Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Σύψας : Δεν είμαστε ακόμα ούτε στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου


«Οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά μας. Δεν είμαστε ούτε στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου» προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας Νίκος Σύψας για τη διασπορά του νέου κοροναϊού, δηλώνοντας κατηγορηματικά αντίθετος στη θριαμβολογία και στον εφησυχασμό.
«Στην Ιταλία είχαμε πολύ χαμηλή κινητικότητα της επιδημίας και στις 26 Φεβρουάριου απότομα είχαμε πολλαπλασιασμό κρουσμάτων» ξεκαθάρισε.
«Ακούω θριαμβολογία… Είναι εξαιρετικά νωρίς για να κάνουμε δηλώσεις, το παιχνίδι είναι πολύ νωρίς ακόμα, ούτε στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου δεν είμαστε, έχουμε πολύ χρόνο μπορεί να έχουμε και παράταση, να χτυπήσουμε ξύλο, να μη χαλαρώνουμε να μην εφησυχάζουμε ας είμαστε προσεκτικοί, είναι μπροστά μας οι δύσκολες μέρες, θα πιεστεί το σύστημα υγείας, να ξέρουμε την πραγματικότητα να μην κάνουμε καθησυχαστικές δηλώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.
«Η επιδημία στην Ελλάδα είναι απρόβλεπτη δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα γίνουν τα πράγματα σύμφωνα με τα μοντέλα… Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε απολογισμούς και να συγκρινόμαστε με άλλες χώρες… Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση, μια καμπή» σημείωσε ο λοιμοξιωλόγος.
Όπως διευκρίνισε, «ακόμη και να περάσει το δυσκολότερο κομμάτι δε σημαίνει ότι αυτομάτως βγαίνουμε από το σπίτι ότι θα υπάρξει σφύριγμα και θα βγούμε όλοι τρέχοντας από το σπίτι».
«Το μεγάλο παιχνίδι που παίζεται είναι να αντέξει το σύστημα υγείας. Ακόμη και οι λίγοι που βγαίνουν κάνουν μεγάλη ζημιά δεν πρέπει να έχουμε διασπορά».
«Είμαστε ακόμη σε μια καμπή που μπορεί να γυρίσουμε δεξιά ή αριστερά. Έχουμε ακόμη διασπορά… Στις λαϊκές, στις τράπεζες δεν έχω καμιά αμφιβολία γι αυτό. Το 95% πειθαρχεί ένα μικρο ποσοστό δεν πειθαρχεί. Δεν έχει τελειώσει τίποτα, είμαστε ακόμη στην αρχή δεν χρειάζεται χαλάρωση».
Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι «υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης, όπως οι δομές φιλοξενίες τα γηροκομεία έχουμε πολλές τέτοιες εστίες εκτός από την κοινότητα που δεν έχει σταματήσει η διασπορά».
«Ας μη θριαμβολογούμε ακόμη, το μέλλον να κοιτάμε, θα είναι δύσκολο τις επόμενες εβδομάδες» υπογράμμισε.
Ο Νίκος Σύψας διασαφήνισε ότι «δεν υπάρχει επιστημονικό στοιχείο ότι αν φορέσουμε όλοι μάσκες στο δρόμο η επιδημία θα πάει καλύτερη ή χειρότερα».
Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν πρέπει να σπαταλάμε τις μάσκες χωρίς λόγο, αλλά να τις φυλάμε για τους υγειονομικούς. «Με απόσταση 2 μέτρων στο σούπερ μάρκετ και χωρίς να αγγίζουμε τίποτε και αν αγγίξουμε κάτι να απολυμανθούμε είμαστε καλά καλυμμένοι από τη μετάδοση» είπε.  tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα