Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Ρύθμιση για 120 δόσεις και για χρέη από 50.000 ευρώ

Αναμένεται άμεσα η έκδοση υπουργικής απόφασης για την επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές προς ταμεία και εφορία και σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με συνολικές οφειλές άνω των 50.000 ευρώ.
Η υπουργική απόφαση θα ορίζει τη διαδικασία και τους όρους για τις οφειλές που ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ.
Προφανώς για την κατηγορία 50.000 - 250.000 ευρώ η υποβολή πρότασης ρύθμισης από το Δημόσιο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και κάποια συμπληρωματικά κριτήρια συγκριτικά με αυτά της κατηγορίας έως 50.000 ευρώ, ενώ για την κατηγορία άνω των 250.000 ευρώ εκτιμούμε ότι θα πρέπει να προσκομίζεται από τον οφειλέτη μια αξιολόγηση βιωσιμότητας και ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης».***
 
Ερωταπαντήσεις
Μας ρωτάτε, σας απαντάμε
 
 
Ερώτηση: Να κάνω αίτηση στο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»; Έχω ελπίδες να ενταχθώ ή «τζάμπα θα τρέχω»;
Απάντηση: Εξαρτάται από το πόσο θα εμπιστευτείς το σχετικό επίσημο δελτίο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έχει ως εξής:
 «Οι πόροι που έχουν διασφαλιστεί για το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ” καλύπτουν αριθμό ενδιαφερόμενων υπερδιπλάσιο εκείνου που μέχρι τώρα διαφαίνεται. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περί τα 17.700 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), τα οποία είναι απαραίτητα για την ένταξη στο πρόγραμμα και άρα αποτελούν έναν ασφαλή δείκτη για το πλήθος των ενδιαφερομένων που έχουν δείξει ενεργό ενδιαφέρον.
Συνολικά οι πόροι του προγράμματος επαρκούν για τη χρηματοδότηση τουλάχιστον 40.000 ωφελούμενων. Αν μάλιστα το ενδιαφέρον αποδειχθεί μεγαλύτερο (κάτι που δεν προκύπτει από τις μέχρι σήμερα ενδείξεις), θα διασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των ενδιαφερόμενων.
Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον Ι” είχαν αρχικά ενταχθεί 15.000 και στη συνέχεια, με πόρους που εξασφάλισε η παρούσα κυβέρνηση, άλλοι 20.000 ωφελούμενοι».
 
***
 
Μέσα σε 1΄ 
 
 
-ΕΣΠΑ/ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ: «Άνοιξε», «έπεσε» (μπορεί και να «χτυπήθηκε» από κακόβουλο λογισμικό) και θα «ξανασηκωθεί», αλλά με πρόγραμμα ανά Περιφέρεια αυτή τη φορά, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό αυτό οι αιτήσεις για την Πελοπόννησο θα ξανα-ξεκινήσουν Δευτέρα, 26 Μαρτίου, 8:00 π.μ..
Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη ημέρα (όταν και αμέσως «έπεσε το σύστημα») έγιναν 1.500.000 προσπάθειες εισόδου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: Τρέχει η «Γενική Επιχειρηματικότητα» του Αναπτυξιακού Νόμου, μέχρι Δευτέρα 16/4/2018 (για τους περισσότερους τομείς της οικονομίας).
-ΕΣΠΑ/ΝΕΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Μέχρι 30 Απριλίου παράταση στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ "Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Έως 400.000 ο ενισχυόμενος / επιδοτούμενος προϋπολογισμός και… ευκολίες απόδειξης της ίδιας συμμετοχής (με μόλις 30% γίνεται δεκτή η κατάθεση φακέλου).
-ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ: Διορία έως τις 22 Μαρτίου δόθηκε στους 257 πιστοποιημένους εκτιμητές προκειμένου να παραδώσουν στο υπουργείο Οικονομικών τις εκτιμήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα.
Αν και αρχικά τους είχε δοθεί περιθώριο 20 ημερολογιακών ημερών προκειμένου να συντάξουν άρτιες και τεκμηριωμένες εισηγήσεις για 10.200 τιμές εκκίνησης των ακινήτων σε όλη τη χώρα, τελικά έπειτα από αίτημά τους παρασχέθηκε πρόσθετο διάστημα μιας εβδομάδας.
Βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας οι πιστοποιημένοι εκτιμητές προχωρούν με κάθε πρόσφορο μέσο στη διαμόρφωση επιστημονικά τεκμηριωμένης εισήγησης, προκειμένου να συμπληρώνουν το ειδικό έγγραφο πρότυπο εκτίμησης που του έχει δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών.
Στους υπολογισμούς τους λαμβάνεται ως μέση επιφάνεια διαμερίσματος α’ ορόφου τα 75 τ.μ. και μονοκατοικίας τα 100 τ.μ.. Ο προσδιορισμός της τιμής προκύπτει σύμφωνα με αποδεδειγμένη εκτενή έρευνα της κτηματαγοράς σε συγκεκριμένη υφιστάμενη ζώνη. Επίσης, παραθέτουν σχετικά συγκριτικά στοιχεία από αιτούμενες τιμές πώλησης, καθώς και πράξεις αγοραπωλησίας σε συνεργασία με μεσιτικά γραφεία.
Μετά τις 22 Μαρτίου, που θα ολοκληρώσουν το έργο τους οι εκτιμητές, θα πιάσει δουλειά η Δευτεροβάθμια Επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει τις προτάσεις των εκτιμητών και θα συγκρίνει τις τιμές με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και το Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων. Όπου διαπιστώνει μεγάλες αποκλίσεις, θα προχωρά σε διορθώσεις και θα δίνει νέες τιμές.
-ΔΥΝΑΜΙΚΟ E3 (ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΙ «ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ» ΕΛΕΓΧΩΝ): Πρόκειται για το Έντυπο που υποβάλλουν στο τέλος του έτους οι επιχειρήσεις κάθε είδους, με όλα τα οικονομικά στοιχεία.
Στον ανασχεδιασμό του εντύπου Ε3 προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (AAΔΕ), προκειμένου να προσαρμοστεί στις διατάξεις περί Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων του ν. 4308/2014, καθώς και για να αποτυπωθούν σε αυτό με πληρέστερο τρόπο τα αποτελέσματα και το σύνολο των οικονομικών πληροφοριών των επιχειρήσεων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Στην κατεύθυνση αυτή έχουν συμπεριληφθεί δυναμικοί πίνακες, όπου αναλύονται οι αναγραφόμενες οικονομικές πληροφορίες της επιχείρησης (αγορές, πωλήσεις, έξοδα κ.λπ.).
-«ONESTOPSHOP» ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ: Μέσω ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Μιας Στάσης - «Ενιαίας Θυρίδας», θα διενεργείται η ηλεκτρονική υποβολή και διεκπεραίωση όλων των σχετικών αιτήσεων και δικαιολογητικών για την έκδοση των προβλεπόμενων αδειών, πιστοποιητικών και εγκρίσεων που απαιτούνται για τον εκτελωνισμό των εμπορευμάτων (τελωνειακές και προτελωνειακές διαδικασίες).


του Παναγιώτη Ξεροβάσιλα
Οικονομολόγου/Νομικού
Πηγή: Το Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα