Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Ουκρανία: 16 φορές πάνω από το κανονικό η ραδιενέργεια στο επίκεντρο της φωτιάς


Η Ουκρανία κατέγραψε αύξηση στα επίπεδα ραδιενέργειας στην απαγορευμένη ζώνη γύρω από το Τσέρνομπιλ, την περιοχή όπου είχε σημειωθεί η χειρότερη πυρηνική έκρηξη στον πλανήτη λόγω της δασικής φωτιάς που ξέσπασε.
«Τα νέα είναι άσχημα - τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι πάνω από το κανονικό στο επίκεντρο της πυρκαγιάς», ανέφερε την Κυριακή στο Facebook ο Εγκορ Φιρσόφ, επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας οικολογικής επιθεώρησης.
Η ανάρτηση περιελάμβανε ένα βίντεο με έναν μετρητή Geiger, ο οποίος έδειχνε ότι η ραδιενέργεια βρίσκεται σε επίπεδο 16 φορές πάνω από το κανονικό.
Η φωτιά έχει εξαπλωθεί σε δασική έκταση περίπου 250 στρεμμάτων, έγραψε ο Φιρσόφ.

Το Κίεβο έχει κινητοποιήσει δύο αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και περίπου 100 πυροσβέστες για να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε την Κυριακή.

Το πρωί της Κυριακής, η φωτιά δεν ήταν ορατή και δεν είχε εντοπιστεί αύξηση της ραδιενέργειας, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Ανέφεραν, ωστόσο, ότι η αυξημένη ραδιενέργεια σε ορισμένα σημεία έχει προκαλέσει «δυσκολίες» στην αντιμετώπιση της φωτιάς, επισημαίνοντας, όμως, ότι οι άνθρωποι που ζουν κοντά στην περιοχή δεν βρίσκονται σε κίνδυνο.

Το Τσέρνομπιλ μόλυνε ένα μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης όταν ο τέταρτος αντιδραστήρας του εξερράγη τον Απρίλιο του 1986, ενώ η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο ήταν αυτή που επλήγη περισσότερο.

Επιπλέον, δεν επιτρέπεται σε ανθρώπους να κατοικούν εντός 30 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο.

Οι άλλοι τρεις αντιδραστήρες του Τσέρνομπιλ συνέχισαν να παράγουν ηλεκτρισμό μέχρι το κλείσιμο του εργοστασίου το 2000.

Ένας γιγάντιος προστατευτικός θόλος τοποθετήθηκε πάνω από τον τέταρτο αντιδραστήρα το 2016.

Σημειώνεται ότι οι φωτιές είναι συχνό φαινόμενο στα δάση κοντά στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο.
GUARDIAN, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα