Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Οι Δήμοι της Μεσσηνίας, επιτέλους, βάζουν πλάτη για την ανάδειξη του «μεσσηνιακού χρυσού»

Το «κάλλιο αργά παρά ποτέ» ταιριάζει στην απόφαση των Δήμων της Μεσσηνίας να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», με στόχο την ανάδειξη του ελαιολάδου.
Χθες, λοιπόν, εκπρόσωποι του Οργανισμού και Δήμων της Μεσσηνίας ενημέρωσαν για την προσπάθεια που ξεκινά κατά το προσεχές διάστημα. Ειδικότερα, ο δήμαρχος Καλαμάτας χαρακτήρισε τη νέα αυτή δραστηριότητα εξαιρετικής σημασίας, που θα δώσει ευεργετικά αποτελέσματα, μιας και είναι μια επιστημονική προσπάθεια που θα κάνει γνωστά τα χημικά στοιχεία του ελαιολάδου. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα είναι η προβολή του. Βέβαια, όπως είπε ο κ. Νίκας, κι άλλες προσπάθειες έχουν γίνει, εκτός όμως Μεσσηνίας.
Ο Δήμος Καλαμάτας, πέρα από ηθικά, θα στηρίξει την προσπάθεια και οικονομικά, αφού, σύμφωνα με το δήμαρχο, μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να έχει.
Κλείνοντας ο κ. Νίκας ανέφερε ότι, επιτέλους, πρέπει να γίνει κάτι οργανωμένο και σωστό

για το χρυσάφι της Μεσσηνίας.
Από την πλευρά του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», ο υπεύθυνος του εργαστηρίου ελαιολάδου, Παναγιώτης Κάτσαρης, ευχαρίστησε όλους τους Δήμους της Μεσσηνίας που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για προγραμματική σύμβαση, με σκοπό την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ποικιλίας κορωνέικης, καθώς και του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα.
Αυτό που θέλησε ο κ. Κάτσαρης να τονίσει, ήταν ότι αυτή η σύμπραξη είναι πρωτοποριακή, αφού, ενώ η χώρα μας θεωρεί το ελαιόλαδο εθνικό προϊόν, δυστυχώς δεν έχει ένα φάκελο για τα ποιοτικά, χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών ελαιολάδου.
Επίσης, θέλησε να κάνει γνωστό ότι εδώ και 3 χρόνια ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» έχει απευθυνθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και αναμένει χρηματοδότηση, προκειμένου να προχωρήσει και στην ταυτοποίηση όλων των ποικιλιών της Περιφέρειας.
Παράλληλα, ενημέρωσε ότι ο Οργανισμός έχει υποβάλει αιτήσεις για διακρατικά ερευνητικά προγράμματα, ώστε να πιστοποιηθούν οι πιο σημαντικές ελληνικές ποικιλίες.
Σύμφωνα με τον κ. Κάτσαρη, όλη αυτή η δουλειά θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες, αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε μαζική παραγωγή χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, όμως μπορεί να τις ανταγωνιστεί στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού ελαιολάδου και έτσι να μπορέσει να προωθηθεί στις ξένες αγορές.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι την Δήμων Μεσσήνης και Τριφυλίας, Νικόλαος Ξενόγιαννης και Ιωάννης Μερκούρης αντίστοιχα, ανακοίνωσαν ότι συμβάλλουν στην προσπάθεια ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας, αφού πρέπει να προστατευθεί. Ο κ. Μερκούρης συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι θα υπάρξει συλλογική προσπάθεια και θεώρησε υποχρέωση του Δήμου του την προώθηση αυτής της ενέργειας.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση  tharrosnews
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα