Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Ιερά Σύνοδος προς μητροπολίτες: Εφαρμόστε την απόφαση για τις ακολουθίες του Πάσχα

«Δεν ωφελούν τάσεις αυτονομήσεως, αλλά απαιτείται πιστή υπακοή στις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων» σημειώνουν οι Συνοδικοί ιεράρχες
Εγκύκλιο αναφορικά με την τέλεση των ιερών ακολουθιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, μετά και τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξεδόθη χθες, απέστειλε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προς τους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα οι Συνοδικοί ιεράρχες τονίζουν ότι η τέλεση των ιερών ακολουθιών την περίοδο του Πάσχα θα πρέπει να είναι «λιτές» και σεμνές, σύμφωνα με το ήθος και την παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει την ανάγκη για απόλυτη εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων από την ΚΥΑ, ιδιαιτέρως στις ακολουθίες που θα μεταδίδονται από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο, για να αποφευχθούν «κακεντρεχή σχόλια και ψόγοι», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζουν ότι με δική τους απόφαση συστήνουν την αποφυγή τέλεσης συλλειτούργων, φωτογραφικών στιγμιότυπων, καθώς και τη χρήση των εξωτερικών μεγαφώνων των ναών.
Για την περιφορά του Επιταφίου ορίζουν να γίνει αποκλειστικά εντός του ναού, όπως και η τελετή της Αναστάσεως που θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου.
Για τη χρήση των καμπανών αναφέρουν ότι δεν είναι απαραίτητη κατά την έναρξη των ακολουθιών, σε αντίθεση με την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής που θα ηχούν πένθιμα ως είθισται, ενώ το Μεγάλο Σάββατο, κατά τη διάρκεια της τελετής της Αναστάσεως και ειδικότερα όταν θα ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη», θα ηχούν χαρμόσυνα και πανηγυρικά.
Το ωράριο των λειτουργιών δεν θα διαφοροποιηθεί, εκτός από το ιερό Ευχέλαιο που θα γίνει το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, αντί της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας που κανονικά θα τελούνταν το απόγευμα της ιδίας ημέρας.
Ρητά και κατηγορηματικά υπογραμμίζουν ότι οι πόρτες των ναών θα είναι κλειστές κατά τη διάρκεια των λειτουργιών και θα ανοίγουν δύο ώρες μετά το πέρας αυτών.
Τέλος, η Ιερά Σύνοδος τονίζει για πολλοστή φορά την απόλυτη ανάγκη όλοι να εφαρμόσουν κατά γράμμα αυτά που προβλέπονται στη νέα ΚΥΑ, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί η τέλεση των λειτουργιών-ακολουθιών, έστω «κεκλεισμένων των θυρών» και μετά την 20η Απριλίου.
Επειδή «διακυβεύεται η υγεία των ανθρώπων, δεν ωφελούν τάσεις αυτονομήσεως από την κοινή πορεία της εκκλησιαστικής νηός, αλλά απαιτείται πιστή υπακοή στις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων» καταλήγει η Ιερά Σύνοδος στην εγκύκλιό της.
Αναλυτικά η εγκύκλιος:
Μαρίνα Ζιώζιου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα