάνω από 100.000 ευρώ
Τα ποσά που είχαν βεβαιωθεί ξεπερνούσαν τα 100.000 ευρώ και έφταναν μέχρι αρκετά εκατομμύρια. Για τις 36 υποθέσεις το σύνολο των ποσών που οφείλεται στο Δημόσιο, για διάφορες αιτίες, έφτασε στα 40 εκατομμύρια ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο δικαστήριο συνεδριάζει κάθε δύο μήνες και τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση κατηγορούμενων πολιτών για μη πληρωμή χρεών τους στο Δημόσιο.
Στο Τριμελές Ειδικό Φορολογικό Δικαστήριο παραπέμπονται φορολογούμενοι που έχουν βεβαιωμένα χρέη που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος, το αξιόποινο της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο προβλέπεται πλέον μόνον εφόσον τα μη καταβληθέντα χρέη υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ.

Καταδικαστικές αποφάσεις
Η πλειοψηφία των χθεσινών υποθέσεων που εκδικάσθηκαν αφορούσε στη μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, ενώ τρεις την έκδοση και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων.
Η μεγαλύτερη ποινή χθες, που ήταν φυλάκιση 5 ετών, επιβλήθηκε σε πολίτη που είχε καταδικασθεί παλαιότερα σε μεγάλη υπόθεση που απασχόλησε τη Μεσσηνία με την έκδοση εικονικών τιμολογίων.
Η μεγαλύτερη δε οφειλή αφορούσε αλλοδαπούς για υπόθεση διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, όπου οι δασμοί που έχουν υπολογισθεί πως πρέπει να καταβληθούν στο Δημόσιο ανέρχονται περίπου στα 38 εκατομμύρια ευρώ.
Υπήρχαν δε και υποθέσεις που οι οφειλές προέρχονταν από αποδοχή κληρονομιάς.
Της Βίκυς Βετουλάκη Πηγή: Το Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα