Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Αύριο η αναπαράσταση της απελευθέρωσης στις 26 Μαρτίου 1821 της Κυπαρισσίας

Με επετειακές εκδηλώσεις το Σάββατο 24 Μαρτίου στην έδρα του Δήμου Τριφυλίας, Κυπαρισσία, τιμάται η απελευθέρωση της πόλης από τον τούρκικο ζυγό στις 26 Μαρτίου 1821 και η συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση του ’21.
Μεταξύ των σημαντικότερων οπλαρχηγών (καπεταναίων) των επαρχιών (σ.σ. καζάδων κατά την περίοδο της Οθωμανοκρατίας) της Πελοποννήσου ήταν, όπως αναφέρονται σε ιστορικές πηγές, από την επαρχία Αρκαδιάς (Τριφυλίας) οι: αδελφοί Μέλιοι, Γιαννάκης, Κωνσταντής και Δημήτριος, Παναγιώτης Ντούφας, Γεώργιος Συράκος, Μήτρος Αναστασόπουλος, Γιαννάκης Γκρίτζαλης, Αθανάσιος Γρηγοριάδης, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία), Νικόλαος Πονηρόπουλος, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία), Οικονόμος

Παπατσώρης και τα παιδιά του, Αδάμ και Αναγνώστης, Δημήτριος Σελέτος (Αρκαδιά, Τριφυλία), Αναγνώστης Τσοχαντάρης, Χριστόφορος Ζαχαριάδης, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία). Επίσης, Χαράλαμπος Αλεβιζόπουλος, Γεώργιος Γρηγοριάδης (Κυπαρισσία), Χριστόφορος Ζαχαριάδης (Αρκαδιά Τριφυλίας), αδελφοί Ιωάννης, Αθανάσιος και Κωνσταντίνος Κυριακού (Αρκαδιά Τριφυλίας), Μηχανίδης, Παναγιώτης Ντούφας, Αναστάστης Γυφτάκης (από το Ραφτόπουλο).
Εμβληματικές μορφές του αγώνα υπήρξαν ο μητροπολίτης Χριστιανουπόλεως Γερμανός Ζαφειρόπουλος και ο πρωτοσύγκελος Αμβρόσιος Φραντζής, μέλη της Φιλικής Εταιρείας.
Με τις επετειακές εκδηλώσεις στην Κυπαρισσία και την αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Αρκαδιάς διατηρείται ζωντανή η ιστορική μνήμη και αυτές αποτελούν ελάχιστη αναγνώριση και φόρο τιμής στους Κυπαρίσσιους και Τριφύλιους αγωνιστές της Επανάστασης του ’21.
Το Σάββατο, στις 5.15 μ.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώον της Πάνω Πόλης Κυπαρισσίας (Αρκαδιάς) και θα γίνει κατάθεση στεφάνων από επισήμους, εκπροσώπους Σ.Α., σχολεία, αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία.
Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από μαθητές σχολείων της πόλης και ακολούθως θα γίνει αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Αρκαδιάς στις 26 Μαρτίου 1821, με τη συμμετοχή συλλόγων της Τριφυλίας.
Του Ηλία Γιαννόπουλου tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα